florian coldea

Florian Coldea a reușit să se mențină în atenția publicului timp ce aproape două decenii, el fiind implicat în multe scandaluri din lumea economică, politică și juridică. Acesta a ajuns general și director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI) timp de 12 ani, între 2005 și 2017, aproape în mod constant sub conducerea lui George Maior. Din această poziție a reușit să își construiască un grup de influență la Cluj-Napoca, format din familie, prieteni și firme, multe abonate la banii publici.

În urma atenției publice pe care Florian Coldea a primit-o în acest an, Gazeta de Cluj vă readuce aminte de cercul de influență de la Cluj-Napoca, care, deși într-o formă mai slăbită, rămâne în viață. Într-un articol viitor, care va apărea în următoarea ediție a ziarului, Gazeta de Cluj va analiza starea afacerilor acestor persoane și modul în care unele dintre acestea reușesc să supraviețuiască, în ciuda unor detalii care ar trebui să facă acest lucru imposibil.

Dosarul Coldea – Dumbravă – Trăilă

Florian Coldea a reintrat anul acesta în atenția publică când Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis un dosar pentru trafic de influență și spălare de bani, în care mai sunt implicați generalul Dumitru Dumbravă, fostul șef al Direcției juridice a SRI și avocatul Doru Trăilă. Această anchetă a fost deschisă în urma unei plângeri depuse de afaceristul Cătălin Hideg, care susține că cei trei indivizi cercetați de DNA menționați mai sus i-au cerut 600.000 de euro pentru a îl ajuta să obțină o pedeapsă cu suspendare, el fiind la rândul său condamnat la patru ani de închisoare în primă instanță.

Cătălin Hideg ar fi încheiat un contract de consultanță cu Doru Trăilă, prin Casa sa de avocatură, contract de 300.000 de euro care era de fapt un paravan pentru traficul de influență. Hideg a trimis 100.000 de euro, dar după ce a refuzat să trimită restul banilor, un executor judecătoresc a pus poprire pe conturile bancare ale firmei sale.

În urma acestei anchete, au ieșit la suprafață mai multe informații despre influența acestui trio, cea mai recentă fiind despre un alt caz în care aceștia au primit bani pentru a ușura o sentință. Este vorba despre omul de afaceri Mihai Tufan, care după ce a lovit cu un cuțit o angajată de mai multe ori, a primit o condamnare de trei ani și șase luni pentru tentativă de omor, din care a ispășit doar doi ani de închisoare.

Potrivit G4media, Coldea, Dumbravă și Trăilă l-au convins pe Tufan că ei sunt capabili să îi scurteze sentința, iar în schimb, după ce a ieșit din închisoare, Tufan Mihai i-a cedat avocatului Trăilă administrarea pe șapte ani a trei firme: Electrocarbon, Elsid și Vektor Elements. Acest lucru s-a întâmplat în februarie 2023, iar de atunci afacerile cu pricina au avut un profit de aproape 30 de milioane de euro.

Ascensiunea lui Florian Coldea

Ascensiunea lui Florian Coldea își are originea în prietenia pe care a format-o cu Gheorghe Falcă, aceștia doi fiind colegi la facultatea Politehnică din Timișoara, unde au locuit în același cămin. Falcă era finul de cununie al președintelui Traian Băsescu și și-a dus cariera politică la un nivel mare, el devenind primar al Aradului și secretar executiv național al PD-L.

Florian Coldea nu a reușit să termine Politehnica, fiind exmatriculat pentru că avea prea multe restanțe (chiar dacă acum predă la master la UBB), astfel încât și-a încercat norocul la o universitate nouă: Institutul Național de Informații (vechiul nume al Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul”). Aici a terminat Facultatea de Psihologie, dar cu un an întârziere deoarece nu a reușit să obțină o notă de trecere la licență.

Pe urmă, Coldea a ajuns maior la Inspectoratul pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului, iar Gheorghe Falcă prietenul său din facultate nu a uitat de el. Astfel, primarul Aradului l-a susținut în fața lui Traian Băsescu, președintele României la acea vreme, iar în contextul crizei jurnaliștilor răpiți în Irak Florian Coldea a ajuns în funcția de prim-adjunct al SRI.

