Elena Udrea a lansat un zvon potrivit căruia se pregăteşte arestarea lui Călin Popescu Tăriceanu. Nu este prima dată când sunt lansate astfel de informaţii, Gelu Vişan, unul dintre liderii PMP anunţând la mijlocul lunii trecute că prin arestarea lui Tăriceanu se urmăreşte înlăturarea lui Ponta de la şefia Guvernului. Udrea se întreabă ce se va întâmpla la Senat dacă la sediul instituţiei va veni „o eventuală cerere de arestare a lui Călin Popescu Tăriceanu care ar ajunge la vot” după ce fostul lider al senatorilor PSD, Ilie Sârbu, „a fost sinucis politic” şi „va pleca pe o onorabilă sinecură la Curtea de Conturi”.

 

”Acum, după ce Ilie Sârbu ”a fost sinucis” politic şi va pleca pe o onorabilă sinecură la Curtea de Conturi, lăsând funcţia de lider de grup la Senat noii puteri a PSD, ce credeţi că se va întâmpla cu o eventuală cerere de arestare a lui Călin Popescu Tăriceanu care ar ajunge la vot? Desigur, domnul senator Fifor, care a preluat conducerea grupului, a precizat că nu a fost impus de Dragnea, a fost ales în urma unei competiţii democratice. Probabil au contat calităţile de bun executant, dovedite că şef al Comisiei Nana”, a spus Elena Udrea.

”Prognozele” lui Udrea coincid cu cele ale liderului PMP, Gelu Vişan, care a anunţat la B1tv, că a primit o confirmare din sursă sigură privind arestarea lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. Tăriceanu va fi încarcerat până pe 14 septembrie 2015, cererea de arestare urmând a fi înaintată în sesiunea parlamentară, a spus Gelu Vişan, într-o emisiune.

„Ieri am primit ultima confirmare, care spune că până pe 14 septembrie 2015, în sesiunea parlamentară, va fi înaintată cererea de arestare în dosarul „M”, să îi spunem aşa,  în urma unor denunţuri ce există de cel puţin 3 luni de zile”, a spus Vişan. Informaţia o am dintr-o sursă sigură, nu mi-a spus-o o păsărică. Este un dosar închis de peste o lună şi jumătate. Se aşteaptă până în 14 septembrie. Dacă nu a mers demisia cu Ponta se va încerca doborârea Guvernului Ponta în Parlament”, a adăugat Vişan.

Vişan a mai precizat că dosarul se bazează pe nişte denunţuri, precizând că nu se mai primesc probe la dosar, potrivit B1tv. Liderul PMP făcuse, afirmaţii surprinzătoare la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu, care ar urma să fie reţinut de procurorii anticorupţie.

”Călin Popescu Tăriceanu va fi arestat. DNA pregăteşte arestarea lui Tăriceanu. Asta se va întâmpla peste maximum 3 săptămâni. Se pregăteşte o lovitură extrem de dură la adresa democraţiei. I se face un dosar pentru a-l scoate de la guvernare”, a spus Vişan la România TV.

 

Tomac l-a ”mitraliat” pe Tăriceanu

De altfel, Tăriceanu este ţinta unor acuzaţii într-o sesizare depusă la DNA. Ea a fost depusă de  Eugen Tomac, care reclamă modul în care a reacţionat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în urma votului Parlamentului în cazul lui Dan Şova.

