Transplantul, Legea tăcerii și Biserica

1050

Subiectul cel mai actualizat în momentul de față, cel legat de cazul medicului Lucan, m-a făcut să abordez subiectul din alt punct de vedere, acela al creștinului. Se știa de foarte mulți ani neregulile realizate, nu vrem să detaliem subiectul, au făcut-o alții. Mă întreb însă, cum asemenea personaje ale sistemului medical, personaje despre care toată lumea știa ce hram poartă, au fost ținute la loc de cinste de către ierarhii Bisericilor? Cum a putut să primească cea mai mare distincție a Bisericii Ortodoxe, de la patriarhul ortodox Daniel? Dar și ierarhi greco-catolici l-au purtat ,,în puf’’ și l-au lăudat, că doar că s-a fotografiat cu papa. Ne întrebăm, chiar nimeni din Biserici nu a luat nicio atitudine? Nimeni nu a avut demnitate, curaj și credință pentru a arăta adevărul în față, așa cum ne învață Scriptura? Oare bolnavii și sărmanii care au avut de suferit, cei cărora le-au murit rude din cauza ilegalităților, medicii tineri nedreptățiți, medicii profesioniști marginalizați, ce părere mai pot avea despre Biserică? Nu Biserica este cea care trebuie să i-a apărarea nevoiașilor, a nedrepțiților? Mai pot avea acești oameni încredere în Biserică? Înalți ierarhi, de orice rit sunteți, voi chiar nu aveți niciun fel de credință? Mai sunteți voi creștini? Chiar nu vă pasă de cel de lângă voi? Nici măcar acum, după dezvăluiri, nu ați luat nicio atitudine. Într-un articol scris mai în urmă, am arătat și decorarea de către episcopul ,,meu’’ Crihălmeanu a unui medic care face avorturi și consideră că această crimă care ne distruge poporul este act medical. Și este ținut la loc de cinste în catedrala Schimbarea la față. Acești medici, trebuie aduși la adevăr, trebuie ajutați să înțeleagă ceea ce fac cu adevărat, nu decorați. Au fost destule cazuri de reconvertire a unor medici ginecologi care făceau așa ceva. În alte țări, medicii catolici care fac avorturi sunt excomunicați dacă nu încetează această crimă. La noi văd că sunt lăudați de un episcop catolic. Și toată lumea tace, clerici și laici. Din nefericire sunt prea puțini cei care spun adevărul, iar pentru că o fac, sunt marginalizați și defăimați de conducerea Bisericii. Legea tăcerii, OMERTA, asta funcționează în acest stat mafiot, și în Bisericile acestui stat.. Totul în conducerea bisericilor este doar un grup de interese economice și politice, niciun fel de credință în realitate iar mulțimea este prea lașă sau ignorantă pentru a spune ceva. Oare când autoritățile vor începe cu adevărat să-și facă datoria și să cerceteze corupția din Biserici? Cât timp mai trebuie credincioșii să suporte această relație ,,reciproc avantajoasă’’ stat-biserică?

Să nu uităm că toți o să ajungem la judecată și vom fi întrebați de ce am acceptat nedreptatea. Ce o să răspundem Domnului atunci? O să dăm vina pe ierarhi, dacă ei au fost de acord, atunci noi ne-am spălat pe mâini? Doar ei sunt puși de Dumnezeu, nu? Oare așa este la noi în țară? Mai este cineva atât de naiv încât să nu vadă că majoritatea ierarhilor au fost puși politic? Oare ce o să răspundă ierarhii în fața Domnului când o să fie întrebați? Nu cred că va funcționa răspunsul pe care-l dă episcopul meu la orice întrebare incomodă: ,,Dacă te dranjează ceva sau ai o problemă, vorbește cu Teglaș’’.

Desigur, vor fi iarăși destui ,,credincioși’’ greco-catolici care mă vor acuza că îmi atac Biserica, mai ales unii din ,,elita intelectuală și economică’’ care frecventează (degeaba) capela Sf. Iosif din Cipariu. A spune adevărul, a încerca să-ți salvezi Biserica, a lua apărarea preoților care sunt nedreptățiți, asta înseamnă atac asupra Bisericii? Biserica nu suntem noi toți? Doar incompetenții care o conduc și o distrug fără rușine?

Revin la situația bolnavilor de la noi din țară și văd aproape zilnic la TV sau pe internet cazuri de copii și tineri care au nevoie de operații costisitoare de zeci me mii de euro, unele posibile doar în străinătate. Oare nu e cazul să ne întrebăm de ce ierarhii Bisericii Ortodoxe construiesc acel proiect megalomanic numit catedrala rușinii neamului din București? De ce la Cluj se construiește monstrul acela uriaș de catedrală greco-catolică, care va fi goală când se va termina? Și în mare parte au fost construite din banii statului, ai nostri de fapt. Dar și pe spinarea preoților și enoriașilor puși să cotizeze. Se întreabă cineva câți bolnavi puteau fi salvați cu banii cu care s-au construit aceste catedrale ale rușinii și trufiei? Câte operații puteau fi plătite? Ce popor suntem noi, ce creștini ne pretindem dacă acceptăm moartea semenilor noștri și tăcem? Oare pe nimeni nu doare cazurile de bolnavi, mai ales copii,văzute zilnic la TV? De ce nu zicem nimic, de ce acceptăm în schimb ca din banii noștri să construim Taj Mahaluri în loc să ajutăm bolnavii și orfanii? În schimb ne place să ne pozăm cu ierarhii aceștia fără Dumnezeu și să punem pozele pe rețelele de socializare. Imaginea, asta e important, atât pentru ,,creștinul’’ român cât și pentru ierarhi. In loc să ajutăm preoții și laicii care se ocupă de săraci și bolnavi. Pentru că există și așa ceva însă aceștia nu sunt ajutați de conducerile Bisericilor. Unora din eparhia mea, chiar conducerea le pune bețe în roate. Căti copii ai străzii puteau fi salvați dacă se construiau centre pentru ei, câți copii din familii sărace puteau fi ajutați cu banii aruncați pe ziduri reci de beton? Asta înseamnă creștinismul, ajutorarea aproapelui. Biserica este în sufletul omului nu în niște ziduri. Dar majoritatea ,,creștinilor’’ români preferă să respecte legea tăcerii, nu Sfânta Scriptură și asta din lașitate, ignoranță sau spălare pe creier.

Vlad Nap

13 COMENTARII

 1. Orice avort implica excomunicarea automata (latae sententiae) a tuturor celor implicati: doctori, asistente, parinti. Ma intreb, oare ierarhii si preotii care ii onoreaza pe cei care practica sau promoveaza avortul sunt constienti ca vor raspunde pentru faptele lor? Au invatat asta la Facultatea de Teologie?

 2. Vlad, care le ai cu Biblia, nu ca si mine securistul, nu vezi ca Mamona este dumnezeul tuturor celor din biserici, de orice denominatie or fi: ortodoxa, greco-catolica, protestanta, neoprotestanta etc. Mamona isi ia obolul adus de preoti, oameni de afaceri, intelectuali rasati si babe proaste. Prostii platesc, desteptii incaseaza. Late sententiae au ba, cascavalul intra in cont, burta se umple, sexul e sex, vinul e vin. Sanatate si virtute, s-avem ce bea…

 3. Crihalmeanu e un blasfemitor. ca fost student la teologie, ne punea sa juram pe Sfanta Scriptura, o blasfemie. anton crisan era duhovnic si nu facea altceva decat sa si bata joc de noi studenti. el ne vorbea de post iar el cu marcelin si alti faceau gratare si beau alcool.avea frigideru plin de salam si cascaval din franta. in timpul campionatului de fotbal ne interzicea din pura rautate sa ne uitam la meciuri, el in schimb se uita cu gasca si se pileau de numa. un coleg i-a si taiat cauciucurile de la masina episcopiei pe care o folosea in scop propriu. ne a pus atunci crihalmeanu sa juram pe evanghelie ca sa afle faptasul dar nici un coleg nu am turnat, noi nu eram turnatori ca ei. drept represalii ni s-a luat bani din cei pentru cantina si aveam colegi saraci de la tara care doar din asta supravietuiau. da anton crisan s a ales cu cauciucuri noi. ne intreba la spovada de toate, de familie de optiuni politice, de fete. de abia apoi am aflat de ce. trebuia sa raporteze totul derbedeul. toti colegii mergeam la spovada la pr. Fagaras Sabin el era adevaratul nostru duhovnic. el ne ajuta cu mancare si bani dar si cu sfaturi adevarate. si ati vazut unde a ajuns saracul, dat afara si exilat. asta e politica securista din bru cluj.in schimb escrocul de tony crisan conduce totul in episcopie. halal de asa cler. un asa cler eu nu am putut sa accept. imi este mila de colegii mei ajunsi preoti care in continuare au fost batjocoriti de tony si crihalmeanu. doi oameni plini de rautate invidie frica.razbunatori si mincinosi.

 4. Sa ridice piatra cel fără de păcat , iar cei care cred ca aceasta este adevarata fata a biserici , sa ne uitam in oglinda si sa spunem ca cei care au luptat pt credință si au fost batjocoriți Calciu Dumitreasa , Arsenie Papacioc , Gafencu , Roman etc .atâția oameni care și-au aparat țara neamul despre ei ce putem spune , de ce promovam numai nonvalorile societăți

  • cei care tot amintesc de piatra uita ca dupa ce au plecat acuzatorii, Isus i-a zis femeii: „Du-te și nu mai păcătui.”
   Raul trebuie expus si denuntat pana cand cei care-l fac renunta la pacat si se convertesc.