Una dintre cele mai strânse legături ale grupului de la Cluj este între verișorii Coldea: Florian și George Tudor, care sunt acuzați că erau implicați în multe afaceri, cele mai populare bazându-se pe licitații publice cu echipamente medicale. Un exemplu este Medicare Technics SRL, în care Coldea George Tudor a fost director general și care a câștigat peste 7500 de contracte cu statul, câteva dintre acestea fiind cu instituții medicale deținute de SRI, precum UM 0521 – Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Agrippa Ionescu” – și UM 0510 – Policlinica SRI –.

Povestea lui Gruiță Bogdan Andrei

Printre mulții parteneri de afaceri a lui Coldea George se regăsește și Gruiță Bogdan Andrei, cu care a deținut Impact Strategic Solutions, o companie pentru consultanță în tehnologia informației, respectiv în afaceri și management. Această firmă a fost înființată în 2011 și a avut sediul social în Cluj-Napoca, pe Bulevardul 21 Decembrie, amândoi fondatorii deținând 50% dintre acțiuni.

Gruiță Bogdan Andrei a avut mai multe companii, câteva încă active, dar Impact Strategic Solutions este cea care i-a adus o condamnare penală de patru ani. Acesta a fost acuzat că în perioada în care a fost administrator a creat opt facturi fictive, în valoare de 3.400.000 lei, toate provenind de la SC Dual Convex Place din București.

Gazeta de Cluj explica în 2019 că evaziunea fiscală a fost depistată de Garda Financiară Cluj, care a făcut mai multe controale încrucișate la mai multe societăți comerciale cu care SC Impact Strategic Solution a avut încheiate contracte de prestări servicii.

La finalul anului 2011, Impact Strategic Solutions a fost cumpărată de către Dimery Corp, un grup de investiții britanic, care avea sediul în Republica Seychelles, țară cunoscută ca un paradis off-shore pentru evitarea taxelor și impozitelor, iar Coldea și Gruiță au renunțat la funcția de administrator.

În 2015, când Impact Strategic Solutions a intrat în insolvență, lichidatorului judiciar a cerut ca Gruiță Bogdan Andrei să aibă o răspundere patrimonială pentru suma de 3.388.721 de lei, reprezentând totalul datoriilor societății. Datorită cumpărării firmei de către Dimery Corp, Gruiță a încercat să argumenteze că, la fel ca și Coldea George, el nu mai era administrator al firmei, astfel încât nu ar fi responsabil de insolvență.

Tribunalul Cluj nu a fost de acord cu acest argument și în 2018 l-a condamnat pe Gruiță Bogdan Andrei la cinci ani de închisoare, dar atât inculpatul, cât și Administrația Județeană a Finanțelor Publice au contestat decizia. Însă, Gruiță a cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție să mute dosarul de la Curtea de Apel Cluj în alt loc, deoarece acuza judecătorii de imparțialitate prin influența pe care ar avea-o Florian Coldea, fostul prim-adjunct al directorului SRI și verișorul partenerului său de afaceri, George Coldea, el predând la Facultatea de Istorie și de Filosofie a UBB un curs la un master. Totuși, hotărârea dată de magistrații de la Tribunal a fost păstrată și de către Curtea de Apel Cluj.

Fugarii din Bari

În urma acestei hotărâri, Gruiță Bogdan Andrei a încercat să scape de condamnare și a reușit să părăsească România, ajungând în Bari, un oraș din sudul Italiei care este renumit ca un loc sigur pentru fugari. În aceeași zonă au ajuns și Alina Bica, fostul procuror-șef al DIICOT, dar și afaceristul clujean Ioan Bene, care este la rândul său conectat la grupul lui Coldea, și el fiind condamnat penal.

Toți acești condamnați încearcă să facă un singur lucru: să evite extrădarea în România, unde ar trebui să își ispășească pedeapsa. Gruiță a reușit să convingă Curtea de Apel din Bari să refuze predarea sa către autoritățile române, în ciuda faptului că exista un mandat european de arestare pe numele său. El a argumentat că este rezident al Italiei și că are afaceri acolo, cu angajanți care depind de prezența sa fizică.

