Situația medicilor din România este una dureroasă! Mulți dintre aceștia au ales calea străinătății, în timp ce doctorii rămași în țară se luptă cu sistemul medical. 3.500 de medici pleacă, anual, din România. Toţi caută în străinătate aceleaşi lucruri: condiții de lucru moderne pentru a și trata pacienții și salarii pe măsura muncii lor. În țară, printre medici, se spune că au rămas cei care au curaj. Curaj să-și facă meseria în condiții grele şi să aştepte ca normalitatea să nu mai fie o excepţie în spitalele româneşti.

Potrivit celor mai recente statistici, în România, în 2016 erau peste 35.000 de medici, cu peste 3.000 mai puţini față de anii ’90. După aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007 şi până în 2016, 43.500 de medici și-au anunțat intenția de a pleca din România. Au trecut 11 ani de atunci, iar autoritățile nu au făcut nimic pentru a-i motiva să rămână în țară. România se plasează acum pe ultimele locuri dintre statele membre UE, cu cei mai puțini medici, pentru că ţara noastră s-a transformat în fabrica de halate albe a Europei. Cei mai mulți medici români sunt în Germania, 4.062. Printre ei este și Theodor Luthz, medic primar radiolog, care a plecat din țară în urmă cu 6 ani dezamăgit de sistemul de sănătate din România.

„Am luat această decizie în anul 3, 4 de facultate, văzând cum este situația în sistemul medical din România. Lipsa de seriozitate a sistemului medical din România, mereu trebuia oarecum să existe o intervenție sau să cunoști pe cineva. Am vrut să nu fiu băgat în jocul ăsta. În primul rând să fie respectaţi, ceea ce în România clar nu se întâmplă. De exemplu eu, dacă as vrea să mă întorc în România, eu nu aş putea din cauză că specializarea mea nu este în totalitate recunoscută în România. Eu, indiferent ce fac aici, nu pot să lucrez în România decât dacă dau nişte examene suplimentare. Fiecare dintre el costă între 1.000-2.000 de euro, din câte am înţeles. Deci oarecum se pun piedici să aducă oamenii înapoi. După părerea mea ar trebui deja să se ia măsuri de acum, să nu se mai plece în aşa masă.”, a spus Theodor Lutz, medic primar radiolog în Germania.

Medici români se află în aproape toate părțile globului. Statele Unite ale Americii au devenit casa unuia dintre chirurgii de aur ai Spitalului Fundeni din Capitală înanite de ’90, Martin Ștefan Constantinescu. A plecat din țară în urmă cu 32 de ani, iar în 1990 a renunțat la numele românesc și a decis că nu se mai întoarce în România. Martin S. Martin, noul nume al medicului român, salvează viețile străinilor de zeci de ani, dar nu uită motivele care l-au făcut să plece din țara în care s-a născut.

„S-au unit cele 3 motive pe care mi le pusesem în cap că nu le voi accepta orice s- ar întâmpla. Primul a fost că am fost împiedicat să lucrez. Era epoca economiilor pentru plata datoriilor. Materialele care trebuiau celor care făceau chirurgie cardiacă au fost stopate de la import. Spitalul în care lucram și la care mă duceam în fiecare zi nu mă putea face să lucrez că nu aveam cu ce, iar bolnavii mei se întorceau acasă neoperaţi, cu şansa de a muri în următoarele luni”, a spus și Martin S. Martin, medic chirurg.

Sunt însă și medici care s-au întors în țară. Au avut momente în care au regretat, dar au avut curajul să rămână. Alin Blaga este medic neurochirurg la Oradea și s-a întors din Germania, unde a profesat timp de un an și jumătate.

„Dacă nu reuşeşti să motivezi medicii să revină în ţară poţi să le dai ce salarii doreşti. Poţi să ai salarii de 5, 7 mii de euro şi totuşi să nu vrei să vii. De ce? Fatele meu e plecat de 12 ani în Franţa și expresia lui este: când ajung la Paris mă simt liniştit. Acea linişte aici este o agitaţie permanentă. Te lupţi într-o parte, în cealaltă . Acea linişte pe care, din păcate, e foarte greu să o oferi medicilor. Acolo sistemul, cel puţin în Germania, sistemul te apără, aici parcă de multe ori avem senzaţia că luptăm contra noastră”, a declarat Alin Blaga, medic neurochirurg.

„Când pleci de la spital din Anglia îți lasi toate grijile acolo pentru că este o echipă care se ocupă de pacient. Aici eu sunt de gardă 24 din 24, 7 zile pe săptămână, nu mă simt deonectat absolut deloc. E chestia asta de burnout, adică ajungi să fii foarte obosit”, a afirmat și Horațiu Ioani, medic neurochirurg.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu este de părere că au plecat mulți medici buni. Știe care sunt motivele pentru care aleg să plece din țară. Ele nu țin de o singură autoritate, ci de întreg sistemul și de mentalitate.

„Un medic ca să rămână în România are nevoie de condiţii în spital, are nevoie de medicamente ca să-şi trateze pacienţii. Niciun medic nu a terminat facultatea de medicină şi nu a pornit pe drumul ăsta ca să ia un salariu cu câteva sute de euro mai mare, cred că majoritatea covârşitoare a medicilor au făcut asta ca să-şi ajute pacienţii. Incompetenţă şi corupţie. Nu ştiu care dintre cele două a cauzat mai multe, dar nici incompetenţa, nici corupţia nu se rezolvă din pix cu măriri de salarii. Incompetenţa ne face să prăpădim resursele puţine pe care le avem, iar corupţia face ca o parte din acele resurse să meargă în buzunarele unora”, a spus Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, potrivit Digi24.ro.

1 COMENTARIU

  1. Au plecat astia care nu faceau spaga in Romania. Cine da bani la radiolog? Au mai plecat si altii, unii s-au intors vazand ca ai salar de 5000-7000 euro in germania dar statul iti ia jumatate prin taxe. Cum a zis un fost ministru al sanatatii, sunt multi medici care nu si-au verificat cardul de salar de un an de zile. Traiesc fff bine din spagi. Nu toti, e clar… chirurgii in special, vezi cazul de la Mures.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.