Judeţul Cluj, deţine şi anul acesta, cel mai mare procentaj al rezultatelor la Bacalaureat. Peste 80% dintre elevii de clasa a XII-a au promovat examenul. Rata de promovabilitate pe toată ţara este de 66,7% înainte de contestaţii, cu 0,3% mai mare comparativ cu anul trecut. Gazeta de Cluj a făcut un top al primelor cinci instituţii de învăţământ cu cele mai bune rezultate de anul acesta la Bacalaureat, dar şi o comparaţie faţă de anul trecut. De asemenea, sunt menţionate şi liceele care au avut cel mai mic procent de promovabilitate pentru municipiul Cluj-Napoca.

 

Clujul se poate mândri, din nou, cu rezultatele elevilor la Bacalaureat şi anul acesta. Examenul maturităţii a fost trecut de mai mult de 80% dintre absolvenţii de învăţământ liceal din judeţ.

Aproape 360 de elevi din tot judeţul Cluj au obţinut medii între 9.50 şi 10. Liceele care se mândresc cu elevi de 10 curat sunt Liceul Teoretic „Onisfor Ghibu” şi Colegiul Naţional „George Bariţiu”. Din păcate, numărul elevilor de 10 la BAC a scăzut faţă de anul 2014, an în care au existat zece elevi care au avut media 10. Totuşi, se încadrează mai bine decât anul trecut, când a fost un singur elev de nota 10, anul acesta fiind doi elevi de 10 care fac parte din instituţiile de învăţământ mai sus menţionate.

Procentajul de promovablitate pentru judeţul Cluj este de 83,32%, în creştere faţă de anul trecut, când a fost de 82,18%.

După creşterea precauţiei exigenţei prin amplasarea camerelor de luat vederi în sălile de examen, procentul celor care au obţinut diploma de bacalareat a luat-o la vale: în 2011 – 46%, 2012 – 43%, 2013 -55%, 2014 – 59%, 2015 – 66%.

 

Doi de 10 la Cluj-Napoca

Pe lângă cele două medii de 10, printre cele mai mari note s-au înregistrat la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, unde un elev a obţinut 9,91 media finală. Trei medii apropiate de la insituţii diferite au fost obţinute de elevi, mai exact, cea mai mare notă la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai a fost de 9,95, la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” tot 9,95, iar la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” de 9,96. Cea mai mică medie la Racoviţă a fost de 8,25, lucru demn de apreciere. Anul trecut, „Emil Racoviţă” a fost instituţia care a obţinut singura medie de 10 din liceu, dar şi anul în care a avut ultima medie mai mică decât anul acesta, mai exact 7,75.

Conform ISJ Cluj, aproape 1000 de candidaţi au obţinut medii între 9 – 9.99, în timp ce peste 2000 de candidaţi au promovat cu medii între 8 – 9.99. În total, sunt 19 licee din Cluj au rată de promovabilitate la BAC de 100%.

Dacă la Colegiul Naţional George Bariţiu se mândreşte cu un 10 curat, este totodată şi unul dintre liceele care are o notă de promovare mai mică decât restul liceelor şi colegiilor, adică 6,43. Anul trecut, colegiul a avut 10 respinşi în prima sesiune de bacalaureat.

Liceul Teoretic „Onisfor Ghibu” se situează cu un 10 într-un capăt, iar în celălalt capăt cu trei elevi care au fost însemnaţi pe site-ul edu.ro ca şi respinşi.

La Colegiul Naţional George Coşbuc, cea mai mare notă de promovare a fost de 9,81. De asemenea, au fost trei respinşi care nu au reuşit să obţină medie peste 6, cu medii de 5,66 şi 5,63, iar cel de-al treilea a picat la proba de matematică.

 

Transylvania College nu a impresionat pe nimeni

Transylvania College – faimosul colegiu şi singura şcoală din România acreditată pe curriculum românesc şi curriculum Cambridge, a obţinut cea mai mare notă de 8,21.