Față de România, legislația din Italia abordează diferit condamnații penal care nu au comis infracțiuni violente, ei bucurându-se de un regim mai relaxat. Una dintre cele mai mari diferențe vine din faptul că deținuții pot primi dreptul de a face până la patru ani de închisoare de la domiciliu, lucru care le permite practic să își trăiască viața normal, cu niște mici limite: sunt verificați de poliție, nu au voie afară după o anumită oră etc.

Gruiță era condamnat la cinci ani de închisoare, astfel încât primul trebuia să fie la penitenciar și ceilalți patru ani la domiciliu, însă el a reușit să scape și de acela care trebuia făcut după gratii. Acest lucru este posibil în Italia dacă condamnații pot demonstra că nu sunt apți pentru a sta în închisoare, datorită unor probleme fizice, printre care se numără și alcoolismul sau dependența de droguri.

Ioan Bene a fost într-o situație asemănătoare: a fost condamnat la șase ani și două luni de închisoare, el trebuind să stea doi ani în închisoare și patru la domiciliu. În 2022 poliția italiană l-a arestat pe Bene, deoarece se judeca cererea României de a îl extrăda.

Presa națională relata despre fugarii din Bari, precum Alina Bica, Popoviciu, Mario Iordănescu, iar în urma articolelor de la acea vreme s-a creat o nemulțumire față de rețeaua din Italia, astfel încât inclusiv ministrul de interne a ieșit cu o declarație la televiziuni. Sursele Gazeta de Cluj, apropiați de-ai lui Gruiță care au preferat să rămână anonimi, susțin că acesta a dispărut și nu mai poate fi găsit din momentul arestului lui Ioan Bene .

Prietenii rămași în Cluj-Napoca

Înapoi în Cluj-Napoca, unul dintre partenerii de afacere ai lui Gruiță este Radu Tudor, cu care a deținut împreună mai multe firme, printre care Fast Computers SRL, A & T Computers

Import Export și Star Computers SRL. Radu Tudor a mai fost implicat într-o firmă americană, el reprezentând Silverstone International Corp, cu sediul în orașul Dover, statul Delaware, SUA.

Totuși, la o primă vedere, Radu Tudor nu pare a fi parte din grupul lui Coldea de la Cluj și doar unul dintre partenerii de afaceri ai lui Gruiță. Dar, un lucru care trebuie remarcat ține de adresa sediului social al unor firme pe care el și familia sa le dețin: Buyit SRL, Kite Sport SRL, Online Support SRL, Estetica Salon De Coafura SRL.

Toate aceste firme au sediul social pe strada Republicii nr. 99 din Cluj-Napoca, o casă care pare nelocuită. Aceasta a fost cumpărată de către părinții lui Radu Tudor, Radu Ion Gheorghe și Margareta în 1999, doar ca în 2021 casa să fie deținută de către Ioana-Anca și Sasha Lucian Hurducaș. Însă, Hurducaș Lucian (tatăl lui Sasha Lucian Hurducaș) are drept de uzufruct viager asupra casei, în timp ce Ioana Anca avea domiciliu la această adresă încă din 2007, cu 14 ani înainte să o dețină.

Hurducaș Ioana a fost acționară la Rigecon Executie SRL, alături de Radu Ion Gheorghe, în timp ce Hurducaș Lucian este patronul la Boccardo Entrepise SRL, o firmă de construcții abonată la bani publici și  care anul trecut a avut un profit de 800.000 de lei, iar la apogeul său a avut o cifră de afaceri de 30 de milioane de lei.

Numele celor doi, Hurducaș Lucian și Ioana au mai apărut în atenția presei, ei fiind menționați în dosarul de dare de mită a lui Ioan Bene. Acesta a fost acuzat că a dat șpagă o casă din cartierul Bună Ziua, care a fost cumpărată de către angajatul său Alin Băceu de la soții Hurducaș.

Hurducaș Lucian, patronul Boccardo Entrepise, se învârte în jurul cercului de la Cluj, prin legăturile cu Radu Tudor, asociat al fugarului Gruiță, partenerul lui George Coldea, și prin legătura cu Ioan Bene, ei fiind colegi de afaceri și în strânse legături.

