Forumul Judecatorilor din Romania a scos sambata, 19 mai 2018, pe treptele Palatului de Justitie din Capitala, circa 100 de persoane in semn de protest fata de dorinta Parlamentului de a modifica Codurile penale si civile, dar si fata de continutul Legilor Justitiei, aflate si acum la CCR dupa ce presedintele Klaus Werner Iohannis le-a contestat, pentru a treia oara, cerand si opinia Comisiei de la Venetia. Miscarea de forta a avut loc cu prilejul adoptarii de catre Forumul condus de judecatorii Dragos Calin si Ionut Militaru a “Rezolutiei magistratilor romani pentru apararea statului de drept” in care, atentie, se cere politicienilor sa suspende orice fel de dezbateri pe Legile Justitiei si amanarea deciziilor CCR pe aceste legi pana la primirea avizului Comisiei de la Venetia, i se cere lui Tudorel Toader sa isi dea demisia din demnitatea de ministru al Justitiei si se solicita “insistent” factorilor politici sa inceteze atacurile la adresa statului de drept si a judecatorilor si procurorilor din Romania: “Jos mainile de pe Justitie!”, se precizeaza in Rezolutie, scrie luju.ro.

De departe cea mai interesanta solicitare este cea care se gaseste in Rezolutie la punctul 4, si care suna cam asa: “Solicitam conditii demne de munca. Realizarea unui act de justitie de calitate presupune alocarea timpului minim necesar studierii cauzelor, analizarii problemelor de drept si a legislatiei in continua modificare, iar nu pronuntarea unor solutii ce pot fi afectate de inadecvarea conditiilor de lucru, de lipsa de timp si supraincarcare”.

Foarte tare! Intelegem ca din cauza conditiilor de lucru, de lipsa de timp si din cauza supraincarcarii sunt pronuntate solutii incorecte? Cine ii impiedica sa dea solutiile cum trebuie si ce legatura au conditiile de lucru cu o solutie? Intr-un birou mai mic se pronunta solutii mai strambe, sau cum?

In Rezolutia FJR nu se spune insa nimic despre abuzurile din Justitie, nu se spune un cuvant despre protocoalele existente intre diversele institutii din Justitie si serviciile de informatii, desi acestea reprezinta chestiuni care pot afecta grav demnitatea magistratilor, dar si pe cea a justitiabililor.

Statul paralel nu doarme

Trebuie precizat ca adoptarea Rezolutiei FJR a avut loc la o zi dupa ce procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov au emis un comunicat de presa in care anunta ca solicita practic acelasi lucru ca Forumul Judecatorilor din Romania, procurorii de la PCA Brasov reclamand, printre altele, ca propunerile legislative “plaseaza magistratul roman pe acelasi picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope, pornind de la prezumtia absoluta ca toti magistratii comit abuzuri”.

Practic, intreagul spectacol mediatic oferit de FJR, prin Rezolutia adoptata si protestul spontan organizat, demers inceput de Parchetul Curtii de Apel Brasov, ne arata ca tara se doreste a fi condusa de procurori care doresc sa se implice in actul legislativ, folosind idei comune unor ONG-uri sorosite din gruparea #Rezist.

De altfel, la fel a aparut si protestul de pe scarile Palatului de Justitie din Bucuresti, coordonat de judecatorul Dragos Calin, unde s-au adunat in decurs de cateva ore circa 100 de persoane, dintre care avem informatii ca doar o mica parte era reprezentata de judecatori, restul fiind procurori, magistrati asistenti sau studenti la INM.

In opinia noastra intregul demers de blocare a procesul legislativ de intrare in vigoare a Legilor Justitiei si de modificare a Codului penal, Codului de procedura penala si a Codului de procedura civila reprezinta o sfidare a legii de catre magistratii care s-au raliat Rezolutiei, demonstrand un lucru nepermis intr-o societate democratica, anume ca magistratii au ajuns sa faca politica.

Acest lucru a fost vizibil si in momentul in care televiziunile aflate la Palatul de Justitie sambata a chestionat una dintre persoanele (foto 3) aflate pe scari care a gasit oportun sa ii infiereze pe membrii CSM pentru faptul ca in cadrul “Comisiei Iordache” si-au permis sa formuleze propuneri “ad-hoc” fara a consulta magistratii, sustinand ca prin Rezolutia FJR se cere sa le fie aparata independenta magistratilor in fata, unor “atacuri din ce in ce mai virulente” ale politicenilor.

Din fericire, din informatiile pe care le avem, instantele serioase nu se vor ralia unei asemenea instigari care nu face decat sa pozitioneze magistrati in afara cadrului lor de functionare, prin dorinta de a se implica in actul de legiferare.

Prezentam in continuare imagini de la Protest, astfel cum au fost surprinse de Rezistenta TV sau de Digi 24:

Sursa: Lumea Justiției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.