Trofeul TIFF revine unui film georgian. Lista câștigătorilor

79

Filmul „Familia mea fericită” a câştigat, sâmbătă, Trofeul Transilvania al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Premiul Publicului revenind peliculei „Patră pe inimă”. În cadrul galei de sâmbătă seară actorul Alain Delon a primit premiul pentru întreaga carieră, actriţei Tora Vasilescu i-a fost decernat un premiu de excelenţă, în timp actriţa Violeta Andrei a fost, de asemenea, premiată pentru întreaga carieră, relatează News.ro.

 

Trofeul Transilvania- marele premiu al TIFF- a revenit peliculei „Familia mea fericită”, o coproducţie Georgia – Germania-Franţa, în regia lui Simon Gross şi Nana Ekvtimishvili. Pelicula spune povestea Mananei, care în seara celei de-a 52-a aniversări îşi ia familia prin surprindere anunţând că pleacă. Ea este măritată de 30 de ani şi locuieşte într-un apartament cu patru camere alături de soţ, părinţi, cei doi copii şi ginerele ei. La început, familia nu o ia în serios, dar Manana îşi face valiza şi pleacă, lăsându-şi rudele cu numeroase întrebări cu privire la ce se va întâmpla cu ea, dar şi de motivele plecării sale. Filmul a mai primit un premiu pentru cea mai bună regie la Sofia, în 2017, iar la TIFF a pelicula şi-a adjudecat de asemenea şi Premiul pentru cea mai bună interpretare, acordat actriţei care o joacă pe Manana, Ia Shugliashvili.

În cadrul galei de sâmbătă de la TIFF, actorul francez   Alain Delon, 81 de ani, a primit Premiul pentru întreaga carieră, el afirmînd în faţa publicului – care l-a aplaudat minute în şir – că ceea ce şi-a dorit cel mai mult în viaţă a fost să facă ce îşi doreşte şi că actoria este cea mai frumoasă meserie din lume.

Printre câştigătorii galei din acest an a TIFF se numără şi actriţa Tora Vasilescu, cea care a primit Premiul de Excelenţă.

Surpriza serii a fost anunţată de directorul TIFF, Tudor Giurgiu, care i-a acordat actriţei Violeta Andrei un premiu pentru întreaga carieră.

 

Premiul publicului a fost decernat peliculei „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson, în timp ce Premiul publicului Cinepub pentru cel mai popular film românesc a ajuns la filmul „Planeta Petrila”, de Andrei Dăscălescu.

La eveniment a fost prezent şi Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ionuţ Vulpescu. Acesta a discutat  despre problemele generate de Ordonanţa 91, asigurându-i pe cei prezenţi că va încuraja orice demers care vizează o dezbatere pe tema legii cinematografiei.

„Nu ştiu dacă are legătură cu ordonanţa, dar îmi vine in minte o replică din «Samuraiul»: «Nu există singurătate mai mare decât cea a unui samurai. Poate cea a unui tigru în junglă». Sunt de acord că trebuie o dezbatere reală despre cum putem îmbunătaţi cinematografia, avem nevoie de legislaţie la nivelul anului 2017. Dar într-o pălărie foarte mare . Voi iniţia o dezbatere reală pe marginea viitorului cinematografiei romaneşti”, a spus ministrul Culturii.

News.ro vă prezintă lista premiilor acordate în cadrul TIFF 2017, în ordinea în care acestea au fost decernate:

Premiul  Juriului Tinerilor francofoni- „Efectul acvatic”, în regia lui Solveigh Anspach

Vila Kult Residency Award- „La Civil”, în regia Teodorei Ana Mihai

CoCo Award- „The Island”, în regia lui  Dumitru Grosei

Servicii de post producţie oferite de Chainsaw Europe – „The man who surprised Everyone”, regia  Natalia Merkulova/Alexey Chupov

Romanian Film Centre and DACIN SARA Prize- „La Civil”, regia Teodora Ana Mihai

Eurimages co-production development award- „The Empty House”, în regia lui Rati Tsiteladze

Premiul Fipresci „Dezîndrăgostire”, în regia lui Stergios Starchos

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre- „Panta”, în regia lui Tim Egan

Premiul Publicului- „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiul publicului Cinepub pentru cel mai popular film românesc- „Planeta Petrila”, în regia lui Andrei Dăscălescu

Premiul Zilele Filmului Românesc-secţiunea scurtmetraj- „Scris/Nescris”, în regia lui Adrian Slişteanu

Premiul Zilei Filmului Românesc- „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude

Premiul pentru cea mai bună interpretare- Ia Shugliashvili , pentru rolul din „Familia mea fericită”

Premiul Special al Juriului- „Tărâmul binecuvântat”, în regia lui Francis Lee

Premiul de Excelenţă- Tora Vasilescu

Premiul pentru cea mai bună regie- „Piatră pe inimă”, în regia lui Gudmundur Arnar Gudmundsson

Premiul pentru întreaga carieră- Violeta Andrei

Trofeul Transilvania- „Familia mea fericită”, regia Nana Ekvtimishvili şi Simon Gross