Firma unui politician clujean de la UDMR, ABRAHAM ZOLTAN ROBERT, s-a asociat cu două companii, una controlată de fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu (DIP), şi alta de controversatul deputat Sebastian Ghiţă şi au câştigat un contract de aproximativ nouă milioane de lei, în situaţia în care el fusese estimat la 29 de milioane de lei, fără TVA. Firma lui Dan Ioan Popescu este Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH), care a luat bani şi de pe urma hidrocentralei de la Mărişelu. Firma lui Sebastian Ghiţă este Hidrocanal SRL din Bistriţa, care a ”ciugulit” câteva zeci de milioane de lei din afacerile pe bani publici.

 

La sfârşitul lunii august, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a atribuit în urma unei licitaţii un contract de consultaţii pentru fonduri europene estimat la 29 de milioane de lei. Pentru această sumă s-au înscris mai multe societăţi, dar a fost declarat un consorţiu care a (sub)licitat cu un preţ enorm de mic, aproximativ 9,3 milioane de lei.

Societăţile care au pierdut contractul au făcut o contestaţie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor care a tranşat litigiul în favoarea consorţiului format din SC „Greenviro” SRL (lider) – Fomterv’TT Fovarosi Mernoki Tervezo es Tanacsado” ZRT (Ungaria) – Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA (Bucureşti) şi SC „Hidrocanal” SRL (Bistriţa).

Firma Greenviro este administrată de ABRAHAM ZOLTAN ROBERT, care deţine pachetul majoritar de acţiuni împreună cu Ileana Popescu, din Baia Mare.

În 2012, ABRAHAM ZOLTAN ROBERT a fost ”înşurubat” pe criterii politice la conducere Imprimeriilor Naţionale Coresi şi în acelaşi an a fost pe listele celor care au candidat pentru diaspora. El a fost propus de UDMR pentru Colegiul 3 Camera Deputaţilor Americile, Australia şi Noua Zeelanda.

Institutul de Studii şi Proiectări Energetice SA Institutul este controlat, în proporţie de 65%, de fostul ministru Dan Ioan Popescu prin firma sa Eldapo şi de un acţionariat italian format din companiile Geocart şi Biocart.

Hidrocanal este administrată de Roman Ionel, iar asociaţi sunt Teamnet Engineering SRL(majoritar) şi TNI Stock Invest SRL. În spatele firmelor se află, prin interpuşi, deputatul Sebastian Ghiţă.

Licitaţia amintită anterior este denumită ”Asistenţă tehnică pentru pregătirea Aplicaţiei de Finanţare şi a Documentaţiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Brăila, în perioada 2014- 2020”, iar, potrivit unor surse, aproape o treime din contract va fi subcontractată la alte societăţi, din Cluj Napoca. Este vorba de SC Calorie, companie controlată de ROTARU NICOLAE MIHAI (acţionar majoritar) şi de ROTARU MIHAI, Geosearch SRL în cadrul căreia acţionari şi administratori sunt BORBEI FLORIN VALENTIN (acţionar majoritar) şi ŞERBAN COSMIN RAUL şi de laboratorul de analize al firmei Bálint Analitika unde director este Gabriella Deak.

 

CNSC nu se uită la fondul problemei

Pentru contractul respectiv au licitat 11 societăţi, iar cei care au pierdut afacerea au reclamat la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor că preţul câştigător este prea mic. Cu toate acestea, autoritatea a respins contestaţiile depuse. Contestaţia a fost depusă de S.C. TRACTEBEL ENGINEERING S.A  în calitate de lider al Asocierii formată din TRACTEBEL ENGINEERING S.A. Bucureşti-Mott MacDonald Limited Marea Britanie-S.C. LUCA WAY S.R.L. BUCUREŞTI. Potrivit documentelor, s-a cerut ”recunoaşterea dreptului privind accesul la dosarul achiziţiei publice în forma în care exista la momentul solicitării, aşa cum este acesta menţionat în O.U.G. nr.34/ 2006. Anularea comunicării privind rezultatul procedurii de atribuire nr.8762/03.06.2016 şi, în parte, a raportului procedurii ce stă la baza 1 acestui act, în ceea ce priveşte admisibilitatea ofertei depusă de Asocierea S.C. Greenviro S.R.L. Cluj Napoca-Fomterv TT Fovarosi Mernoki Tervezo es Tanâcsado Zrt. Ungaria – Institutul de Studii şi Proiectări Energetice S.A. Bucureşti – S.C. Hidrocanal S.R.L. Bistriţa; Obligarea autorităţii contractante la reevaluarea ofertei depusă de S.C. Greenviro S.R.L. Cluj Napoca-Fomterv TT Fovarosi Mernoki Tervezo es Tanâcsado Zrt. Ungaria – Institutul de Studii şi Proiectări Energetice S.A. Bucureşti – S.C. Hidrocanal S.R.L. Bistriţa şi constatarea inadmisibilităţii ofertei”. Consiliul a ales să respingă contestaţiile depuse. ”Respinge contestaţia formulată de către S.C. TRACTEBEL ENGINEERING S.A., cu sediul în Bucureşti, Str.Alexandru Constantinescu nr.6, sector 1, în contradictoriu cu COMPANIA DE UTILITĂŢI PUBLICE DUNĂREA BRĂILA, cu sediul în Brăila, Str.Piaţa Uzinei nr.1, jud.Brăila, ca inadmisibilă”, arată decizia CNSC.

