Tentativa lui Morar de a vopsi cioara pentru deputatul ITU & Co.

1435

Firma deputatului pesedist de la Dej, Cornel ITU încearcă să scape de obligaţiile financiare pe care le are cu primăria. Timp de 10 ani, AGRO 33 SRL, compania înfiinţată de familia ITU: Cornel, Adrian şi Mircea Vasile a ignorat obligaţiile de plată pentru terenul obţinut de la primăria DEJ prin concesiune. Cum vor să scape de datorii şi să facă şi ei ”un bănuţ” citiţi în cele ce urmează.

 

Cronologic vorbind, în 2007 s-a înfiinţat Societatea Comercială Agro 33 SRL şi în acelaşi an a şi încheiat un contract de concesiune cu Primăria Dej pentru un teren în centrul oraşului. Durata contractului era de 25 de ani cu posibilitatea de prelungire pentru încă jumătate din perioadă. În tot acest timp, Agro nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare stipulate în contractul de concesiune, ba mai mult prin colegul de partid al deputatului Cornel ITU a obţinut şi scutiri de la plata sumelor de bani. Surse din Primărie susţin că în prezent Agro 33 ar fi datoare cu peste 100.000 euro (fără penalităţi adăugate), însă din registrul economic a dispărut situaţia financiară pe perioada 2010-2013.

De ce? Răspunsul trebuie să vină de la angajaţii Unităţii Teritorial Administrativă din  Dej. Însă, cert este că în 2010, în calitate de viceprimar, actualul edil Costan Morar şi-a pus semnătura pe un act adiţional care îi scuteşte pe Agro 33 pentru o perioadă de aproximativ cinci ani de plată chiriei prin concesiune a respectivului teren.

cornel itu net

Cine a dezgropat povestea şi de ce ?

Propunerea de reziliere a contractului păgubos vine din partea societăţii de avocatură ce reprezintă firma Agro 33. S-ar presupune că ei îşi recunosc vina şi că nu mai pot să continue cu acel contract, însă adevărul este altul.

De mai bine de patru săptămâni Curtea de Conturi a României a poposit în Primăria Dej şi aparent printre cele mai grave derapaje de la legalitate se numără actele de colaborare dintre instituţia municipală şi firma familiei ITU. Astfel că, recent avocaţii SRL-ului au cerut rezilierea contractului, iar în loc să achite datoriile uriaşe, municipalitatea să cumpere bunurile construite pe respectivul teren şi SĂ LE ACHITE şi diferenţa de sumă.

Important de precizat este faptul că respectivul teren se află în apropierea stadionului, iar pe suprafaţa lui s-a construit o Sală Sportivă şi o hală administrativă.  Redevenţa anuală stabilită prin contractul de concesiune era de aproximativ 18.500 de lei pe an, sumă ce se putea modifica anual în conformitate cu rata inflanţiei.

stadionul dej

Drumul spre Iad, pavat cu intenţii bune

În articolul 9 al contractului de concesiune este menţionat foarte clar în ce condiţii se poate rezilia contractul.

Comisia de reziliere întrunită ad-hoc, condusă de Horaţiu Iosip, a întocmit un proces verbal prin care se afirmă că există premisa de a se rezilia contractul pe cale amiabilă însă nu se pomeneşte nimic în acelaşi proces verbal de obligaţia ca societatea Agro 33 Srl să fie la zi cu datoriile pentru redevenţă şi plata unor daune către Primăria Dej.

Potrivit documentelor de corespondenţă dintre casa de avocatură, împuternicită de Itu să îi reprezinte interesele, şi Primăria Dej, firma deputatului nu a plătit niciodată redevenţa, deşi avea obligaţia de a achita suma trimestrial.

Responsabilul administraţiei dejene de contractele de concesiune este Gabriela Gavrea, şefa Serviciului de Urbansim care  nu a luat nicio măsură mai bine de un deceniu pentru ca firma Agro 33 SRL să îşi plătească datoriile  conform contractului încheiat în 2007. Miercuri, consilierii locali vor fi puşi să voteze rezilierea contractului dar totodată şi cumpărarea investiţiei făcute de firma deputatului Cornel Itu.

