Trei nume mari din PSD se luptă pentru şefia MAI, deşi Carmen Dan refuză să plece

307

Ministrul de Interne, Carmen Dan, refuză să demisioneze, dar trei lideri importanţi din PSD se luptă deja pentru şefia MAI: Claudiu Manda, Adrian Ţuţuianu şi Gabriel Vlase. Premierul Mihai Tudose are două variante: fie o revocă pe Carmen Dan, fie aşteaptă decizia Comitetului Executiv al PSD, programat la sfârşitul lunii. De partea cealaltă, Liviu Dragnea este în turneu prin ţară pentru a-şi asigura sprijinul baronilor mici şi mijlocii.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că premierul era convins că ministrul de Interne, Carmen Dan, nu va demisiona, astfel încât „o mai lasă câteva zile să fiarbă în suc propriu“. „Dacă nu-şi va da demisia până la CEX, o va revoca din funcţie“, spun sursele citate. Comitetul Executiv (CEX) al PSD a fost convocat pe 29 ianuarie, la Iaşi, cu scopul de a discuta restructurarea Guvernului propusă de Tudose. În cadrul CEX-ului, premierul va cere reducerea numărului de ministere de la 24 la 19 şi va propune un înlocuitor pentru Carmen Dan la Ministerul de Interne. Potrivit unor surse politice, cele mai mari şanse pentru şefia MAI le au Adrian Ţuţuianu şi Gabriel Vlase. Ţuţuianu a fost mazilit de Dragnea din funcţia de ministru al Apărării, iar numele lui Gabriel Vlase a fost dat ca sigur atât în Guvernul Grindeanu, cât şi în Guvernul Tudose, dar de fiecare dată s-a opus Liviu Dragnea. De asemenea, un alt candidat cu şanse este senatorul PSD Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control SRI şi partenerul Liei Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, care, uşor-uşor, ia distanţă de Liviu Dragnea.

Războiul dintre Mihai Tudose şi Liviu Dragnea, purtat până acum în şoaptă, a ieşit la suprafaţă. Premierul i-a cerut demisia ministrului de Interne Carmen Dan, fidelă lui Liviu Dragnea, pe motiv că l-a minţit în legătură cu schimbarea şefului Poliţiei Române. Mai exact, Carmen Dan l-a propus pe chestorul Cătălin Ioniţă ca şef al Poliţiei Române, în locul lui Bogdan Despescu,  spunându-i premierului că acesta îşi doreşte postul. „Am întrebat-o dacă omul acela doreşte funcţia. A zis că îşi doreşte. L-am sunat pe om. Răspunsul lui a fost exact aşa: «Domnule prim-ministru, permiteţi să raportez, în cursul dimineţii m-am prezentat la doamna ministru cu un raport că nu-mi doresc această funcţie». Nu mai am ce să lucrez cu un asemenea ministru de Interne care mă minte în halul acesta“, a spus Mihai Tudose la Antena 3. Premierul a avut şi martori la discuţia cu Carmen Dan: fostul jurnalist Bogdan Chirieac, invitat permanent în studioul Antenei 3.

„Eu cred că domnia sa, dacă va fi lăsată, îşi va da demisia“, a spus Mihai Tudose despre Carmen Dan, aluzie la faptul că ministra de Interne răspunde la comenzile lui Liviu Dragnea. Liderul PSD nu a comentat atacul premierului, iar Carmen Dan a spus doar atât: „Voi da lămuriri în curând“. Până atunci, a încercat o explicaţie Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea. „Am vorbit cu ministrul de Interne. Sfatul nostru, celor de la partid, a fost: discutaţi, vorbiţi, ţineţi o conferinţă de presă, ieşiţi public şi explicaţi ce măsuri vreţi să luaţi, lăsaţi deoparte chestia asta cu demisia, îmi pun demisia, nu-i demisia, te demit sau m-ai minţit. Nu, România aşteaptă cu totul altceva în secunda asta“, a spus Ştefănescu.

Citește mai mult pe adevarul.ro

1 COMENTARIU

  1. Pai normal să refuze că îl are în spatele ei pe tovarășul Dragnea Liviu că dacă era altă persoană pleca de atunci cu coada între picioare !

LĂSAȚI UN MESAJ