România a trecut recent printr-o scurtă criză de instabilitate generată de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a reuşit în mai puţin de 10 zile să schimbe premierul ţării. Dincolo de posibilele motive vehiculate în mass-media despre o ceartă între fostul premier Sorin Grindeanu şi preşedintele social democraţilor, s-a obţinut punerea în funcţie cu binecuvântarea lui Klaus Iohannis noul prim ministru al României a devenit Mihai Tudose. Însă în cele ce urmează vom reda părerile unor politicieni reprezentativi pentru judeţul Cluj şi zona Transilvaniei.


Senatorul Nicoară: avem un premier ce a primit nota de incompetenţă

Liderul liberalilor de la Cluj, senatorul PNL, Marius Nicoară consideră după vasta sa experienţă în administraţia locală şi centrală că numirea lui Tudose transmite un mesaj de instabilitate.

„Eu nu îl cunosc pe noul premier decât din ce s-a spus si s-a scris în presă. Adică, s-a spus că e un ministru incompetent ce a primit nota negativă de la propriu partid. A fost declarat şi plagiator, o  altă latură cu moralitate ciudata, aşa încât pentru mine, mişcarea aceasta a PSD-ului nu este decât  favorabilă pentru PNL. Cu toate aceste Tudose trebuie să pună în mişcare planul de guvernare pe care PSD-ul l-a promis românilor. Prioritar, va trebui să găsească modalităţi prin care să mărească încasările la buget pentru ca toate proiectele să fie duse la bun sfârşit şi să nu rămână doar promisiuni goale prezentate de PSD. Trebuie să controleze deficitul bugetar şi să finiseze măsuri importate fiscale”, opinează senatorul Nicoară.

vasile dancu vicepremier

Dâncu: PSD merge pe loialitate înainte de toate

Un alt om cheie venit din zona Ardealului şi care a ocupat funcţii cheie făcând parte din diferite grupări importante, dar fără a fii membru PSD (lucru ce l-a costat funcţia de premier, deoarece deşi era printre opţiunile preferate de Dragnea faptul că nu a aderat oficial la PSD l-a împiedicat să fie nominalizat) este Vasile Dâncu. Întrebat cum caracterizează schimbarea Guvernului, acesta a vorbit despre faptul că în instabilitatea politică nu este un fenomen izolat doar în România ci se manifestă atât în Europa cât şi în Statele Unite ale Americii făcând referire la noii preşedinţi Donald Trump şi Emmanuel Macron.

„Se schimbă paradigma politică. Formaţiunile politice insistă în ultima vreme pe a alege fidelitate şi loialitatea faţă de partid şi lider. Atunci când e vorba de funcţia de prim ministru din această perspectivă înţeleg numirea a premierului Mihai Tudose, însă uneori se exagerează cu aceasta idee.

Se pune foarte mult accentul ca primul ministru să fie membru de partid în loc să se ia în considerare şi alţi factori precum legăturile acestuia dinafara formaţiunii respective sau chiar în societate. Trăim o evoluţie a politicii. Pe de-o parte asistăm în ultima vreme la o disoluţie a forţelor politice din întreaga Europă şi nu numai. Aici amintesc alegerea lui Macron, alegerea lui Trump şi Brexit-ul. Toate acestea sunt exemple de criză-lidership. Iar cauza principală e scăderea forţei formaţiunilor politice. Mai exact, persoanele pot fi susţinute de partid, dar nu răspund în faţa acestora. La noi, în România, fenomenul este mai întârziat. Eu cred că partidele de aici se luptă să îşi păstreze autoritatea, ceea ce nu înseamnă neapărat un lucru rău atâta timp cât electoratul beneficiază de interese satisfăcute”, comentează Vasile Dâncu.

Cât despre schimbarea lui Grindeanu, acesta consideră că a fost o mişcare cât se poate de normală şi îndreptăţită.

