Tudorel Toader câştigă un aliat important în războiul din Justiţie

243

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), condusă de Dana Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj reacţionează la votul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturi (CSM) pe modificările legislative din Justiţie propuse de Tudorel Toader.

 

UNJR critică felul în care s-a acţionat în cadrul CSM, apreciază deschiderea la dialog a ministrului Justiţiei şi anunţă că va comunica direct cu acesta pentru viitoare propuneri.

Contrar avizării negative a proiectului de modificare a legilor justiţiei de către CSM, printr-un vot de 10 la 8 în data de 28 septembrie 2017, îmbunătăţirea sistemului judiciar este necesară pentru a corecta problemele incontestabile cu care acesta se confruntă şi a-l aduce la standardele unui sistem de justiţie democratic, transmite UNJR.

„UNJR a susţinut în mod constant nevoia de a îmbunătăţi legile justiţiei şi a arătat că proiectul de modificare al acestor legi propus de ministerul justiţiei Tudorel Toader are unele părţi bune, altele care pot fi îmbunătăţite şi unele care nu pot fi acceptate, trebuind regândite sau excluse.

De asemenea, au fost numeroase adunări generale in care propunerile au fost analizate distinct, pe fiecare propunere in parte, unele fiind acceptate, altele îmbunătăţite, iar altele respinse.

Judecătorii din ţară, atât prin adunări generale cât şi prin asociaţii, au făcut eforturi deosebite pentru a analiza fiecare propunere şi, la rândul lor, au venit cu alte propuneri care ar fi contribuit la o mai bună funcţionare a justiţiei.

Nevoia modificării legilor justiţiei a pornit chiar de la corpul magistraţilor, astfel încât aceasta necesitate nu poate fi negată.

În pachetul de legi erau dispoziţii care, în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale, se impunea de urgenţă a fi implementate. Printre acestea era şi procedura revocării membrilor CSM, a cărei reglementare este imperativă.

De asemenea, între propuneri era şi separarea carierei judecătorilor şi procurorilor, lucru cerut imperativ de către judecători.

În acelaşi timp, nu se poate face abstracţie de faptul că o parte din propunerile ministrului justiţiei nu au fost susţinute de judecătorii din ţară, impunându-se reconsiderarea lor.

Am luat act de faptul ca ministrul Justiţiei a declarat că are în vedere ca soluţie pentru Inspecţia Judiciară modelul italian, cu inspecţia ca instituţie de sine stătătoare. Un astfel de model ar răspunde mult mai bine garanţiilor de apărare a independenţei justiţiei.

Interpretăm reconsiderarea poziţiei privind Inspecţia ca pe un semnal pozitiv din partea ministrului în sensul că acesta ascultă argumentele corpului magistraţilor şi este deschis propunerilor din sistem care consolidează cu adevărat independenţa justiţiei.

UNJR a luat notă, de asemenea, de declaraţia ministrului Justiţiei Tudorel Toader potrivit căreia acesta va lua în considerare propunerile făcute în acest proces consultativ.

În perioada următoare UNJR va trimite direct ministrului Justiţiei propunerile pe care le-am avut de modificare la legile justiţiei şi le va susţine pe durata întregului proces legislativ.

Îmbunătăţirea sistemului de justiţie, pentru a-l aduce la standarde democratice, este o necesitate pe care orice persoana responsabilă din fruntea statului trebuie să o susţină”, arată UNJR.

 

CSM, aviz negativ pe Legile Justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ pe legile justiţiei propuse de ministrul Tudorel Toader. Avizul negativ a fost decis cu scorul de 10 voturi pentru la 8 contra.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a lipsit de la şedinţa CSM pentru a nu influenţa decizia, potrivit propriei declaraţii, a declarat, ulterior, că se aştepta la acest rezultat.

„Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. (…) Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