„Tripleta” Maior – Dragnea – Dâncu, „în lotul” de Belfast

571

Răzvan Burleanu, Ionuț Lupescu, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan candidează, astăzi, pentru cea mai importantă funcție din fotbalul românesc, cea de președinte al FRF. Bătălia decisivă se va da între primii doi, ambii susținuți de personaje influente din zona instituțiilor de forță sau din cea a politicii, scrie evz.ro.

REZULTATE FINALE voturi:

Răzvan Burleanu – 168 

Ionuț Lupescu – 78

Marcel Pușcaș – 8

Ilie Drăgan – 0

16:53 – Chiar dacă numărătarea voturilor nu s-a încheiat, Răzvan Burleanu a fost declarat învingător încă tur. Așadar, acesta bifează al doilea său mandat de președinte al Federației Române de Fotbal. Apropiații săi i-au făcut semn că a câștigat jumătate+1 din voturi.

16.43 – Răzvan Burleanu a câștigat alegerile încă din primul tur.

16.30 – S-a încheiat procedura de vot.

15.30 – Pupitrele la care alegătorii își exprimă opțiunea se află sub geamuri, iar reflexia face vizibilă întreaga acțiune. După ce și-au dat seama de gafă, organizatorii au schimbat poziția pupitrelor.

15:10 – A ÎNCEPUT VOTAREA!

15:00 1.6em;”> – Răzvan Burleanu a depășit timpul regulamentar al discursului, ajugând la 18 minute din 10 permise. Ionuț Lupescu a vorbit 11 minute şi 4 secunde, discursul lui Ilie Drăgan a durat 9 minute şi 38 de secunde, în timp ce Marcel Puşcaş a vorbit doar 8 minute şi 12 secunde. Acesta din urmă a și părăsit sala după „speech”-ul lui Burleanu.

14:50 – „Nesimțitule!”, s-a auzit imediat după ce Răzvan Burleanu și-a încheiat discursul.

14.30 – Ionuț Lupescu: „Mă bucur mult că mă aflu în fața dumneavoastră. Văd că sunteți puțin încordați. Sunt niște simple alegeri. Acum 8 ani de zile eram în fața dumnevastră, iar azi m-am întors cu o poftă nebună de a redresa fotbalul românesc. Cred că noi și suporterii putem face asta. Vreau respect pentru cluburi, pentru legi, pentru spectatori, chiar și pentru media. Nu putem toți fi geniali, dar seriozitatea ne va duce departe. Transparența este cuvântul care ni se promite de fiecare dată. Cred că a venit momentul să lăsăm toate draperiile larg deschise. Fotbalul și sportul nu pot exista în afara fair-play-ului și a regulamentulor. Inima fotbalului românesc este ceea ce se întâmplă la Liga a 3-a. Trebuie să găsim finanțare pentru aceste cluburi, pentru arbitri de la aceste nivele.

Oamenii vor credibilitate. Trebuie să schimbăm legile în favoarea sportului. Îi chem alături de mine pe toți cei competenți, pe foștii mari fotbaliști, arbitri, specialiști în poltici publice. Trebuie ca toate forțele interesate să fie parte din acest proces. Fotbalul este tot, și fotbal feminin, futsal, juniori. Trebuie să dezvoltăm tot. Sub mandatul meu nimeni nu va fi marginalizat.

Voi duce în parlament un pachet de legi care să ajute fotbalul. Acesta esta angajamentul meu. Am avut contacte cu președinții celor mai importante partide, cei care decid legile. M-am întâlnit cu zeci de primari, nu am complexe politice. Dacă până acum se discuta cu ei pe la colțuri, acum vreau să discutăm deschis.

Pe actualul președinte nu îl mai suține nimeni. Doar 10 la sută dintre români îl mai susțin. La începutul mandatului toată lumea era de partea lui. Nu a făcut performanțe, a reușit să jignească jiariștii, suporterii, patronii și conducătorii formațiilor. I-a jignit și pe cei de la UEFA.

