Tradarea ce il putea dretrona pe Stefan cel Mare

323

În vara anului 1467, Ştefan cel Mare, voievodul Moldovei, a întreprins mai multe demersuri printre secui, cu scopul de a-i răscula pe aceştia împotriva lui Matia Corvin, regele Ungariei. Cum conducătorul ungar le-a impus secuilor taxe foarte mari, ei au fost convişi uşor de către oamenii lui Ştefan că ar fi bine să lupte împotriva lui Matia Corvin. Din nefericire pentru secui, revolta lor a fost înăbuşită rapid de către armata ungară condusă de însuşi regele ungar. Hotărât să se răzbune pe Ştefan cel Mare, Matia Corvina adunat o armată destul de numeroasă formată, conform unor istorici, din aproximativ 40.000 de soldaţi. Domnitorul moldovean a reuşit şi el să strângă 12.000 de răzeşi, pentru a opri armata regelui ungar. Bătălia dintre cele două oştiri s-a dat în noaptea de 14 spre 15 decembrie 1467, la Baia, fosta capitală a Moldovei.

„Văzându Mateiaşu craiul volniciia lui Ştefan vodă că nu o poate supune, strângându multă oaste a sa şi luundu ajutoriu şi de la alţii, au purces în anii 6975 (1466) şi au tras spre Moldova. (…) Socotind ca să nu rămâie vreun unghiu nepipăit de dânsul, au lăsat drumul Sucevii, unde-l aştepta Ştefan vodă, şi la Bae ş-au întorsu calea şi au sosit la Bae, luni, dichemvrie 14 zile şi acolea, cum nu vrea avea nici o grijă de nici o parte, lăsându-ş oastea fără de nici o grijă, nici pază, ci la băuturi şi la prăzi. Unde avându Ştefan vodă ştire şi prinzându limbă, marţi noaptea, dichemvrie 15, au aprinsu târgul asupra lor, cându ei era fără de nici o grijă. Şi fiindu şi béţi şi negătiţi de război, i-au lovitu Ştefan vodă cu oaste tocmită în răvărsatul zorilor, de multă moarte şi pierire au făcut într-înşii. Că ei nefiind tocmiţi de război, nimica de arme nu s-au apucatu, ci de fugă, nici urma să ia carii scăpa, că fiind noaptea, de nu ştiia încătro vor mérge, în toate părţile rătăciia, de-i vâna ţăranii în zăvoaie, prin munţi, unde vreo 12.000 pieriţi s-au aflatu. Mai apoi şi însuşi craiul, rănitu de săgeată foarte rău, de-abiia au hălăduitu pre poteci, de au ieşitu la Ardeal”, a menţionat cronicarul Grigore Ureche în „Letopiseţul ţărâi Moldovei, de când s-au descălecat ţara”.

Chiar dacă era depăşit numeric, Ştefan cel Mare a reuşit să-l învingă pe duşmanul său, Matia Corvin. Domnitorul moldovean a dat ordin să incendieze oraşul Baia, luându-i astfel prin suprindere pe oştenii regelui ungar. Victoria moldovenilor a fost una destul de clară, conform izvoarelor istorice în bătălie fiind rănit până şi Matia Corvin, cel care ar fi fost lovit cu trei săgeţi şi o lance. „După bătălia de la Baia ambii rămîn cu un gust amar: Ştefan nu reuşeşte să-l omoare pe Matia, iar Matia nu izbuteşte să-l detroneze pe Ştefan. Din nou, aceleaşi constrîngeri, precum şi banii Veneţiei şi promisiunile Romei îi reunesc în numele luptei pentru cruce. Trupele moldave şi ungare, care trebuiau să lupte împreună, se bat între ele. Se ajunge la un compromis, care susţine obţinerea victoriei de la Vaslui”, a arătat istoricul Alexandru Simon.

Citeste mai mult: adev.ro/osfztb

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