Mircea Lăcătuş, un clujean de 26 de ani a murit ca un câine, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a săptămânii trecute, după ce a fumat o ţigară cu etnobotanice cumpărată de la un cunoscut dealer din zonă. Cadavrul bărbatului fost găsit sâmbătă dimineaţă de un trecător, negru la faţă şi congestionat, prăbuşit lângă un tomberon al unui bloc de pe strada Dâmboviţei. Medicii care i-au făcut autopsia susţin că tânărul – tată a cinci copii – a murit de pneumonie, dar nu exclud faptul că îngurgitarea de substanţe etnobotanice i-ar fi putut grăbi decesul, însă acest lucru se va afla cu certitudine abia după examenul toxicologic.
Luni 21 ianuarie, pe culoarele I.M.L.Cluj îşi fac apariţia trei tineri pentru a ridica trupul unui decedat, aflat la morga instituţiei, căruia i s-a făcut autopsia. Aceştia, aflând că subsemnatul e jurnalist se grăbesc să mă abordeze. Cu această ocazie, fratele decedatului se lansează într-o povestire de-a dreptul uimitoare:
„Am vorbit ieri cu Bobby, un consumator de etnobotanice care a cumpărat, împreună cu Mircea, un plic – pentru suma de 25 de lei. Mi-a povestit că dealerul se numeşte Kopoţi şi după ce şi-au procurat drogul de la acesta Bobby a plecat la treburile lui, lăsându-l pe fratele meu lângă blocul acela de pe Dâmboviţei, ca să-şi savureze „paiul” (n.n. – ţigara). Iar fratele meu a fost găsit mort a doua zi, dimineaţa, lângă un container aflat la blocul respectiv, fapt care mă face să afirm că a murit după ce a fumat etnobotanicele respective. Mai mult, după ce am povestit cu Bobby am mai aflat că aceşti producători de etnobotanice pun în ele tetamină de cal şi otravă de şobolani – substanţe extrem de tari – ca să-i înnebunească de cap pe consumatori”.
Apare un medic legist care-i trage deoparte de ochii publicului şi le explică cauza morţii lui Mircea: a decedat de la o pneumonie galopantă, netratată, nefiind însă exclus ca etnobotanicele să constituie un factor agravant şi să-i fi grăbit decesul bărbatului. Însă – a subliniat medicul – acest lucru se va şti cu siguranţă numai peste câteva săptămâni, după finalizarea examenului toxicologic. La auzul acestui verdict, un bărbat dezgheţat, probabil patronul lui Mircea – omul care a preluat, se pare, formalităţile înmormântării – izbucneşte cu o notă de profundă revoltă în glas:
„Am mereu de-a face cu aceşti oameni dependenţi de etnobotanice şi am văzut reacţia lor, incredibilă, la această nouă „reţetă” de etnobotanice: pur şi simplu bieţii de ei îşi scuipă plămânii. Eu un lucru, totuşi, nu înţeleg, de ce poliţia nu merge pe firul apei şi să-i „pescuiască” pe toţi cei implicaţi în această adevărată crimă colectivă?
Dacă noi am putut afla numele dealerilor, eu cred că poliţiştilor le-ar fi mult mai uşor să realizeze acest lucru… Nu de alta, dar din câte ştiu, numai săptămâna trecută a mai murit, într-o scară de bloc un consumator, exact în aceleşi condiţii ca bietul Mircea. Vă daţi seama, ce tragedie, au rămas cinci copii orfani după el”. Imediat după ce “şeful” lor şi-a încheiat fraza cei trei dau fuga în curtea instituţiei şi preiau de la morgă sicriul tânărului pe care-l introduc apoi într-o dubiţă. Tot acolo – aflat cu un caz diferit – un şofer de la Serviciul de Ambulanţă Cluj îmi oferă încă o informaţie referitoare la acest caz: la auzul morţii fiului ei, mama tânărului a leşinat fiind nevoie de intervenţia personalului Ambulanţei ca s-o readucă la o stare de normalitate.
„La data de 20.01.2018, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în spatele unui imobil de pe strada Dâmboviţei, din Cluj-Napoca, a fost găsit un bărbat decedat. În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit identitatea bărbatului, fiind vorba despre un tânăr, de 26 de ani, din Cluj-Napoca. Cadavrul acestuia a fost transportat la IML Cluj în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei exacte a decesului. Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care a survenit decesul bărbatului”, a declarat, pentru Gazeta de Cluj, Carmen Jucan, purtător de cuvânt al I.P.J.Cluj.
Îl protejează cineva pe Kopoți? Trebuie aflat.