Ioan Bene și Neluțu Varga

Ioan Bene este și el implicat în multe afaceri din Cluj, cea mai faimoasă fiind Societatea de Construcții Napoca SA, care i-a adus și o condamnare penală. Potrivit procurorilor DNA, afaceristul i-a dat în mai multe tranșe 278.000 de lei lui Horia Uiorean, care a fost președinte la Consiliului Județean Cluj între anii 2012 și 2014.

În schimbul acestei mite, Horia Uiorean transfera banii Consiliului Județean către diverse licitații publice, care urmau să fie câștigate de către SCC Napoca SA, firma lui Ioan Bene. În urma acestui dosar, în 2018 fostul șef CJ a fost condamnat la șase ani și patru luni de închisoare, în timp ce Bene, care a reușit să fugă în Italia, fiind rezident acolo din 2012, a primit trei ani și opt luni de încarcerare.

Ioan Bene, care a dat startul modei clujenilor de a fugi în Italia pentru a scăpa de închisoare, are legături atât familiale, cât și de afaceri cu Neluțu Varga, patronul echipei de fotbal CFR Cluj.

Ioan Bene a fost nașul de nuntă a lui Neluțu Varga, iar împreună au avut multe afaceri, inclusiv imobiliare, mina de aur a orașului Cluj-Napoca. Elena Udrea, după ce a fost scoasă din proiectul imobiliar Transilvania Smart City, a acuzat că acest lucru a fost parte dintr-un plan făcut de Varga și Florian Coldea. Presa a mai scris despre relația dintre cei doi în mai multe scandaluri de corupție cu ecou la nivel național: dosarul Udrea, Ionel Arsene și CJ Neamț, Hrebenciuc.

Însă, în ciuda multelor proiecte imobiliare pe care le are în oraș, clubul de fotbal CFR Cluj rămâne cea mai influentă afacere a lui Neluțu Varga. Anul acesta a adus ca acționar al echipei pe nimeni altul decât Gheorghe Falcă, cel care i-a asigurat ascensiunea lui Florian Coldea în lumea politică.

6 COMENTARII

  1. Bravo! Îmi place de câțiva gazetari de la ziarul, Gazeta de Cluj, a scris întotdeauna despre manevrele din instituțiile statului, doar că cine ar trebui sa i a atitudine, nu doresc să facă acest lucru pentru că sunt și ei implicați. Spun acest lucru, in cunoștință de cauză, adică au scris despre multe manevre, unele dintre ele pot sa l e confirm

  2. Ohoo lista e lunga.Mai adăugați și pe Toma Rus ( fostul comisar BCOO), Marius Nicoara, Alin Tise și toți Primarii de sub aripa lor, căci sugativa banilor publici e pana la ultimul limbric de primar sub egida partidului.
    Rețeaua se extinde la directori de spitale, șefi de politie dar și ofițeri mici de politie…lista e lunga, cat Clujuuuu.

    E nevoie de un FBI sa soluționeze dosarul asta ca i caracatița are tentacule peste tor, iar aici dosarele doar se prescriu.
    În parchetele și instantele din Cluj, DEj, Bihor, duhneste a corupție.
    Urmăriți sa vedeți dosare la care o sa le dea cu suspendare,clasează, prescriu intenționat….

  3. Felicitări !❤️pentru tot ce fac jurnaliștii curajoși de la ziarul gazeta de Cluj ! Dacă toți jurnaliștii ar fi că ei ,poate s-ar mai liniști hoțiile din această țară , părerea mea , încă nu sa ajuns la mai spus , vă iubesc și vă urmăresc zi de zi , sănătate și putere !

  4. Vai de mine..dar de Cecan Simion..fost pe la SRI Cluj…milionar în euro în Tg,Mures…a-ti auzit>> doua case ..banii la grei și angajat la o firma…care știe el și Coldea de ce s-a angajat pe acolo…acest personaj de trista faima a trecut pe la Cluj..și a MUSCAT MANA CARE L-A HRANIT..caracter zero…..cică supranumit CEAFA LUI COLDE DIN TRANSILVANIA… ca sa nu zicem sluga loiala…cu orientări legionare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.