Nu vin la FRF cu gândul răzbunării. Fotbalul nu trebuie pedepsit pentru că președintele s-a comportat ca un copil răsfățat. Probabil va înțelege asta mai târziu. Fotbalul trebuit unit și înțeles. Eu voi continua toate proiectele colegilor mei, care au perspective. Actualul președinte a ales altă cale. Am ales să nu răspund cu aceeași monedă. Asta vor spectatorii și sponsorii: performanță și o atmosferă respectabilă.

Marele meu regret este că actuala și fosta conducere nu au apelat la sprijinul meu în calitate de om important la UEFA. De aceea, niciunul nu va face parte din echipa mea. Trăiesc același sentiment ca atunci când jucam. De data asta coechipierii mei sunteți dumnevoastră. Vom avea un singur învingător, fotbalul din România!”

14.13 – Și Marcel Pușcaș a criticat ordinea în care se ia cuvântul. „Cred că au fost microfoane în camere la Rin. Cum s-a făcut această alegere de a ține discursurile? Ordine alfabetică sau dat cu banul? E bine că sunt al doilea. Vreau să solicit o rambursare a unei datorie. Mare parte dintre voi ați fost în sală, iar din 10 minute eu i-am dat 4 minute. Îl întreb azi dacă mi le dă înapoi? Răzvane? (n.r. „Peste 4 ani” a fost replica lui Burleanu) E un răspuns senzațional. Mulțumesc. S-a terminat o campanie electorală. Pentru mine a durat 7 luni, pentru unii 4 ani, iar pentru alții 2 luni. Când am anunțat că voi candida mi se zicea că nu am nicio șansă pentru că contracandidatul meu are de partea lui serviciile. După apariția altui contracandidat s-a spus că și el are alt sprijin.

Cred că sunt singurul candidat care a fost președinte de club și a fost în postura voastră. Am antrenat în cupele europene și am fost sponsor la fotbalul feminin. Sunt singurul care nu are ingrediente în jur. Faceți un exercițiu de imaginați. Dezbrăcați candidații de orice și vedeți ce obțineți. Trebuie să obțineți competență și soluții.

În caz contrar, fotbalul nu este pe un drum bun. Am dedus care sunt problemele reale ale fotbalului românesc. Aceleași probleme erau și acum 15-20 de ani. Am rămas cu aceleași probleme. Lipsa unor competiții eficiente, a unei școli de antrenori, probleme de arbitraj și probleme legate de Comisii. Nu știu dacă vă mai doriți asta. Mai vreți să continuăm 10-15 ani cu aceleași probleme? Lăsați partidele. Dacă puteți face asta, vom avea cu toți de câștiga. Nu cred că mai vreți să fiți săraci sau umiliți. Voi sunteți puterea fotbalului. Noi doar vă reprezentăm.

Au murit 62 de cluburi în ultimii 4 ani și sute în ultimii 20 de ani. În ritmul ăsta, peste 4 ani jumătate nu veți mai fi aici. Aveți 4 tipuri de candidați. Aveți ce alege. Dezbăracați-ne și vedeți care e cea mai bună variantă pentru bunul mers al fotbalului românesc.Nu e cale de întors. Asta e trista realitate din fotbalul românesc”

14.03 – „Mă așteptam să fiu al doilea, în ordine alfabetică. Deși am plecat cu ultima șansă la președinția FRF, sunt încrezător. Ceea ce voi spune acum nu se află în program. Aș dori să le mulțumesc celor 5 cluburi care mi-au oferit șansă de a fi aici. Au parte de respectul meu, chiar dacă două dintre acestea și le-au retras ulterior. Bănuiesc că nu au făcut-o din proprie initiațivă.Sunt membri Comitetului Executiv suficient de puternici să gestioneze bugetul de 18 milioane de euro?! Vreau o mai bună transparență și o mai mare responsabilizare în rândul membrilor afiliați”, a spus Drăgan.

14.01 – Ședința s-a reluat. Ordinea în care vor vorbi candidați este următoarea: Ilie Drăgan, Marcel Pușcaș, Ionuț Lupescu, Răzvan Burleanu.

