Președintele României, Klaus Iohannis a semnat, la mijlocul lunii august, decretul ce îi permite șefului IPJ Cluj să iasă la pensie. Acest lucru s-a întâmplat imediat după ce fugarul din arestul Poliției Cluj a fost depistat.

Subita plecare

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Tudor Grindean, dar și adjunctul acestuia, Valentin Rusu, vor ieși la pensie cu data de 31 august. Vestea vine la doar câteva zile după ce un deținut a evadat din arestul IPJ Cluj.

În ciuda faptul că purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Carmen Jucan precizează că demersurile de pensionare ale lui Grindean au fost făcute înainte ca Laszlo Czika, aflat în arestul Poliției să evadeze, nu se poate omite faptul că tot pe tura șefului instituției au mai avut loc alte trei ”scăpări” de acest gen.

Diferența este că tura trecută Grindean a fost decorat, iar acum eliberat din funcție pentru a se pensiona.

Am putea spune că acesta a știut să-și marcheze activitatea defectuoasă. Pe de altă parte și adjunctul lui Grindean, Valentin Rusu iese la pensie, începând cu aceeași dată.

Un alt aspect important constă în faptul că și comisarul Ion Trofin, celălalt adjunct al șefului IPJ Cluj, a ieșit la pensie la sfârșitul lunii iulie.

ion trofin foarte mic

Oalele sparte se-ngroapă

Cu toate că cei trei s-au pensionat în baza unei legi implementată în acest an, nu putem  să omitem faptul că sub tutela acestora, instituția IPJ Cluj a intrat în cartea recordurilor, cel puțin de la revoluție încoace.

Însă recordul despre care vorbim nu este unul pozitiv, dimpotrivă, este de fapt vorba despre multiplele cazuri de evadări a diferiți infractori ce se aflau în arest preventiv la Cluj-Napoca.

n ianuarie 2015, patru bărbați au evadat din arestul IPJ Cluj, pentru ca o săptămână mai târziu un alt arestat să reușească să scape.

Totul a culminat cu evadarea unui nou arestat, la jumătatea acestei luni, exact cu câteva zile înainte de faimosul decret, un bărbat din Covasna, care a fost prins de polițiști marți.

Tudor Grindean fusese numit în funcție în 2013, pe vremea ministeriatului lui Mircea Dușa (PSD). Tot în aceeași perioadă a fost numit șef al IPJ Harghita Moldovan Radu-Sandu, chestor de poliție, care fusese acuzat de IICMER de fapte de tortură. Practic, Parchetul a fost sesizat de IICMER pentru că, în anii 80, bătea și maltrata adolescenții cu păr lung sau cu inele care mergeau la cinema, la concerte sau la discotecă. Presa a relatat și faptul că Moldovan ar fi un apropiat al fostului ministru Mircea Dușa, alături de care ar avea legături cu mafia lemnului în județul Harghita.

Tot miercuri, președintele Iohannis l-a trecut în rezervă și pe Sălan Viorel, care venise la începutul anului adjunct al șefului Jandarmeriei, după ce petrecuse 22 de ani la Jandarmeria din Hunedoara.

De asemenea, șeful statului a mai semnat decretele de pensionare și pentru trei magistrați – Viorel Marin, judecător la Curtea de Apel din Ploiești, Irina Tănase, de la Curtea de Apel din Pitești, și a lui Simion Rusu, de la Judecătoria Dej.

 

Venituri mari, averi modeste

Trecem astfel în revistă o scurtă analiză a avuțiilor declarate de Rusu și Grindean în 2016 și totodată valoarea pensiilor pe care cei doi le vor primi începând cu luna septembrie a acestui an.

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, Tudor Grindean a declarat în luna iunie că, pe anul anterior  deținea împreună cu soția, un singur apartament în județul Alba. Acesta are în posesie un autoturism Audia A 6 fabricat în 2002, iar de la Banca Transilvania Cluj-Napoca a obținut un credit de refinanțare, în urmă cu doi ani, scadent în 2019 în valoare de 19.900 euro.

În calitate de Șef Inspectorat de Poliție și Membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Tudor Grindean a avut un venit anual încasat de peste 100.000 lei, mai exact lunar era plătit cu 8.620 de ron.

Soția acestuia a obținut în cumul de la UMF”Iuliu Hațieganu” și Instituția Prefectului- Județul Cluj doar 5.291 lei, adică o medie de 440 de ron pe lună.

Aparent, adjunctul IPJ Cluj, Valentin Rusu este un om cu venituri mai mici dar mai gospodar în avuții. Soția acestuia a lucrat și ea în domeniul universitar, însă la Universitatea Babeș Bolyai.

La capitolul terenuri și cădiri, cei doi au un pământ extravilan în Cluj și două apartamente în orașul Cluj-Napoca, din care unul este dat în chirie, pentru venituri suplimentare. Valentin Rusu deține un Opel Vectra fabricat în 2004 și are un depozit bancar în valoare de 18.000 lei deschis în 2001.

De la IPJ Cluj, pe anul anterior acesta a încasat puțin peste 90.000 lei, cu alte cuvinte un salariu mediu de 7.527 ron, iar Iuliana, soția lui a încasat de la UBB un salariu lunar de doar 1.450 ron.

valentin rusu foarte mic

Sfânta pensie

Pensiile pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special ar putea fi calculate în cuantum de 80% din baza de calcul, în loc de 65%,iar pensia recalculată nu poate depăşi sută la sută din baza de calcul, potrivit unor amendamente adoptate de Comisia pentru buget a Senatului.

Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul, potrivit unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 57/2015, adoptat în Comisia de muncă.

Un alt amendament, adoptat de senatorii din Comisia pentru buget, prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

OUG 57/2015 a fost contestată de foşti militari, care au protestat în faţa Guvernului la sfârşitul lunii decembrie pentru că ordonanţa nu ar mai permite luarea în calcul a unor sporuri şi a altor drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari, pensiile urmând să fie calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de şase luni consecutive din ultimii cinci ani.

În forma iniţială a OUG 57/2015, formula de calcul pleacă de la o bază de 65% din salariu, la care se adăuga unu la sută pe an, după 25 de ani de vechime, procentajul putând creşte doar până la 85%.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.