Pentru a înţelege cititorii cine este Gabriela Gavrea şi legăturile cu deputatul Cornel Itru apelăm puţin la evenimentele politicii dejene. Gabriela Gavrea este nimeni alta decât soţia consilierului judetean PNL Dan  Gavrea considerat de cunoscuţi ca fiind omul de casa a lui Cornel Itu. Deputatul social-democrat a intervenit  pentru păstrarea lui Gavrea în funcţia de director Electrica când la putere era USL-ul, deşi acesta era membru PDL.

În contrapartidă, drept mulţumire, Gavrea i-a dat o mână de ajutor deputatului Cornel Itu în campania electorală din 2012 trădându-l pe Alin Tişe,  care a obţinut rezultate dezastruoase pe zona Dej şi comunele învecinate. Ca urmare a rezultatelor alegerilor din 2012, blatul Gavrea-Itu a făcut ca Alin Tişe să nu mai fie ales preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Supărat că nu a fost reales preşedinte al CJ Cluj în 2012, Alin Tise a afirmat public că Gavrea l-a tradat la Dej însă nu a mai avut cum să îl sancţioneze pe linie de partid, Gavrea fiind unul dintre protejaţii europarlamentarului Daniel Buda – fapt  care l-a promovat  pe lista de consilieri  judeţeni  în 2016.

Pentru ca afacerea să fie completă, firma deputatului Itu a cerut rezilerea unui alt contract de concesiune încheiat cu Primaria Dej în anul 2005. Obiectul respectivului  contract de concesiune fiind un alt teren pe care firma a facut acelaşi gen de investiţii şi binenteles a uitat să plătească redevenţa, timp de 12 ani.

Contractul de concesiune din 2005 a fost iniţial încheiat cu firma SC Complet Servimpex SRL deţinută de fratele deputatului PSD, Mircea Itu. Ulterior, deşi era interzis transferul concesiunii, contractul a fost mutat spre firma Agro 33 SRL astfel încât angajaţii din primăria Dej să ştie de frică şi să nu demareze procedurile de reziliere pentru neplata redeveţei

 

Responsabilitate pasată cu eşec la Consiliul Local

Modul în care s-a dorit rezilierea contractului era prin votul Consiliului Local în şedinţă publică. Însă nimeni nu şi-a asumat pactul dintre Costan şi familia ITU. În şedinţa ordinară, de la jumătatea lunii iulie a acestui an, pe ordinea de zi a apărut proiectul de hotărâre cu pricina: „Proiect de hotărâre privind aprobarea încetării Contractului de concesiune nr. 35/16514 din 18 iulie 2005 şi a Contractului de concesiune nr.17/29572 din 7 decembrie 2007”. După cum se observă, în prezentarea ordinii de zi se omite a se specifica în primul râd că este vorba de firma Agro 33. Cu toate acestea un proiect de hotărâre conţine şi referatul pentru aprobare, expunerea de motive şi decizia standard care poate fi completată prin amendament sau aprobată ca atare.

Culmea că prin documentul de concesionare era precizat ”negru pe alb” că: „neplata redevenţei sau  executarea cu întârziere a acestor obligaţii conduce la penalizări în conformitate cu prevederile legale sau după caz  LA RETRAGEREA CONCESIUNII ÎN TERMEN DE 90 DE ZILE DE LA EXPIRAREA PERIOADEI DE PLATĂ”. Pe cât de mediocru sună, timp de 10 ani în care Agro 33 nu şi-a respectat în totalitate obligaţiile financiare nu s-a reziliat respectivul contract deşi această procedură putea fi efectuată de primarul Costan Morar (FĂRĂ PROIECT DE HOTĂRÂRE) după cum se menţiona mai sus, la 90 de zile de la expirarea perioadei de plată.