13:45 – Sala a început să se umple din nou. În curând va lua startul cel mai așteptat moment al zilei!

13:25 – Moment bizar la sediul FRF. Ionuț Lupescu și Marcel Pușcaș, doi dintre cei patru candidați, nu au fost lăsați să intre în sală în timpul Adunării Generale.

12:40 – În cadrul discursului său, Răzvan Burleanu a ținut să precizeze că veniturile forului s-au majorat cu 6 milioane de euro în comparație cu 2014, anul în care i-a luat locul lui Mircea Sandu.

12:30 – Candidatul Ilie Drăgan a ajuns la sediul FRF: „Am speranțe. Am primit mesaje de la susținători. Eu nu aș merge cu un anumit candidat. Dacă după primul tur cei care m-au votat întreabă pe cine să susțină, le voi spune. Dar sper să ajung în turul doi”.

11:40 – Cristi Chivu este prezent la rându-i la „Casa Fotbalului”, pentru a-l susține pe Lupescu: „Eu din fire sunt optimist, cred că el va câştiga. Nu ocup vreo funcţie, sunt doar susţinătorul lui Ionuţ. El e cel care va hotărî dacă pot ajuta fotbal românesc, sunt dispus să mă implic mai mult. De mâine, când Lupescu va fi preşedinte, obiectivele sunt participările la turnee finale. Urmează Euro şi trebuie să fim neapărat acolo, apoi, în 2022, în Qatar”.

11:31 – Potrivit Digi Sport, membrii Adunării Generale se ceartă pe componenţa Comisiei de validare a voturilor.

11:25 – Răzvan Burleanu se poate baza deja pe 30 de voturi, din partea fotbalului feminin. „Noi vrem continuitate. Îl vom vota pe Răzvan Burleanu, ne dorim să continue proiectele începute deja”, a declarat Alin Cioban, președintele clubului Olimpia Cluj.

*În sală sunt prezenți reprezentanți din partea FIFA, UEFA dar și MTS.

11:15 – Adunarea Generală a început! Amintim că, pentru ca un candidat să câștige alegerile în din primul tur, va trebui să obțină cel puțin 128 de voturi.

…………………………………………………

În urmă cu patru ani, actualul președinte i-a avut în spate pe George Maior și Vasile Dâncu, iar sprijinul s-a dovedit a fi decisiv. Acum, centrul de greutate pare să se fi mutat către fostul fotbalist, după ce Liviu Dragnea a dat de înțeles că-și dorește schimbarea la „Casa Fotbalului”. 257 de membri afiliați vor decide cine va conduce fotbalul autohton.

Burleanu a prins culoar după sentința de la ÎCCJ

Răzvan Burleanu (33 de ani) candidează pentru un nou mandat de președinte al FRF, deși în ultimii patru ani, fotbalul românesc a ajuns la un nivel critic, totul culminând cu ratarea calificării la Mondialul din Rusia.

Burleanu a apărut în peisaj în 2014, atunci când nimeni nu-i dădea vreo șansă înaintea alegerilor de la „Casa Fotbalului”. Însă, cu o zi înaintea procesului electoral, magistrații de la ÎCCJ au dat verdictul în „Dosarul Transferurilor”, iar Gică Popescu, marele favorit la șefia FRF, a ieșit din joc.

„Tripleta” Maior – Dragnea – Dâncu, „în lotul” de Belfast

Despre Burleanu, personaj străin de fotbal, a început să se vorbească din ce în ce mai des în ecuația serviciilor secrete. „Nu sunt omul nimănui”, a dezmințit președintele. Burleanu este apropiat de sociologul Vasile Dâncu, beneficiarul mai multor contracte de consultanță cu Federația. În 2015, la meciul Irlanda de Nord – România, disputat la Belfast, printre invitații lui Burleanu s-au numărat George Maior (fost director SRI), Liviu Dragnea și Vasile Dâncu.