Cei de la CNSC au respins contestaţia pentru că demersul nu a respectat procedura în materia achiziţiilor publice, că Tractebel ar fi trebuit să notifice, mai întâi, autoritatea contractantă.

 

Contracte pe bandă rulantă pentu DIP

Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice (ISPH) s-a făcut remarcat în ultimii ani, printre multele lucrări de amploare, şi prin faptul că a avut drept de exclusivitate asupra a zeci de contracte cu Hidroelectrica  pe asistenţă tehnică, studii de fezabilitate, proiecte tehnice etc. Interesant e că unele dintre acestea au fost făcute prin  încredinţare directă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.

În baza unui studiu făcut de ISPH în 2011, Hidroelectrica vrea să retehnologizeze centrala de la Mărişel. Instituţia de stat s-a prelevat de faptul că ”serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”, aşa că a făcut o negociere directă cu ISPH căreia i-a plătit aproape 100.000 de lei pentru contract. Acesta nu este singurul caz de acest gen, numărul contractelor similare ridicându-se la câteva sute. Practic, pentru orice cot de râu ISPH a fost plătită de hidroelectrica pentru a face un studiu de fezabilitate, oportunitate, etc.

În cadrul acestei companiei, din consiliul de administraţie face parte şi Traian Duţia. El a fost expert contabil şi director al Direcţiei auditului de calitate din Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Duţia este expertul contabil care i-a reprezentat pe soţii Popescu în procesul privind averea nejustificată a lui DIP, dobândită în mandatul său de ministru al Economiei. Numele lui Traian Duţia a apărut recent în scandalul care a vizat-o recent pe Elena Udrea şi felul în care Ministerul Turismului a cheltuit anumite sume de bani. Duţia a fost unul dintre experţii audiaţi în timpul comisiei de anchetă.


 

  • Ceilalţi ”băieţi deştepţi” care au pierdut 30 de milioane de lei la Brăila
  • În cadrul licitaţiei de la Brăila, contractul de aproape 30 de milioane de lei a fost pierdut de următoarele firme.
  • Asocierea SC „Ramboll South East Europe” SRL Bucureşti (lider) – „Ramboll Danmark” A/S (Danemarca) – SC „Romproesd” SRL Bucureşti;
  • Asocierea MM S.p.a Italia (lider) – „Ingegnerie Toscane” SRL (Italia) – SC „Global Innovation Solution” SRL Bucureşti; Asocierea „Eptisa Romania” SRL – „Eptisa Servicios de Ingenieria” SL (Spania); Asocierea „Acciona Ingenieria” SA Spania (lider) – „Proiect Consulting” SRL (Bucureşti) – „SPEA Engineering” Spa (Italia);
  • Asocierea „Aecom Ingenieria” SRL Bucureşti (lider) – „Aecom Limited” (UK) – „Fichtner Environment” SRL (Bucureşti) – „Interdvelopement” SRL (Bucureşti);
  • Asocierea „Search Corporation” SRL (lider) – „Consitrans” SRL – „Gestion Integral Del Suelo” SL (Spania) – „Consultora de Ingenierie Y Empresa” SL (Spania);
  • Asocierea „Romair Consulting” SRL – „Technital” Spa (Italia);
  • Asocierea SC „Compania de Consultanţă şi Asistenţă Tehnică” SRL (lider) – „Egis Romania” SA – „Egis International” SA (Franţa) – „Egis Eau” SA (Franţa);
  • Asocierea „Safege Sas” (Franţa) – „Louis Berger Sas (Franţa) – „Louis Berger” SRL.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.