Avem o ţară îndârjită pe justiţie. Avem protestatari care stau cu #rezist în gură de dimineaţa până seara luptând pentru o Românie mai bună, zic ei. Avem magistraţi muţi. La polul opus, avem judecători care nu tac, indiferent că ştiu sau nu ştiu ce vorbesc. Şi cel mai important – avem manipularea opiniei publice când vine vorba despre justiţie.

 

România este prinsă într-un joc în care toată lumea acţionează şi manipulează din toate părţile. Asistăm la o manipulare grosolană şi nu îţi trebuie studii de drept ca să înţelegi de ce. După ce Kovesi a ieşit în faţă la postul de televiziune preferat minţind poporul cu televizorul, au urmat diverse reacţii. Nu numai ”haştegienii” s-au mobilizat şi au ieşit în stradă, ci şi judecătorul Cristi Vasilică Danileţ care a dovedit din nou că este un bun politician.

 

Magistraţii nu au voie să participe la activităţi cu caracter politic

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede, la Capitolul II Incompatibilităţi şi interdicţii – art. 9, că ”Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic. Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice”.

Aceleaşi interdicţii sunt reluate în Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, în Capitolul II – Independenţa justiţiei, la art. 4:

1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu judecătorii şi procurorii nu trebuie să fie influenţaţi de doctrine politice.

(2) Judecătorii şi procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formaţiune politică, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formaţiunile politice şi nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor în astfel de scopuri.

(3) Judecătorii şi procurorii nu pot să acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o funcţie publică cu caracter politic.

 

”Marele” proteste a judecătorului Cristi Vasilică Danileţ

Magistraţii din Cluj au organizat un protest privind modificările legilor justiţiei. Iniţiatorul, judecătorul Cristi Danileţ rezonează cu idolul lui, Monica Macovei, care crede că ”România este asediată de grupul de crimă organizată PSD şi ALDE”. Pe acest principiu, Danileţ împreună cu o mână de judecători s-au adunat luni, 18 decembrie, în faţa Curţii de Apel Cluj.

”Toţi magistraţii sunt sideraţi de modul în care s-au desfăşurat dezbaterile din Parlament cu privire la legile justiţiei şi mai ales de ultimele propuneri de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. Am decis la nivelul întregii ţări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment adresat clasei politice referitor la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească şi pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmiţând un mesaj simplu: Ei sunt muţi de uimire! Practic, nu suntem de acord cu modificările la legile justiţiei şi lucrul acesta l-am exprimat în mod repetat. CSM a avizat negativ proiectele de modificare a legilor justiţiei. Din perspectiva noastră, aceste propuneri sunt defecte şi ele nu trebuie aprobate”, susţine judecătorul.

Pe lângă faptul că Danileţ susţine patetic că ”toţi magistraţii sunt sideraţi” de aceste modificări, se mai şi laudă că la protestul de la Cluj s-au strâns o sută de judecători şi procurori din judeţ. De fapt, nu au fost nici măcar de un sfert din numărul magistraţilor care activează pe raza judeţului Cluj. Au fost câteva zeci de judecători şi procurori şi o parte avocaţi, aşa cum şi judecătoarea Adina Daria Lupea afirmă. Mulţi dintre cei prezenţi au fost aplaudaci şi jurnalişti, Danileţ fiind emoţionat după ce #rezistenţii au venit cu pancarte împotriva PSD, cu flori şi cu aplauze.

Mai mult, Danileţ a minţit când a spus că s-a decis în toată ţara adoptarea unei forme de protest. Culmea, înainte de protestul iniţiat de judecător, Curtea de Apel Piteşti a trimis un comunicat de presă în care se dezvăluia că la nivelul acestei instanţe s-a stabilit că nu se adoptă vreo formă de protest, fiecare magistrat urmând să îşi exprime nemulţumirile aşa cum va considera de cuviinţă. De asemenea, la majoritatea instanţelor şi parchetelor din ţară a fost linişte, magistraţii înţelegând că nu este rolul lor să iasă în strada pentru a face legile după cum doresc ei.

Deşi Danileţ anunţase iniţial că magistraţii vor protesta îmbrăcaţi în robe, aceştia le-au ţinut pe braţe pentru a nu încălca legea care spune că roba nu poate fi folosită în afara sălii de judecată.

adina daria lupea

Judecătoarea Adina Daria Lupea despre protestele lui Danileţ

Judecătoarea Adina Daria Lupea de la de la Secţia penală a Curţii de Apel Cluj este cunoscută în sistem ca fiind unul dintre puţinii magistraţi care au curajul să vorbească despre derapajele şi abuzurile care se petrec în Justiţie. Încă o dată, magistratul a ieşit în faţă şi a comentat protestul judecătorilor şi procurorilor ce a avut loc luni, 18 decembrie, în faţa Curţii de Apel Cluj, acţiunea iniţiată de judecătorul Cristi Vasilică Danileţ.

”Încep relatarea cu protestele de la Cluj cu ţidula care trona azi prin toată clădirea, semnată de domnul Danileţ în numele „Grupului de iniţiativă”. Nu am înţeles iniţiativa cui şi cine ar face parte din grup. Fac acest lucru pentru că mulţi colegi din ţară m-au întrebat ce s-a întâmplat exact, aşa că voi încerca să fiu cât mai obiectivă.

Protestul era programat în faţa Curţii de Apel Cluj, clădire în care îşi desfăşoară activitatea câteva sute de judecători şi procurori de la Judecătoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, Tribunalul Specializat Cluj, Curtea de Apel Cluj şi parchetele aferente. DNA şi DIICOT îşi au sediul în alte clădiri. Vorbim deci de existenţa a peste 300-400 de magistraţi la nivelul judeţului Cluj. Fără cei din judeţele învecinate a căror prezenţă a fost de vineri frenetic anunţată. Nu a venit nimeni din alte judeţe.

Colegii mei, cei mai mulţi despre care am înţeles că au fost la proteste, au militat pentru anumite intenţii de modificare ale Codului penal şi de procedură penală, nu pe legile justiţiei. Cel puţin acesta a fost motivul invocat pentru organizarea mitingului. Nu cred că pot fi blamaţi că s-au trezit la faţa locului cu manifestanţi de stradă, cu #rezist şi #toţipentrujustiţie deşi cred că teoretic trebuiau sa prevadă că, având în vedere iniţiatorul, acest protest se va politiza, ceea ce s-a şi întâmplat. Un mic spectacol în strada, cu colegi care nu ştiau unde să îşi mai găsească locul în spatele iniţiatorului care păşise triumfal câţiva metri mai în faţă ca un real lider. Din mulţime, spontan desigur, s-a desprins cineva să îi ofere, simbolic, o garoafă albă. Desigur, un gest spontan şi acela, nu se aştepta deloc… Câţiva porumbei albi probabil gata pregătiţi nu au mai apucat să îşi ia zborul fiindcă susţinătorii au început să aplaude frenetic din 10 în 10 minute şi apoi să strige PSD- Ciuma roşie, astfel încât manifestanţii s-au retras în Palatul de Justiţie iar domnul Danileţ a rămas afară pentru declaraţii.

Au fost câteva zeci de colegi judecători şi procurori şi o parte avocaţi. Ce vă pot spune e că numărul cetăţenilor care au susţinut demersul şi numărul celor de la presă a depăşit cu mult numărul celor care au protestat. Mai jos aveţi câteva imagini cu primii doi. Deşi programat să dureze o oră, protestul s-a încheiat cam în 15 minute din cauza celor care au început să scandeze. Eu regret dezamăgirea colegilor pe care i-am atenţionat că se urmăreşte altceva şi vor fi folosiţi apoi pentru cele câteva minute de stat afară, însă văzând cine conduce Grupul de iniţiativă (???) acesta era singurul final previzibil”, a comentat  judecătorul Adina Daria Lupea.

