Consilierul local din Dej, Traian Mureşan şi-a obţinut nevinovăţia în instanţă printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă ce îl îmbogăţeşte cu aproape un miliard de lei vechi. Intrat din nou în Consiliul Local Dej, Mureşan abia acum şi-a rezolvat problemele din mandatul trecut ce l-au împiedicat să fie validat, o bună perioadă de timp, deşi a obţinut suficiente voturi pentru a fi membru în administraţia locală.

 

 

Povestea începe în 2012, când după alegerile locale, Traian Mureşan trebuia să facă parte din Consiliul Local Dej deoarece obţinuse suficiente voturi, mai precis 1500. Însă, deputatul Cornel Itu şi consilierul judeţean Marius Mînzat susţineau că acesta nu ar fi avut dreptul de a face parte din forul legislativ local  pentru că Agenţia Naţională de Integritate l-a acuzat de incompatibilitate.

În fapt, Traian nu era condamnat definitiv şi irevocabil în baza acuzaţiilor ANI, dar administraţia dejeană a decis ca în locul său să intre candidatul de pe cea de-a doua poziţie a PRM-ului(partid de la care candidase Traian Mureşan), Sebastian Lazin.

Doi ani mai târziu, în 2014, Traian Mureşan contestase în instanţă decizia administraţiei locale din Dej şi a obţinut validarea sa pe funcţia de consilier local. Însă, cum Lazin se afla pe poziţia sa, Mureşan nu putea să îşi intre în drepturi decât în momentul în care s-ar fi vacantat o astfel de funcţie.

În cele din urmă, anul trecut, Sebastian Lazin a demisionat din Consiliul Local Dej, iar Traian Mureşan a fost pus în drepturi.

 

Istoric de decizii neaplicate

Magistratul  Anamaria Gabriela Călugăr de la Tribunalul Cluj a hotărât că mandatul unui consilier local al municipiului Dej, Traian Mureşan, trebuie validat, însă consiliul local nu a respectat hotărârile instanţei. Social-democraţii dejeni s-au afundat în scuze, fără aplice decizia irevocabilă a unei instanţe.

La Dej până şi Consiliul Local se votează diferit deoarece alegerile din 2012, fiecare consilier local a fost votat separat. Traian Mureşan nu a fost validat atunci, deşi a fost primul de pe lista PNG, luându-se ulterior în considerare persoana de pe a doua poziţie, Lazin Sebastian. Traian Mureşan a câştigat însă în decembrie 2014 dreptul de a fi repus în funcţia de consilier local printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă. Cu toate acestea, cei din Consiliul Local Dej în frunte cu primarul pesedist Costan Morar păreau să sfideze legea şi hotărârile instanţei. După un an jumătate nu au pus în aplicare hotărârea acuzând tot felul de tertipuri. Un jurist consultat de Gazeta de Cluj a explicat că hotărârea trebuia pusă de îndată în aplicare, nici nu mai trebuia votat faptul că celălalt consilier local să fie dat afară, ci doar punerea sentinţei propriu-zise în executare.

morar costan 2016 - somesanul.ro

Morar Costan ”Nu am nici o vină”

După ce în 2014 Curtea de Apel a decis ca Traian să fie repus pe funcţie a trecut o perioadă îndelungată până ce Mureşan a fost validat ca şi consilier local. Primarul Dejului, Morar Costan recunoaşte că după doar 1 an de la primirea sentinţei a supus-o la vot în consiliul local însă susţine că nu are nici o vină.

“În 29 iunie când a fost validat Consiliul Local, domnul Mureşan nu a fost validat. În ianuarie 2013 a fost comunicată sentinţa prin care ni se cerea să îl repunem în funcţie. Partidul trebuia să vină cu o adresă că îi retrage sprijinul. Eu chiar când s-a votat consiliul local mi-am exprimat poziţia că aş vrea să îl voteze pe consilierul local Traian Mureşan dacă tot a fost pe listă. Nu m-au ascultat. Nu mă simt vinovat. Am făcut încercările normale, fireşti, de a restabili ordinea ” spune Costan.

Ulterior, anul trecut în luna martie, Mureşan a fost validat pentru mandatul de consilier local, depunând jurământul în septembrie 2015.

 

Traian Mureşan:„Îmi pierdusem credibilitatea şi o mulţime de votanţi”

Consilierul local, Traian Mureşan susţine că aceşti patru ani de proces l-au afectat atât financiar cât şi moral. Cel mai grav impact, potrivit acestuia, s-a observat la votul de la alegerile locale din iunie 2016, unde, faţă de acum patru ani, l-au votat mult mai puţine persoane.