„Recentele evenimente întâmplate la Guvern au luat o întorsătură mult prea aberantă. Dacă un premier este numit de coaliţie, aceasta are dreptul să îi retragă funcţia respectivă. Chiar dacă o face mai repede, chiar dacă invocă un motiv sau altul. Nu se poate ca un premier să vină, să fie numit de coaliţia respectivă şi să se închidă în Palatul Victoria. Din acest punct de vedere guvernarea a intrat în normalitate. Acest lucru l-a spus însuşi preşedintele Klaus Iohannis.

E adevărat acest fapt a fost rar, însă nu unic. La fel s-a întâmplat cu Radu Vasile care a fost retras de partidul ce l-a numit, în 1999. PSD a fost obligat să facă un lucru ce nu e diferit de viaţa politică. Desigur, e regretabil că atunci când un partid îşi alege reprezentantul, acesta să nu fie stabil pentru că automat partidul trebuie să re-demonstreze că deţine controlul. La acest schimb de prim-miniştrii din această lună, opinia publică a mers spre o direcţie diferită. Guvernarea nu reprezintă doar câştigătorii alegerilor ci pe toţi, deşi câştigătorul e cel ce pune în practică programul de guvernare prezentat în campania electorală”, mai adaugă Vasile Dâncu.

sorin-moldovan

Statul Român a suferit un blocaj pentru aproape două săptămâni

Afirmaţia aceasta îi aparţine deputatului clujean de la PNL, Sorin Moldovan. Acesta consideră că prin moţiunea de centură care a dus la revocarea din funcţia de premier a lui Sorin Grindeanu, PSD şi+a pierdut din credibilitate. Moldovan aminteşte că activitate noului prim ministru lasă de dorit

„Nu cunosc legăturile lui Tudose cu SRI-ul, dar numirea acestuia pare a fi rezultatul de la răfuiala din interiorul PSD ce provine de la Guvernul Grindeanu.  O bună parte din miniştrii ce au fost în Guvernul Grindeanu rămân şi în cabinetul lui Tudose. Sunt totuşi oameni ce au votat împotriva lor la moţiunea de cenzura. Situaţia e cel puţin hilară dacă nu tragică. Cred că deocamdată PSD are o majoritate în  parlament destul de fragilă. Asta e opţiunea Partidului Social Democrat. Am văzut că există păreri contra în  PSD şi Alde, că există persoane ce sunt împotriva acestor nominalizări.  Clar că există o răfuiala interna. Cel mai mult au de pierdut cetăţenii. Timp de două săptămâni a fost un blocaj în instituţii. Avem ministru, n-avem ministru. Avem demisii, n-avem demisii” susţine  Moldovan.

De asemenea, tânărul liberal aflat la primul mandat în Parlamentul României susţine că Guvernul Tudose nu va avea în planurile prioritare alocări pentru dezvoltarea Clujului sau a Transilvaniei.

„Nu cred că prioritatea PSD-ului o reprezintă Clujul. Oricum, aici avem o administraţie liberală care dă rezultate şi face performanţă. Aşa că nu au nici un interes să ajute această zonă. În general, Ardealul e de dreapta, iar guvernele de stânga nu vor să susţină proiectele de aici. Cu toate acestea, Mihai Tudose trebuie să se ţină de programul de guvernare anunţat în campania din 2016. Să nu uităm că în raportul domnului Vâlcov, Tudose  ca ministru a ieşit pe minus. Liderul nostru, Ludovic Orban s-a consultat cu reprezentanţii din organizaţiile judeţene ale PNL şi s-a ajuns la concluzia că momentan e bine să rămânem în opoziţie”, declară Moldovan.

sorin grindeanu

Ilea: Grindeanu trebuia să renunţe la funcţie de bună voie

Senatorul clujean de la PSD, Vasile Ilea împarte aceleaşi idei cu Vasile Dâncu. Mai mult, acesta consideră că Mihai Tudose este un profesionist care nu a făcut nimic decât să ajute PSD-ul să treacă peste dezamăgirea cauzată de Sorin Grindeanu.