Şi atunci se impune întrebarea: De ce proiect de hotărâre acum ? Răspunsul este foarte simplu şi conţine două variante. Prima ar fi ca în cazul în care Consiliul Local se pronunţă prin aprobare cu vot majoritar a rezilierii contractului, firma poate -după plac- să dea în judecată instituţia pentru vicii de procedură şi să anuleze rezilierea. Cea de-a doua variantă ar fi că doar prin aprobarea Consiliului Local, tot prin vot majoritar favorabil să se poate cumpăra acele imobile construite de Agro 33 şi tot pe această cale să se aloce bani familiei ITU cu titlu de diferenţă sumă, pentru că aparent clădirile valorează mai mult decât datoriile cumulate de firmă la instituţia administrativă în cei 10 ani.

Cu toate acestea, nu s-a acţionat pe ”culoare politică” în şedinţă. Chiar dacă Partidul Social Democrat din care fac parte atât primarul Morar Costan cât şi deputatul Cornel Itu are majoritatea în Consiliul Local proiectul a fost oprit de aproape toţi cei care au fost prezenţi la şedinţa ordinară.

Un singur vot a fost declarat cert împotriva proiectului de hotărâre, ale patru-cinci persoane au votat în favoare iar restul consilierilor (inclusiv de la PSD) s-au abţinut de la vot. Sens în care proiectul nu a trecut.

Primarului i s-a cerut să îşi asume, potrivit funcţiei din executiv pe care o deţine, rezilierea contractului  şi totodată acţionarea în instanţă a firmei Agro 33 SRL în vederea recuperării celor peste cinci miliarde de lei vechi cu penalităţile aferente.

2 COMENTARII

  1. Mi se pare complicata administrarea unei localitati,atata vreme cat cei care trebuie s-o faca,asa cum le-o cere legea,nu manifesta interes pentru apararea patrimoniului public, in general,si a unor obligatii asumate prin contracte,in special.Ceea ce presa,prin semnatarul articolului, ne semnaleaza, speta nu poate fi rezolvata prin implicarea organului colectiv de conducere.Adica,printr-o hotarare prin care sa fie exonerati ce-i care,cu sau fara voie,au gresit.Asadar,
    sarcina reparatiilor cu toate consecintele,le revine numai lor si asta se poate face, in doua moduri:fie pe calea amiabila dintre parti,care nu elimina raspunderea celor care au gresit,fie pe cale judiciara,prin care sa se stabileasca atat drepturile cat si obligatiile partilor,urmate de posibile masuri administrative de sanctionare.Mie nu-mi vine sa cred ca societatile
    comerciale ,cu drepturi si obligatii rezultate din contractele de concesiune,ar fi refuzat plata ratelor,daca cei obligati sa urmareasca asta,iar,in caz contrar, trebuia sa le-o fi cerut in scris.De aceea, eu am crezut si mai cred in onestitatea d-lui Primar.Mai cred in ipoteza in care,salariatul sau salariatii in sarcina carora a cazut urmarirea incasarilor,i-au cerut sa intervana in rezolvarea problemei.Dar cum aceste obligatii dainuie de un deceniu si mai bine,culpabilitatea functuonarului sau a functionarilor in cauza nu poate fi inlaturata si cu atat mai putin printr-o hotarare de C.L.prin care, cei care si-ar exprima vointa prin vot,sa ia asupra lor raspunderea cu toate consecintele ce ar putea decurge din asta.

  2. Normal ar fi ca deputatul Itu sa iasa la replica. Nu mai face nici o declaratie, nicaieri, inainte aparea des chiar pe Facebook, la postarile lui , la comments erau o multime de pupatori de mana aleasa in forul legislativ, cu „vai, ce lucruri bune faceti „, „tot asa , d-le deputat ” , etc. Acum, nimeni, nimic, nici deputatul nici pupatorii de maini nu mai zic nimic, tac ca…. rahatu ‘ n iarba. Inct-incet iese la iveala toata putreziciunea PSD-ului, si viermii care se alimentau din fermentatia politica mafiota se vor transforma in muste , vor zbura care- incotro , cautandu-si alte locuri unde sa poata parazita in tihna, pe banii si nervii unor nevinovati care merg la vot cu bune intentii.

LĂSAȚI UN MESAJ