Uniunea Naţională a Barourilor din România ( UNBR ) a acordat politicienilor, care sunt şi avocaţi, distincţii pentru ”promovarea unor iniţiative legislative menite să creeze un cadru normativ care asigură o reală protecţie a valorilor fundamentale ale profesiei de avocat”. Steluţa Gustica Cătăniciu, Andras-Levente Mate şi Alin Păunel Tişe sunt politicienii şi avocaţii clujeni care au fost cadorisiţi de UNBR. În ordinea numerelor de pe tricou, unul are probleme de incompatibilitate şi se judecă în prezent cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), celălalt a fost condamnat penal, iar ultimul, dar nu cel din urmă, se ceartă orbeşte cu noii colegi de partid.

 

Înainte ca şefii UNBR să plece în concediu au emis la începutul lui iunie o hotărâre prin care acordă distincţii cu toptanul la politicienii care au sprijinit meseria de avocat. Cu alte cuvinte, deputaţii şi senatorii care sunt de profesie avocaţi au fost premiaţi de asociaţia profesională din care fac parte pentru că şi-au apărat interesele.

”Ţinând cont de propunerea aprobată cu unanimitate de voturi de Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, întrunit în şedinţa din 5 iunie 2015.

Pentru sublinierea contribuţiei pe care avocaţi, membri ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor, au adus-o la promovarea unor iniţiative legislative menite să creeze un cadru normativ care asigură o reală protecţie a valorilor fundamentale ale profesiei de avocat. Ţinând cont de sprijinul continuu acordat profesiei prin promovarea unor proiecte de legi iniţiate de organele profesiei de avocat cât şi a unor amendamente la proiecte de legi aflate în dezbatere parlamentară, prin care a fost evitată adoptarea unor reglementări care puţeau aduce atingere intereselor majore ale profesiei şi ale corpului profesional al avocaţilor. Ca semn de apreciere pentru conlucrarea în activitatea de iniţiere, pregătire şi elaborare a legislaţiei care consolidează rolul avocatului în statul de drept şi pentru apărarea drepturilor şi intereselor fundamentale ale cetăţenilor”, arată decizia UNBR.

Politicienii avocaţi cadorisiţi de UNBR nu s-au remarcat prin susţinerea unor cauze sociale ieşite din comun sau câştigarea unor procese celebre, ci doar au votat pentru propriile interese.

 

Gustica – apărătoarea propriei profesii

Printre aceşti purtători de robă se numără şi trei clujeni avocaţi şi politicieni: Steluţa Gustica Cătăniciu, Andras-Levente Mate şi Alin Păunel Tişe.

Steluţa Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situaţie de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administraţiilor judeţene şi locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal şi vicepreşedintele comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca. Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispoziţiilor art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceştia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

 

UNBR – casa păpuşilor de ceară

Un avocat celebru din Cluj Napoca, Radu Chiriţă, a postat recent pe blogul lui (raduchirita.ro) un post în care arată nivelul de competenţă al acestei asociaţii profesionale.

”E plin Parlamentul de avocaţi, dar se adoptă tot felul de legi care ne îngreunează  activitatea. Când ceva nu le convine, DNA-ul sare în sus de 5 metri, dar unebereu tace din gură. Au ajuns judecătorii săƒfacă scandal pe tema SRI în justiţie, unebereu şi-a arătat susţinerea printr-un comunicat şi cam atât. Fără scandal, fără presiuni, nu faci nimic în ţara asta! Oare de ce ai noştri nu au făcut nicio plângere la CSM pe tot felul de teme? Se comportă unii dintre judecători cu avocaţii că nişte vechili cu iobăgii, unbr-ul tace. Suntem singură ţară în care nu se pot programa şedinţele de judecatăƒastfel încât să nu stai 10 ore pe culoar că vitele, unebereul tace. Au fost arestaţi avocaţi pentru modul în care şi-au desfăşurat activitatea, unebereul tace. Un avocat din Cluj (probabil şi alţii) a fost trimis în judecatムpentru căƒa refuzat săƒdea declaraţie cu privire la informaţiile aflate de la clientul său, iar unbereul şi baroul Cluj au fost mucles. Normal, când se judeca acea cauză, ar fi trebuit că toţi avocaţii din Cluj sムfie în sală, ca sヺtie şi omul ăla care a refuzat săƒîşi trădeze un client şi săƒse pişe pe confidenţialitate căƒnu e singur. Singur a fost. Iar exemple din astea sunt cu miile. Pe scurt, domnilor de la unebere, sunt membru uniunii voastre pentru căƒe obligatoriu. Altfel, nici măcar o secundă nu m-aş gândi pentru că, în afarăƒde faptul căƒîmi luaţi nişte bani lunar, nu faceţi absolut nimic pentru mine. Din contră!…”, spune avocatul clujean Radu Chiriţă.

Reprezentanţii UNBR au refuzat să discute cu reporterii Gazeta de Cluj, invocând că şeful UNBR, Gheorghe Florea, se află în vacanţă!

 

Mate Andras Levente: deputat, avocat, condamnat

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.