danilet cristi  blog

Din disperare, protestul a continuat la Bucureşti

În după-masa aceleiaşi zile, judecătorii şi procurorii din Capitală au protestat tăcut pe treptele Curţii de Apel Bucureşti. Unii dintre ei au ţinut în mâini Constituţia sau foi pe care era scris jurământul de magistrat. Bineînţeles că miza este mare şi magistraţii sunt direct interesaţi ca nu cumva modificările la Legile Justiţiei să treacă, iar răspunderea magistraţilor să devină cu aplicabilă. Astfel că peste o sută de judecători şi procurori din Capitală au ieşi în stradă de teama ca nu cumva Parlamentul României să legifereze o răspundere a magistraţilor care să pedepsească judecătorii şi procurorii ce comit abuzuri, care bagă oameni nevinovaţi în puşcării şi distrug vieţi şi cariere.

În plus, luju.ro scrie că la protestul de luni din faţa Curţii de Apel Bucureşti au luat parte tineri aduşi de la Institutul Naţional al Magistraturii (INM) pe ale căror feţe se citea că nu au vârsta necesară unor magistraţi definitivi. Printre trupele de manevra s-au aflat însă cadre de nădejde de la DNA, parchet unde foarte mulţi procurori care au comis grave abuzuri sunt speriaţi că se apropie ziua în care vor răspunde pentru dosarele fabricate. Incredibil, dar adevărat, printre protestatarii de marcă s-a aflat şi judecătoarea Dana Tiţian, nimeni alta decât consiliera şefei DNA Laura Kovesi. În apropierea ei a fost fotografiată procuroarea Carmen Alexandra Lăncranjan (autoarea dosarului Tel Drum – Dragnea) cunoscută ca o oengistă cu legături de colaborare cu alte ONG-uri finanţate de afaceristul George Soros. De altfel, Carmen Lăncrănjan nu s-a sfiit ca în cursul zilei de luni să posteze pe pagina sa de Facebook o imagine de la protest, dovedind că este o activistă înrăită.

La protest a mai participat şi Andrei Dragoş Păduraru, procuror de şedinţă la DNA, cel care l-a apărat pe vestitul său coleg Mircea Negulescu, zis „Zdreanţă”, atunci când acesta a fost demascat că a instrumentat un dosar din care stick-ul cu proba cheie a dispărut.

Dintre judecătorii a căror prezenta a fost observată îi amintim pe Dragoş Călin de la Curtea de Apel Bucureşti (instigator al protestului şi organizator) si Daniela Pantazi (actuala Lecca) fosta purtătoare de vorbe din CSM, dată afară din Consiliu pentru că, în februarie 2017, a postat pe Facebook o fotografie în care manifesta susţinerea pentru #rezistenţii adunaţi în Piaţa Victoriei împotriva OUG 13.

De asemenea, a fost identificat si judecătorul Adrian Păcurar de la Tribunalul Bucureşti, cel căruia i s-a repartizat dosarul Black Cube, în care a fost implicată şi şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.

Iartă-i, Doamne!


Curtea de Apel Bucureşti se delimitează sec de protestele magistraţilor

Numai că la câteva ore, Curtea de Apel Bucureşti a dat un comunicat prin care se delimitează de acţiunile de protest organizate în faţa acestei instanţe de magistraţi.

”Curtea de Apel Bucureşti se delimitează de acţiunile de protest desfăşurate în data de 18 decembrie 2017, lângă sediul acestei instituţii, la iniţiativa individuală a unor judecători. Totodată, Curtea de Apel Bucureşti subliniază necesitatea respectării prevederilor legale care reglementează statutul magistratului, a separaţiei puterilor în stat şi folosirea doar a pârghiilor pe care legea şi regulamentele le găsesc adecvate pentru exprimarea opiniilor”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul al Curţii de Apel Bucureşti.

2 COMENTARII

  1. Firește că e o mare cacealma ilegală această mișcare politică în rândul magistraților și că ar trebui sancționați la modul cel mai serios pentru asta.
    Iar Cristi Vasilică Danileț este de-a dreptul penibil: ca orice susținător al „familiilor alternative”, cum poate cineva să se aștepte la o judecată dreaptă din partea lui?
    Cine se află de partea greșită în chestiunile importante, sigur va greși și în cele mai mici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.