„Eu am păţit-o ca Dragnea. Nu aveam o hotărâre definitivă că eram inculpat, ci doar mă declarase ANI atunci ca fiind incompatibil iar eu, ştiind că nu se va merge departe, pentru că nu am încălcat legea, nu m-am apărat în prima instanţă. Povestea era despre un contract de lucrări de reabilitate la Şcoala Profesională din Dej. Trebuia să închei un contract cu firma mea Somtrans Dej, însă am renunţat demisionând din funcţia de administrator al acesteia. Deşi demisia mea a fost publicată în Monitorul Oficial, cei de la Camera de Comerţ Cluj nu au înregistrat-o. De acolo a pornit totul. Contractul ulterior a fost semnat de Victoria Mureşan şi s-a mers de la premisa că avem legături, însă eu nu sunt rudă cu acea persoană, ci e vorba doar de o coincidenţă de nume. Oricum, lucrarea respectivă nu s-a realizat nici în ziua de azi.

Marius Mânzat şi Cornel Itu au făcut demersuri pentru ca eu să nu fiu validat pe funcţie şi aşa a intrat Sebastian Lazin în locul meu. Am câştigat procesul în 2014 şi doar în martie 2015 m-au validat, însă nu m-au lăsat să depun jurământul decât prin septembrie. După toate acestea am încheiat mandatul respectiv în iunie 2016, iar acum am fost reales. Însă imaginea mea a fost  grav afectată de nedreptăţile acestea.

Cel mai bine s-a văzut la rezultatele votului din vară. Înainte aveam 1500 de susţinători ce mă votau, iar acum am fost ales doar de 700 de dejeni. Oamenii nu ştiu ce să creadă, când aud că ai probleme cu legea sau cu administraţia au reţineri, degeaba le spui că ai fost acuzat pe nedrept” a declarat pentru Gazeta de Cluj, Traian Mureşan.

 

A câştigat  un miliar de lei pentru nedreptate

Cu toate acestea, Mureşan nu a renunţat nici la politică şi nici la încercarea de a-şi demonstra nevinovăţia. Dimpotrivă, a formulat o cerere de chemare în judecată atât a primarului Morar Costan cât şi a Consiliului Local şi Primăriei Dej.

Curtea de Apel a decis acum să îi dea, din nou, câştig de cauză lui Mureşan şi obligă administraţia locală din Dej să îi achite acestuia suma de 100 lei cu titlu de penalizare pentru fiecare zi din perioada în care nu şi-a putut exercita funcţia de consilier local. Reamintim aici, că în tot acest timp, indemnizaţia de consilier local ce i se cuvenea lui Traian a fost încasată de Sebastian Lazin care a avut şi dreptul de a vota în favoarea sau împotriva proiectelor de hotărâre.

„Admite recursul declarat de reclamantul Mureşan Traian împotriva sentinţei civile nr. 1893/10.06.2016 pronunţată în dosarul  1028/117/2015* a Tribunalului Cluj pe care o casează în tot şi rejudecând admite în parte cererea formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Municipiului Dej, Primarul Municipiului Dej şi Municipiul Dej reprezentat prin primar,  şi ca o consecinţă: obligă pe pârâţi să plătească în solidar reclamantului o penalitate în sumă de 100 lei pe zi întârziere începând cu data de 18.03.2013 până la data de 05.03.2015… Respinge recursul declarat de pârâţi împotriva aceleaşi sentinţe. Decizia este definitivă.” decid magistraţii de la Curtea de Apel Cluj.

 

Mihaela Petrean”Noi consilierii vom plăti oalele sparte”

O altă colegă de-a lui Traian Mureşan, Mihaela Petrean s-a arătat surprinsă de sentinţa obţinută de acesta. Mai mult Mihaela susţine că în ultima perioadă, Consiliul Local Dej a plătit pentru greşelile executivului, amintind aici rezilierea contractului pentru Lacul din municipiu în favoarea construirii unui supermarket.

„Vorbim de o suma foarte mare ce va trebui achitată de Consiliul Local Dej. Acei bani puteau să meargă spre reabilitare sau investiţii în anumite obiective. În ultima perioadă semnalăm că se aloca sume de bani ce trebuie să acopere modul defectuos al executivului din Primăria Dej.

Vom aştepta la începutul anului 2017 propunerea bugetului pentru acel an împreună cu explicaţii cu privire la procesele pierdute de domnul primar, Morar Costan în calitate de executiv al Dejului” menţionează consilierul local Mihaela Petrean.

Dejeanul Traian Mureşan a obţinut peste 80.000 lei despăgubiri prin acele penalităţi de 100 lei/zi în perioada menţionată mai sus. La toate acestea, Mureşan mai cere acordarea de despăgubiri şi pentru cheltuielile de judecată de aproape 15.000 lei, însă nu se va întoarce (deşi are posibilitatea) împotriva Camerei de Comerţ Cluj sau a Agenţiei Naţionale de Integritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.