Tone de produse periculoase confiscate de poliţişti

111

Polițiștii au confiscat 2.500 kg şi 388 l de substanţe toxice folosite pentru protecţia plantelor, în urma unei acţiuni desfăşurate în 18 județe pentru verificarea respectării legislației în domeniul operațiunilor cu substanțe periculoase.

Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat o acţiune la nivel naţional pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii au acționat în județele Cluj, Alba, Bistrița – Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara,  Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea.

Poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanțe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 626 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 74 de infracţiuni, dintre care 51 privind protecţia mediului, 18 prevăzute de Codul Penal și 5 la alte legi speciale. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 72 de persoane.

Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 63 de sancţiuni contravenţionale, de 113.280 de lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 2.446 kg și 388 l de diverse produse de protecţie a plantelor.

Polițiștii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au prins în flagrant delict o persoană din comuna Vorona, județul Botoșani, în timp ce oferea spre comercializare, ca fiind produse de protecție a plantelor, 50 l de substanțe chimice necunoscute, ambalate în recipiente cu capacitatea de 10 l, din plastic, neetichetate, care emanau un miros puternic înțepător.

Tot cu această ocazie, în portbagajul autoturismului au mai fost descoperite 10 recipiente a câte 500 g, inscripționate cu litere chirilice, erbicide susceptibile a fi contrafăcute. Substanțel au fost introduse ilegal în țară, fără documente justificative.

Acum se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de produse sau substanţe toxice, introducerea sau scoaterea din ţară, fără drept de substanţe toxice ori materiale chimice periculoase și punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Polițiștii specializați în substanțe periculoase au efectuat verificări la punctul de lucru al unei firme din localitatea Retiș, județul Sibiu. În urma controlului au identificat 11.200 kg de îngrăşăminte chimice – carbonat de calciu, care erau depozitate în spaţii neprotejate, pe câmp, la marginea suprafețelor agricole din localitățile Retiș și Movile, în scopul utilizării în producția agricolă.

Polițiștii au întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate.