Sala „Şantier” a Şcolii Populare de Arte „Tudor Jarda” a fost arhiplină joi, 26 noiembrie, cu prilejul spectacolului de folclor „Trei inimi româneşti”, care a angrenat energiile creatoare a trei şcoli de arte din România – Botoşani, Târgu-Jiu şi Cluj-Napoca – într-un simbolic gest de unire a provinciilor din care provin, dedicat celebrării Zilei Naţionale a României, de la 1 Decembrie.

Organizarea evenimentului a avut, ca punct de pornire, experienţa acumulată de către Şcoala de Arte din Cluj-Napoca pe parcursul anilor de parteneriat cu instituţiile similare din ţară. Astfel, a luat fiinţă un nou format de spectacol dedicat Zilei Naţionale a României, cu participanţi din cele trei provincii istorice româneşti, tip de eveniment care va  continua şi în viitor.

Programul folcloric a fost susţinut de  următoarele ansambluri folclorice: Orchestra “Noua Generaţie” a Şcolii de Arte Botoşani, dirijor prof. Viorel Fantu; Orchestra “Maria Lătăreţu” a Şcolii de Artă Târgu-Jiu, dirijor expert Constantin Argint; Orchestra Şcolii de Arte Cluj-Napoca, dirijor expert Iancu Pop; Ansamblul folcloric “Noua Generaţie”, al Şcolii de Arte Botoşani, instructor coregraf Lăcrimioara Alupoaie; Ansamblul folcloric “Juniorii Doinei Gorjului”, al Şcolii de Artă Târgu Jiu, instructor coregraf Valeriu Saraolu; Ansamblul popular “Vatră de dor” al Şcolii de Arte Cluj, instructor coregraf Viorel Dragomir. În deschidere, clujenii au abordat un program susţinut de grupul folcloric al Şcolii de Arte “Tudor Jarda”, coordonat de experţii Ana Strîmturean, Marina Simionescu şi Claudiu Ciotleuş, cu piese vechi, având o pronunţată tentă patriotică,  dar şi cu o suită de “Jocuri din Codru”, susţinută de Ansamblul popular “Vatră de dor”.

A sosit apoi rândul artiştilor din Târgu-Jiu, care au încântat publicul clujean cu o suită de orchestră – susţinută de Orchestra “Maria Lătăreţu”, cu dansurile Ansamblului Folcloric “Juniorii Doinei Gorjului” dar şi cu evoluţii de grup sau ale soliştilor Ştefan Boian, Zasmine Polacek, Săndica Dochiu, Andrada Betej şi Maria Mihăilă. Nu au lipsit nici vechile piese: “Hai să-ntindem hora mare” sau “Noi suntem români!”, nelipsite de la un eveniment de o asemenea importanţă. În continuarea spectacolului, tinerii artişti botoşăneni şi-au demonstrat talentul cu o suită de dansuri moldoveneşti şi de la Suceava, cu un colaj de piese corale, dar şi cu evoluţii ale interpreţilor Teodora Grumeza, Bogdan Petrişoru (clarinet) şi Diana Ţugui. A impresionat de asemenea recitalul poetic al lui Liviu Andronic, managerul Şcolii Populare de Arte Botoşani, cu „Doina” lui Eminescu. O notă aparte de culoare şi autenticitate au conferit evenimentului trei renumite artiste populare, cusătorese şi ţesătorese – din zonele Olteniei, Moldovei şi Transilvaniei – Filomena Tiştere, Niculina Andronache şi Elvira Gavriş (academician al Artelor tradiţionale, titlu conferit de Muzeul ASTRA de la Sibiu), care au prezentat publicului splendide costume populare, etalate pe manechine. „Am vrut să le oferim prietenilor de la Cluj, acest spectacol şi versurile lui Eminescu, recitate cu inimă de moldovean, iar astăzi cel mai important lucru este că trebuie să fim mândri că încă un an care a trecut ne-a adus în această sală, tocmai ca să ne bucurăm de Ziua României”, a mărturisit, în cuvântul său, Liviu Andronic.

„Doresc să-i mulţumesc colegului de la Cluj, pentru invitaţia făcută – şi eu consider că tot ceea ce am avut de transmis, cu ocazia acestei zile, am transmis deja prin spectacolul susţinut de către cursanţii şi experţii noştri”, a adăugat Alexandru Bratu, managerul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu.  La final, Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj i-a felicitat pe artişti şi le-a mulţumit pentru evoluţia lor de pe scenă, subliniind faptul că, timp de patru ani, până în 2018, cand se vor implini 100 de ani de la Marea Unire, Şcoala de Arte din Cluj va invita câte două  şcoli de arte din regiunile româneşti, pentru ca proiectul să ia o şi mai mare amploare – acoperind ideea de Unitate Naţională, într-un singur „trup”, care să cuprindă „Trei inimi româneşti”! Înainte şi după spectacol, publicul a admirat, la Galeria “Chipurile Clujului”, o reuşită colecţie de obiecte de artă populară, specifice zonelor Moldovei, Olteniei şi Transilvaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.