 5. Chiar nimeni de la episcopie nu are curajul sau demnitatea sa raspunda?
  Concluzia logica este ca toate faptele prezentate in lungul sir de articole sunt reale. Singura lor speranta este ca scandalul va trece, credinciosii nu vor afla sau vor uita…

  • Sunt si eu jurnalist , probabil nu la fel de incisiv precum voi , dar cu o memorie ceva mai buna . Cand afirmati ca nimeni nu a spus nimic vis a vis de abuzurile sistemului medical in raport cu cei oropsiti, exagerati . Va ofer si un exemplu , regasit si in presa vremii .https://www.ziardecluj.ro/transplantul-lui-arsinel-pilda-biserica
   http://www.credinta-adevarata.ro/2013/10/08/cazul-eticii-in-transplantul-lui-arsinel-luat-in-catare-si-de-preoti/
   Citind cele doua notari jurnalistice , o sa descoperiti cu surpindere ca luarea de pozitie de acum 4 ani a fost tocmai impotriva celui pe care azi toti eroii hartiei se inghesuie sa l arate cu degetul , iar in acele vremuri doar Liviu Alexa dovedea coerenta si curaj , ba mai mult , aceasta luare de pozitie a avut loc tocmai in lacasul de cult pentru care vad ca aveti in ultimul timp zeloase preocupari…..

   • Liviu Alexa…
    Parintele Lazar (atunci cand nu o ia pe aratura cu laude aduse sinucigasului Luther sau adventistilor), are predici pline de curaj si adevar. Tocmai de aceea la Catedrala mai slujeste duminica doar o data pe an!
    Problema este ca nimeni de la episcopie nu zice nimic. Preoti cu bun simt si curaj mai sunt, dar sunt marginalizati.
    La catedrala de cativa ani cineva a mazgalit cu vopsea placuta de la intrare cu inscriptia „care dintre ele” si nimeni nu ia masura indepartarii mizeriei, in schimb portretul lui Anton Crisan troneaza in interiorul bisericii.
    Ceea ce asteapta Vlad Nap prin articolele sale este indreptarea conducerii episcopiei. Ei trebuie sa se caiasca si sa denunte public toate abuzurile pe care le-au comis, cum ar fi:
    – sa renunte promovarea ereticilor de la Medjugorje
    – sa denunte pe promotorii uciderii prin avort
    – sa renunte sa promoveze falsi sfinti, de genul apostatului pupator de coran JPII
    si multe, multe altele.
    Daca cei din episcopie nu cunosc care sunt toate problemele, ii sfatuiesc sa apeleze cu incredere la Vlad Nap si el va fi bucuros sa-i indrume!

    • Din nefericire totale indoieli in ce priveste dorinta celor de la conducerea BRU Cluj de a face bine acum in al 12 lea ceas. Cu oamenii care nu cred in Dumnezeu sunt slabe sanse. Am promis insa celor care au suferit in inchisori pentru Biserica Noastra ca voi face ceea ce fac si eu imi respect intotdeauna promisiunile. Scriu totul cu obida, ma doare pentru ceea ce fac, dar cineva trebuia sa o faca. Adevarul trebuie aratat tuturor, scrie asta in Biblie. De dialog ei nu sunt capabili, adica nu vor sa discute. Nu accepta adevarul spus. Dupa cum am scris in articol, o sa ajungem in fata Domnului si El ne va intreba de ce am lasat ca Biserica Sa sa fie distrusa de fariseii fatarnici. Ce vom raspunde atunci? Dupa cum spunea un alt comentator, ei ar trebui sa vina cu raspunsuri si lamuriri. Tacerea ii acuza. De ce nu au prezentat actele de vanzare ale averii bisericii? Singura explicatie este ca le e frica de ce au facut si cum au facut. Cu toate relatiile, pilele si rudele lor aflate in pozitii cheie ale unor institutii, pana la urma tot vor raspunde si instantelor civile. E doar o chestiune de timp. Adevarul iese la lumina intotdeauna.

 6. Degeaba va ascundeti pe „insula piratilor” de pe strada Motilor, sunt convins ca autorul articolului nu va tacea. Nu-i nici o problema ca nu ascultati, nici Sfantul Anton nu s-a lasat pagubas: daca oamenii nu l-au ascultat au venit pestii la malul apei sa-l asculte.
  Nu uitati ca toti cei care va inconjoara citesc articolele, dar inca n-au curajul sa va spuna in fata ca si ei cunosc marsaviile care se petrec si ca incep sa se sature….

 7. Articolul nu este corect in ce priveste preasfintitul Crihalmeanu. Multpreasfintitul nostru episcop drag, viitor cardinal speram, in fiecare an inainte de craciun hraneste saracii clujului. Si de craciunul acesta a facut la fel cum face de ani buni de zile, ca un adevarat crestin milos. Saracii hraniti in fiecare an sunt politicienii controversati ai urbei noastre, sefii unor institutii ,,binevoitoare,, precum armata, sri, politie, jandarmerie. Oameni amarati, muritori de foame…bugetari saracii. Trebuie ajutati macar inainte de craciun cu un chiolhan la episcopie. Doar cum altfel Crihalmeanu a putut sa dea ordine jandarmilor sa interzica unei batrane escrocate de mana dreapta a Crihalmeanului sa nu intre in catedrala? Trebuia ajutat si el, asa ca intre colegi.

  • Comentariul de mai sus este profund tendentios, inexact si excesiv Asfintitul Flo nu la pus la masa saracilor nici macar odata pe cel mai sarac doctor voluntar : divinul Misu LUCAN.

LĂSAȚI UN MESAJ