Peter Tunde, inspector general adjunct al IȘJ Cluj, a fost reţinută după ce, în urma unor percheziţii în biroul său, a fost găsită o sumă de bani în euro, despre care se presupune că ar fi fost primită ca mită pentru bacalaureat. Ulterior, Tribunalul Cluj a admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, Peter Tunde fiind acuzată de trafic de influență în formă continuată privind intervenții în favoarea unor candidați la examenele de bacalaureat.

 

În perioada iunie — 1 septembrie,Tunde Peter a pretins și a primit de la cinci persoane, direct sau prin intermediar, suma totala de 9.600 euro pentru ca, prin influența de care se bucura la anumiți profesori, membri în comisiile de evaluare de la examenele de bacalaureat din sesiunile de vară și toamnă, să intervină și să determine notarea superioară a lucrărilor unor candidați pentru a le asigura promovarea examenelor.

 

Parole de recunoaștere, profesori cooperanți

Tribunalul Cluj  a admis propunerea  procurorilor DNA – Serviciul Teritorial Cluj de arestare a inspectorului general adjunct al IȘJ Cluj,  Tunde Peter. Ca urmare, aceasta va rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile. În referatul propunerii de arestare a inspectorului școlar adjunct, Tunde Peter, se descrie modalitatea de recunoaștere a lucrărilor pentru care s-a luat mita. Conform procurorilor, acest gen de înțelegeri au fost stabilite cu  mai multe persoane, pentru o sumă totală de 9.600 de euro.

”Astfel, pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite „parole” de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin sms, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor”se arată în referatul propunerii de arestare preventivă.

De asemenea, procurorii susțin că Tunde Peter a recunoscut că în cele două sesiuni de bacalaureat ale anului 2014 ar fi primit bani pentru a facilita promovarea examenelor și de la alte persoane. Conform anchetatorilor, inspectorul clujean și-a recunoscut faptele.

”De asemenea, în cauză există date şi indicii că sume similare au fost pretinse şi primite de inculpata Peter Tunde Ilona Csilla şi de la alte persoane, în ambele sesiuni ale bacalaureatului din acest an, tot pentru intervenţii în vederea notării favorabile a lucrărilor unor candidaţi, (…..). În acest sens arătăm că inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a recunoscut în cuprinsul declaraţiei date primirea unor sume de bani şi de la numiţii (…) pentru a facilita prin intervenţii promovarea unor probe ale examenelor de bacalaureat susţinute de copiii celor anterior menţionaţi”, se precizează în referat.

 

Peter Tunde nu a iertat nimic

Mai mult, procurorii susțin că din probatoriu reiese faptul ca Tunde Peter este implicată și fraudarea unor examene de definitivat sau titularizare, precum și a examenului de bacalaureat din sesiunea precedentă.

”Pe de altă parte, probaţiunea cauzei mai pune în evidenţă implicarea inculpatei în fraudarea examenelor de definitivat şi titularizare susţinute în cursul lunii iulie 2014 de cadrele didactice, măsurile de supraveghere tehnică surprinzând o modalitate similară cu cea din bacalaureat, de comunicare între inculpată şi profesorii candidaţi, cu inserare de parole în cadrul lucrărilor scrise, precum şi intervenţii realizate în acea perioadă asupra membrilor comisiilor de evaluare a lucrărilor din examene.”, arată procurorii DNA. Din referat reiese că s-a pus sechestru asigurator pe suma de bani provenită din mită, găsită în timpul percheziției în biroul inspectorului. Tunde Peter a recunoscut proveniența acestor bani – 1.000 de euro – de la suspecții din dosar.

„În ce priveşte suma pretinsă de la (…) , respectiv 2200 euro, probaţiunea cauzei a stabilit că aceasta a fost remisă în 2 tranşe: o parte în cuantum de 1200 euro a fost primită de inculpată în cursul lunii august 2014 în biroul acesteia de la Inspectoratul Şcolar Cluj, iar a doua tranşă a fost primită la data de 1 septembrie 2014, tot la birou, prilej cu care a fost realizată percheziţia autorizată de judecătorul de drepturi şi libertăţi, suma de bani fiind descoperită în biroul inculpatei, într-un plic de culoare albă, într-un sertar. Tot la percheziţie au fost descoperite şi alte sume de bani, totalizând 1000 de euro, despre care inculpata Peter Tunde a arătat că provin de la suspecţii din dosar fiind primiţi pentru acelaşi gen de intervenţii la bacalaureat. Sumele de bani au fost ridicate urmând a se dispune instituirea sechestrului asigurator în vederea confiscării speciale”, se precizează în documentul citat.

Un fapt surprinzător este că inspectorul Tunde Peter era suspectă de că ar fi fost implicată în fraudarea examenelor de bacalaureat din sesiune de vară a anului 2014, când a fost înlocuită din comisia de bacalaureat printr-un ordin al ministrului, tocmai pentru a se evita ”ca ea să dea cu subsemnatul la o instituție cu numele format din trei litere”, avertismentul nefiind luat în serios de doamna inspector.

”Este de subliniat faptul că, aşa cum rezultă din probaţiunea cauzei şi de altfel recunoscut de către inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, aceasta a fost suspectată de implicare în fraudarea bacalaureatului susţinut în luna iunie 2014, motiv pentru care a şi fost înlocuită din comisia de bacalaureat prin ordin al ministrului. Inculpatei i s-a transmis odată cu luarea măsurii de la nivelul ministerului că s-a urmărit evitarea ca ea să dea „cu subsemnatul la o instituţie cu numele format din 3 litere”, cu referire evidentă la Direcţia Naţională Anticorupţie. Cu toate acestea, semnalul de alarmă constituit de măsura luată pe linie administrativă nu a acţionat asupra inculpatei ca un factor inhibitor al comportamentului ilicit, ci aceasta a stăruit în activitatea infracţională, implicându-se în fraudarea bacalaureatului din sesiunea din august 2014, urmărind satisfacerea nevoilor materiale proprii”, își motivează procurorii propunerea de arestare.

1 COMENTARIU

  1. Asa e si la facultati,pe spagi,si pe unde treci sa te angajeze,intreaba ce studii ai,nu daca ai bunavointa sa lucrezi,s-au experienta.Nu conteaza ca ai 10 clase,si esti mai pregatit decit un prost care a trecut prin scoala cu spagi!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.