„Legat de înlăturarea premierului Grindeanu mi-am mai exprimat punctul de vedere. El avea un mandat din partea PSD, nu şi-a obţinut funcţia de premier pe cont propriu. De vreme ce Comitetul Executiv al partidului a decis să-i retragă sprijinul politic, firesc era ca domnul Grindeanu să renunţe la funcţie de bună voie. Deciziile politice interne trebuie respectate, nu există cale de mijloc. Cum domnul Grindeanu a găsit că e mai potrivit să ignore decizia PSD, s-a ajuns la procedura moţiunii, iar acum avem rezultatul pe care-l cunoaştem cu toţii.

In privinţa domnului Tudose nu am multe de spus. S-au făcut nominalizări la nivel de partid, domnul Tudose a fost agreat şi votat în cadrul Comitetului Executiv. Din acest moment, rolul domnului Tudose este cât se poate de clar. Şi-a format echipa de miniştri şi trebuie să pună în aplicare programul de guvernare al PSD. Sper că de data aceasta, activitatea Guvernului va evolua mult mai bine, pentru bunăstarea întregii ţări, inclusiv a judeţului Cluj (să nu uităm că în programul de investiţii al Guvernului sunt incluse şi obiective din judeţul Cluj).

Nu pot să fac eu speculaţii în privinţa deciziei domnului preşedinte Iohannis, de a-l desemna ca premier pe Mihai Tudose. A fost o decizie firească, până la urmă.  PSD şi ALDE deţin majoritate în Parlament, ar fi fost absurd să ajungem la un blocaj din pricina unor orgolii.

Domnul Mihai Tudose a fost ministru şi parlamentar, suntem colegi de partid, este considerat un bun profesionist şi sper că experienţa sa îşi va spune cuvântul în privinţa realizării programului de guvernare al PSD. E tot ceea ce pot să vă spun în acest moment”, precizează Ilea.


Noul Guvern Tudose cu miniştrii aleşi

Anunţul a fost făcut joi, 28 iunie în timp ce Tudose a anunţat lista finală cu miniştrii ce vor face parte din Guvernul condus de el. Din lista prezentată de acesta fac parte oameni cheie atât din PSD cât şi din ALDE.

Vice prim-ministru fără portofoliu – Marcel Ciolacu (liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor)
Vice prim-ministru şi Ministrul al Dezvoltării – Sevil Shhaideh (PSD)
Vice prim-ministru şi Ministru al Mediului – Graţiela Gavrilescu (ALDE)
Ministerul Afacerilor Interne – Carmen Dan (PSD)
Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu (ALDE)
Ministerul Apărării Naţionale – Adrian Ţuţuianu (PSD)
Ministerul Fondurilor Europene – Rovana Plumb (PSD)
Ministerul de Finanţe – Ionuţ Mişa (PSD)
Ministerul Justiţiei – Tudorel Toader
Ministerul Agriculturii – Petre Daea (PSD)
Ministerul Educaţiei – Liviu Pop (PSD)
Ministrul Comunicaţiilor – Lucian Şova (PSD)
Ministerul Muncii – Olguţa Vasilescu (PSD)
Ministerul Economiei – Mihai Fifor (PSD)
Ministerul Energiei – Toma Petcu (ALDE)
Ministerul Transporturilor – Răzvan Cuc (PSD)
Ministerul Sănătăţii – Florian-Dorel Bodog (PSD
Ministerul Apelor şi Pădurilor – Doina Pană (PSD)
Ministerul Cercetării – Lucian Georgescu (PSD)
Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu (PSD)
Ministerul Tineretului şi Sportului – Marius Dunca (PSD
Ministerul Turismului – Mircea Dobre (PSD)
Ministrul pentru Mediul de Afaceri – IlanLaufer (fost secretar de stat în acest Minister).
Ministrul pentru Dialog Social – Gabriel Petrea (PSD)
Ministerul Românilor de pretutindeni – Andreea Păstârnac (PSD)
Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul – Viorel Ilie (ALDE)
Ministerul pentru Afaceri Europene – Victor Negrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.