Ionuț Lupescu a așteptat garanții de la Liviu Dragnea

Ionuț Lupescu (49 de ani) a așteptat câteva luni înaintea de-a anunța că va candida la șefia FRF. „Kaiserul” știa că are destule probleme din perioada în care a administrat Federația Română de Fotbal, din postura de director general, și voia să afle cam ce ar putea risca, dacă va deveni rivalul lui Răzvan Burleanu. Ulterior, la finalul lunii februarie, fostul internațional a anunțat, prin intermediul unei postări publicate de soție, pe Facebook, că intră în joc.

Șeful PSD s-a băgat la LPF și i-a ieșit

La începutul acestei săptămâni, Liviu Dragnea, președintele PSD, a dat de înțeles că îi este aliat lui Lupescu. După cum a povestit omul politic, cei doi s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni, iar „Kaiserul” și-a prezentat proiectele. „Singurul om cu care am vorbit a fost Ionuț Lupescu! (…) Mi-a prezentat elemente din programul lui și i-am spus că, dacă va fi ales președinte al Federației, atunci va avea toată susținerea mea”, a afirmat Dragnea.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților a recunoscut și influența avută de „alte instituții”, la alegerile din 2014. „Știți cum e cu implicarea politicului? Poate după aceste alegeri discutăm implicarea unor instituții în vechile alegeri de la Federație”. Liviu Dragnea „a pariat” pe câștigători până acum, atunci când a venit vorba despre fotbal.

În 2013, cu o seară înaintea alegerilor de la LPF, Liviu Dragnea și Victor Ponta, premier la acea vreme, s-au întâlnit cu mai mulți reprezentanți ai cluburilor din Liga I. A doua zi, Gino Iorgulescu, favoritul celor doi oameni politici, a câștigat postul de președinte și l-a învins pe Dumitru Dragomir.

Acum, Lupescu pare să beneficieze de pârghii extra-fotbalistice, de atuuri care l-au propulsat și pe Burleanu în funcția de președinte. Lupescu a fost director general la FRF, în perioada 2005 – 2011 și de numele lui se leagă mai multe contracte neclare făcute cu firma unui prieten, dar și delegările arbitrilor, care nășteau scandaluri uriașe în acea perioadă.

Dispută între Maior și Coldea

La începutul lunii martie, jurnalistul Dan Andronic, directorul EVZ, a dezvăluit o discuție avută în 2014, înaintea alegerilor FRF, cu George Maior și Florian Coldea. Primul era director SRI, cel de-al doilea, prim-adjunct. „Știam de planul de schimbare a României prin raderea celor „vechi” și instalarea „omului nou”, de implicarea Binomului, iar în cazul FRF auzisem că Burleanu este susținut de Vasile Dâncu și, pe cale de consecință, și de George. Ponta și Dragnea erau pe aceeași pagină, aș spune acum”, a scris Dan Andronic pe contul de Facebook.

Mai departe, jurnalistul povestește cum a reacționat Maior, atunci când Coldea a spus că: „Nu știu dacă o să câștige Burleanu, cred că are mai multe șanse Chivorchian… – Băi, nu vă băgați și aici! Ce căutați voi în fotbal (n.m. voi, adică partea operativă), ce vă interesează cine câștigă? Bineînțeles că o să câștige Burleanu”, a tunat Maior.

„Dacă intru în turul al 2-lea, o să câștig”

Marcel Pușcaș (57 de ani) este crediat cu șansa a treia la câștigarea funcției de președinte. Fostul fotbalist este optimist și crede că, dacă intră în turul al 2-lea, va da lovitura. „Am cel mai bun program. Sunt optimist. Sper să fiu votat de cei care vor altceva. S-a văzut în această campanie că s-a mers prea departe, s-a vorbit foarte puțin despre fotbal, despre proiecte, despre ceea ce trebuie făcut. Dacă intru în turul al doilea, coi câștiga”, a declarat Pușcaș pentru „Evenimentul zilei”.

