În perioada 8 iulie – 8 august 2013, pe site-ul proiectului www.artapentruviata.ro se desfășoară un concurs de proiecte de terapie prin artă, organizat de Servier Pharma, cel mai mare laborator farmaceutic independent din Franța. Artiștii sunt invitați să își înscrie pe site ideile de proiecte care să contribuie la îmbunătățirea stării de spirit a pacienților din spitale, ajutându-i să își descopere potențialul artistic. „Artă pentru viață” își propune să ofere alinare prin artă pacienților internați din trei spitale partnere din țară și să conecteze artiștii la comunitățile de medici și pacienți.

Din cele 86 de propuneri înscrise în prima ediție a proiectului „Artă pentru viață”, cinci s-au remarcat prin originalitatea și aplicabilitatea lor și au fost alese de către juriu ca fiind câștigătoare. Ideile desemnate câștigătoare în urma selecției juriului sunt: „(Re)descoperă-te” – Teatru de improvizație pentru spitalul din București; „Create.Act.Enjoy”, un proiect de arte interactive pentru Cluj Napoca; proiectul de pantomima „Joaca-i vindecătoare” pentru Craiova; proiectul de pictura „Să coloram viața!”, pentru secția de pediatrie a spitalului din Bacău în timp ce proiectul desemnat câștigător pentru spitalul din Timișoara este „Prințesa de Cleves”. Zecile de pacienți implicați în proiectul de anul trecut au jucat teatru, au fost actori într-un film regizat chiar în spital, și-au înveselit saloanele cu picturi murale, au avut parte de jocuri de imaginație și spontaneitate, tehnici de îmbunătățire a atenției și concentrării sau improvizarea unor povești.

Timp de o lună, artiștii își pot înscrie ideea de proiect într-unul din următoarele domenii: pictură, literatură, artă manuală sau teatru. Juriul concursului, format din reprezentanții spitalelor partenere, va alege trei proiecte câștigătoare dintre proiectele înscrise ce vor fi finanțate cu 3.000 Euro fiecare pentru a fi implementate în beneficiul pacienților din spitalele partenere la nivel național: Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova și Spitalul de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu.

Programul se desfășoară în trei etape: un concurs de proiecte de terapie prin artă deschis artiștilor, selecția proiectelor și implementarea lor în spitalele partenere. Juriul concursului este format din reprezentanții spitalelor partenere ce vor evalua proiectele înscrise ținând cont de beneficiul pe care acestea îl oferă pacienților, de adaptarea ideii artistice la mediul din spitale și de relevanța proiectului propus pentru fiecare dintre spitale. Proiectele de terapie prin artă selectate anul acesta vor fi implementate în spitalele partenere în perioada 1 septembrie – 1 octombrie 2013.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.