Iniţial, plângerea la fost depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar sesizarea a fost trimisă la DNA, parchet care ar avea competenţă în acest caz. Declinarea competenţei a avut loc că urmare a faptului că la DNA deja există un dosar în care sunt verificate faptele reclamate. În 27 martie, la două zile după ce Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Sova, PMP a anunţat că va depune plângere penală împotrivă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pe motiv că ar fi încălcat articolul 176 din Constituţie la votul în privinţă cererii justiţiei de arestare preventivă a Dan Sova. ”Ceea ce s-a întâmplat în Senatul României a determinat PMP să depunem o plângere penală împotrivă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Nu se poate că în cazul doamnei Andronescu, senator de altfel, în cazul doamnei Udrea, în cazul domnului senator Mihăilescu să fie aplicată prevederea din Constituţie, iar în cazul fostului ministru al marilor proiecte şi prieten de nădejde al premierului Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu să nu ţină cont de ceea ce prevede foarte clar, de ceea ce prevede Constituţia. Din acest punct de vedere, având foarte clar în faţă un abuz de serviciu extrem de periculos, ignorându-se articolul 176, al. 2 al Constituţiei, PMP va depune astăzi la Parchet o plângere penală împotrivă lui Călin Popescu Tăriceanu”, anunţa preşedintele PMP, Eugen Tomac. El a spus că nu se poate obstrucţiona justiţia, îngrădindu-i libertatea de a desfăşura activitatea, prin votul parlamentărilor împotrivă cererii DNA. Curtea Constituţională (CC) a decis, în 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urmă votului în cazul Sova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atesta rezultatatul votului.

 

DNA spune că, deocamdată, Tăriceanu nu e suspect sau inculpat

Pe de alt parte, cei de la DNA au făcut o informare oficială pentru postul de televiziune romaniatv.net, în care arată că, în momentul de faţă, Călin Popescu Tăriceanu nu are calitatea de suspect sau inculpat în niciun dosar DNA.

„Persoana la care faceţi referire în cererea dvs., nu are calitatea de suspect/inculpat în nicio cauză instrumentată de DNA În legătură cu celelalte informaţii solicitate, vă comunicăm că acestea nu fac obiectul comunicării publice, în conformitate cu prevederile art.12, lit. e) din legea 544/2001”, a precizat Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA pentru RomaniaTV.net.

În timp ce politicienii îi cântă prohodul lui Tăriceanu, el face achiziţii noi pentru partid. Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunţă nou „achiziţii”. La începutul lunii, senatorii Varujan Vosganian şi Ioan Ghişe, care au activat în ultima perioadă ca independenţi, au spus că ar dori să intre grupul Liberal Conservator ALDE, potrivit lui Tăriceanu, care este şi şefului Senatului Vosganian a demisionat în februarie din PNL, la scurt timp după ce senatorii au votat blocarea cererii de începere a urmăririi penale împotriva. El a demisionat după ce liderii partidului îi ceruseră să părăsească formaţiunea politică.

Vosganian este la al şaselea mandat de parlamentar, el fiind membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport. Ioan Ghişe se află la al patrulea mandat în Parlament. El este membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

 

Tăriceanu la apelul lui Dragnea 

În acelaşi timp, unele voci politice arată că Tăriceanu ar primi o serie de directive de la Liviu Dragnea. El susţine că le-a propus celor doi şefi ai Camerelor Parlamentului, Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu, un set de principii privind funcţionarea şi eficientizarea Legislativului, care vor fi prezentate public joi. „Au fost bine primite şi am convenit împreună ca până joi să se uite pe aceste propuneri şi ele fiind o bază de discuţie să se îmbunătăţească”, a menţionat liderul social-democrat. „Reprezintă un prim pas dintr-un proces de recredibilizare a Parlamentului şi de funcţionare mai bună în procesul de legiferare”, a mai spus Dragnea. Preşedintele interimar al PNL, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, după şedinţa coaliţiei, că este normal ca liberalii să-şi dorească guvernarea şi au dreptul să depună o nouă moţiune de cenzură, însă actuala majoritate parlamentară este solidă, iar un astfel de demers nu va avea succes. „Eu am propus câteva lucruri (liberalilor – n.r.), nu înseamnă că dacă reuşim să ne înţelegem pe anumite proiecte mari opoziţia nu mai are dreptul sau nu trebuie să-şi dorească să vină la putere. E o dorinţă firească”, a spus Liviu Dragnea, cu privire la dorinţa lui Vasile Blaga ca PNL să aibă un Guvern minoritar, cu susţinerea UNPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.