Întrebat despre jocurile din culise, el a transmis un mesaj răspicat: „Politicienii să-și vadă de treaba lor, pentru că au multe alte probleme decât fotbalul. Politicul trebuie să ajute fotbalul la nivel de infrastructură. UEFA și FIFA se opun implicării clasei politice în fotbal și riscăm să suportăm și sancțiuni dure. Dacă așa au înțeles ceilalți doi candidați, că trebuie să apeleze la ajutoare colaterale… Eu sunt pe cont propiru”, a avertizat Marcel Pușcaș.

Fostul conducător de la FC Steaua a afirmat că problemele din fotbalul românesc sunt atât de grave încât e greu de găsit un punct de plecare pentru remedierea lor. „Este atât de mare deranjul, sunt atât de multe de făcut, încât nici nu știi de unde să începi. Aș vrea întâi să clarificăm statutul federației, să ne uităm la probleme de la bază, cele ale juniorilor, sunt multe, foarte multe de făcut, sper să am ocazia să-mi pun în practică proiectele.”

Cel de-al patrulea candidat, Ilie Drăgan (33 de ani/ foto mic), este antrenor la o școală de copii și a fost lector la Școala Federală de Antrenori. În altă ordine de idei, aseară, înaintea alegerilor, votanții veniți din provincie au fost cazați la hotelul deținut de Ionuț Negoiță. Ei au participat la un dineu organizat de Federația Română de Fotbal, la care ceilalți candidați nu au fost invitați. „Voturile se mai câștigă și în ultima seară”, a avertizat Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal.

Prunea:„Trebuie să uităm acest vis urât numit Răzvan Burleanu”

Ex-portarul „Generației de Aur”, Florin Prunea (foto), a fost în ultimii patru ani poate cel mai aprig contestatar al lui Răzvan Burleanu. În viziunea sa, „Casa Fotbalului” va fi condusă de azi înainte de colegul său din națională, Ionuț Lupescu. Între cei doi se leagă o prietenie puternică, totodată, Prunea fiind și mâna dreaptă a „Kaiserului”.

„Nu există un favorit”

Contactat de „Evenimentul zilei”, ex-goalkeeper-ul naționalei a declarat că, de acum, va începe adevărata muncă la FRF, prin prisma triumfului lui Ionuț Lupescu, pentru a resucitata fotbalul mioritic. „Avem multă treabă, pe care o vom înecepe chiar de astăzi. În privința alegerilor, pot să spun că nu există un favorit, dar sunt convins că Ionuț Lupescu va fi declarat învingător la finalul zilei. Trebuie să uităm acest vis urât numit Răzvan Burleanu”, ne-a mărturisit Prunea.

 

Își anunțase candidatura

„Cea mai mare greșeală este că a ajuns în fruntea Federației unul care nu are treabă cu fotbalul. A trebuit ca Gică Popescu să fie băgat la închisoare, pentru ca Burleanu să aibă funcția de azi. Președintele minte cum respiră. Să plece! Nu are ce să caute în fotbalul românesc. Mandatul lui este un dezastru.Nicăieri, în fotbalul civilizat, nu s-a întâmplat acest lucru”, tuna fostul portar în urmă cu câteva luni.

Altfel, în 2016, deranjat de situația în care ajunsese naționala și fotbalul din România, Florin Prunea anunțase că va candida pentru funcția de președinte al FRF.

„Kaiserul”, în pole-position, la pariuri

Dintre cei patru candidați la șefia Federației, casele de pariuri consideră că doar Răzvan Burleanu și Ionuț Lupescu pot spera la postul de președinte. Potrivit bookmaker-ilor, Lupescu are prima șansă, având o cotă de cuprinsă între 1,45 și 1,50. „Kaiserul” avea în urmă cu două luni cota de 1,70, dar aceasta a scăzut imediat după ce președintele PSD Liviu Dragnea și-a anunțat susținerea față de fostul mijlocaș al naționalei României. Este urmat de Răzvan Burleanu (2.40-2,60), iar în urma actualului șef al forului stă Marcel Pușcaș. Cei care vor paria pe acesta din urmă pot avea parte de o cotă de 40.

 

LĂSAȚI UN MESAJ