În presa locală, au apărut diverse materiale cum că 65% dintre absolvenţii celei de-a treia promoţii de liceu ai Transylvania College, au ales să îşi continue studiile universitare la unele dintre cele mai prestigioase instituţii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Japonia, optând pentru discipline variate, care să le permită o carieră în mai multe sectoare de business, cum ar fi managementul hotelier, dar şi în sfera relaţiilor internaţionale, pilotajului sau chiar a cercetării.

„Suntem mândri că toţi cei 20 de absolvenţi ai noii promoţii şi-au putut atinge potenţialul în comunitatea Transylvania College, iar acum aceştia pot aprofunda disciplinele alese în cadrul unor universităţi prestigioase din întreaga lume”, a declarat Ruxandra Mercea, Director Executiv Tranyslvania College pentru Vocea Transilvaniei în urmă cu o lună.

Doar că din cei 20 de absolvenţi, pe lista EDU.RO apar doar trei candidaţi. Aceştia au obţinut note de 8.21, 7.9 şi 7,66. Gazeta de Cluj a încercat în repetate rânduri să contacteze conducerea colegiului, însă nimeni nu a răspuns.

„The Cambridge International School in Cluj”, potrivit site-ului oficial, a fost fondată în urmă cu mai mult de 20 de ani, moment în care a fost fondată prima grupă de grădiniţă. Şcoala a fost fondată de Simona Baciu, profesor, şi soţul acesteia, Dan Baciu, medic. The Cambridge International School şi Gradinita Happy Kids sunt principalele proiecte ale familiei Baciu, care adună, anual, milioane de lei din taxele de şcolarizare. Fondatorii acesteia au construit, de asemenea, un campus imens, dotat cu piscină şi săli de evenimente, pe un teren de 16.000 de metri pătraţi.

În presa locală, în urmă cu doi ani, au apărut diverse articole legate de Transylvania College, unde s-a scris că este o afacere foarte profitabilă pentru reprezentanţi şi fondatori. Să nu omitem faptul că pentru o suprafaţă de 16.000 de metri pătraţi, Transylvania College plăteşte 170.000 de euro în următorii 49 de ani. Dacă l-ar fi cumpărat, ar fi costat cel puţin 4 milioane de euro.

Un comentariu şocant a fost lăsat de o mamă a unui elev al prestigiosului colegiu, în urmă cu doi ani. Din păcate, autoarea nu s-a semnat şi nu am putut să o contactăm să aflăm ce s-a mai întâmplat între timp, însă comentariul acesteia merită citit.

„Sunt profesoară în oraşul universitar Cluj, un oraş cu tradiţie în învăţământ şi educaţie. Am un copil la această şcoală şi vreau să vă spun că sunt prinsă într-o capcană. Copilul nu vrea în ruptul capului să se mute de la această şcoală. Pe lângă banii pe care-i plătim lunar ca taxă de şcolarizare, mâncare, uniforme, manuale, îi plătim copilului ore de chimie, română şi matematică. La prima oră de chimie suplimentară, profesoara mi-a zis: copilul e „PASTA”. Aceasta MEGA AFACERE e mult mai laborioasă decât o descrieţi şi v-o închipuiţi. Se bazează pe şantajarea emoţională a copiilor: sunteţi nişte aleşi, faceţi parte din colectivul unei şcoli premiate, etc. Are ca asociaţi ~1000 de părinţi, dintre cei mai bogaţi şi influienţi din Cluj şi ~4000 de bunici care-şi sacrifică agoniseala pentru nepoţii lor. N-aş îndrăzni niciodată să mă pun cu o asemenea putere. Fără susţinerea autorităţilor, a celor care-o verifică, nu ştiu care sunt aceia, nu aveţi nicio şansă. Aceşti 1000 de părinţi sunt dispuşi să facă orice pentru ca această şcoală să fie bine cotată, copiii lor sa fie liniştiti şi alintaţi. Studiul poate fi făcut şi pe lângă şcoală. Ştiu, e absurd, dar aveţi vreo soluţie? Vă spun eu, nu mai există pentru cei care sunt la liceu! Credeţi-mă, e un act de curaj şi ca v-am scris, are ca arme de luptă propriul meu copil. Ca noi mai sunt încă 998, mai bogaţi, mai influienţi”, se arată în comentariul postat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.