Ieri, Consiliul Judeţean Cluj a aprobat alocarea unei sume de peste 5 milioane de euro, necesare procedurii de închidere a rampei de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât, care ar putea fi finalizată până la sfârşitul anului.

Astfel, în şedinţa de luni, CJ Cluj a aprobat cheltuieli neeligibile suplimentare, necesare pentru finalizarea închiderii depozitului de deşeuri neconform de la Pata Rât, care se ridică la 25,2 milioane de lei (5,4 milioane de euro). Banii vor fi folosiţi pentru achitarea unor lucrări necesare pentru stabilizarea unei alunecări de teren şi pentru epurarea unei acumulări de levigat (substanţă lichidă, toxică, ce rezultă în urma descompunerii deşeurilor – n.r.) care s-a scurs din depozit.

„CJ Cluj a Evenimentele din ultima perioadă, adică alunecările de teren de anul trecut, care au necesitat lucrări suplimentare, şi situaţia de urgenţă creată de levigatul scurs, plus cantităţile suplimentare de deşeuri depozitate, au determinat costuri suplimentare. Lucrările prevăzute a se realiza includ, printre alte, un zid de sprijin care să protejeze centura de ocolire a Clujului de la Vâlcele-Apahida de eventuale alte alunecări de teren, plus soluţii de tratare a levigatului. Sper ca în acest an rampa de la Pata Rât să fie închisă, deşi termenul asumat este vara anului 2019”, a spus preşedintele CJ Cluj Alin Tişe.

Potrivit referatului care a însoţit proiectul de hotărâre, terenul natural de la baza depozitului, care este în pantă, în proporţie de 12-15%, fiind o argilă prăfoasă care, îmbibată cu apă şi levigat, se comportă ca un lubrifiant la baza depozitului. Acest lucru este, potrivit experţilor, cauza alunecării de teren produse anul trecut la Pata Rât.

La aceasta, se adaugă prezenţa unor izvoare subterane sub masa depozitului, lucru care ar facilita menţinerea umidităţii ridicate în masa depozitului.

În plus, se mai arată în document, anul trecut au avut loc numeroase incendii pe rampa de gunoi administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca (care deserveşte municipiul reşedinţă de judeţ – n.r.), aflată în apropierea celei administrate de CJ Cluj, care au necesitat intervenţia pompierilor, iar apa folosită s-a infiltrat în depozit şi acest lucru a fost un factor favorizant pentru alunecări.

Potrivit proiectului, o parte din costurile necesare închiderii rampei de gunoi de la Pata Rât va fi suportată şi de municipalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.