Un fost ofițer SRI rupe tăcerea: ex-colonelul Daniel Dragomir, fost coleg și prieten cu generalul SRI (trecut în rezervă) Florian Coldea, cunoscut drept ex-SRI-stul implicat în afacerea BlackCube. 

E prima reacție publică după ce a fost ținut peste 6 luni în arest preventiv într-un dosar de corupție care pare un exemplu de dosar cu acuzații fabricate. După prima instanță de judecată, Daniel Dragomir a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată de DNA, respectiv uz de fals; spălare a banilor; folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acuzații DNA pentru care a făcut arest timp de 6 luni! Degeaba… A primit un an cu suspendare pentru o infracțiune minoră, care nu fusese cuprinsă în dosarul DNA, mai mult ca să se poată justifica arestarea sa timp de 190 de zile.

Implicarea sa în dosarul BlackCube a rupt tăcerea. În cursul zilei de luni, i-a trimis un mail jurnalistului Dan Andronic. O scrisoare deschisă către Florian Coldea, prim adjunctul SRI, fostul său coleg și prieten. Cei doi au fost în relații foarte bune, lucrând împreună în câteva dosare sensibile. Redăm integral scrisoarea publicată pe evz.ro:

”În aceste zile, SRI trece prin cea mai gravă criză de la înființarea sa în 1990. Generalul locotenent Florian Coldea este astăzi istorie. Din păcate, o filă de istorie neagră.

În 1997 când l-am cunoscut pe generalul Coldea eram tineri, animați de idei mărețe, de a reforma serviciul, se a schimba metehne, de a apropia serviciul de partenerii atlantici, de a oferi o șansă altor tineri, ca și noi.

Am muncit cot la cot, am trecut prin riscuri și evenimente istorice împreună (11 Septembrie 2001), criza ostaticilor din Irak, eliminarea lui Ossama Bin Laden și multe alte lucruri despre care nu vom putea scrie vreodată), am destructurat celule teroriste…

Credeam că aducem pace, liniște și securitate concetățenilor noștri, nu să îi sperie.

În 2013, fără ură și fără părtinire, ne-am despărțit. Atunci când am simțit că serviciul merge pe calea pierzaniei, a implicării în politică, în viața economică, atunci când am simțit că ne transformăm din protectori în operatori…am ales să plec.

În liniște, cu discreție, conform uzanțelor militare, am fost primul care i-a spus generalului Coldea că ne-am pierdut locul, rolul, dar mai ales, că ne-an pierdut menirea.

I-am spus atunci generalului Florian Coldea, am repetat-o când acesta era zeificat, părea de neatins că SRI va fi respectat atunci când cetățenii vor avea deplină încredere în acțiunile noastre. În acțiuni, dar mai ales în motivația lor. Oricâte acțiuni de PR, oricâte trompete vom plăti, oricâți jurnaliști cu simbrie vom avea pe statul de plată, într-un final toate acestea nu vor conta. Nu vor conta în fața Adevărului.

Generalul Florian Coldea a crezut că nu este singur, mai ales că a văzut cum unii ofițeri, unii agenți, i-au îndeplinit ordinele ilegale, a crezut că poate funcționa la nesfârșit, distrugând cariere militare și destinele unor oameni normali.

Ar fi trebuit să ne arate, mai ales că a ales deviza SRI – Patria a priori! că interesele Patriei sunt mai presus de interesele sale.

De atunci am văzut cum ne-am pierdut determinarea și cum ne-am pierdut cea mai importantă valoare: încrederea oamenilor, a cetățenilor și deopotrivă a subordonaților.

Cu onoare, atunci, am ales să mă retrag, să îmi dau demisia din Serviciului în care nu mă mai regăseam.

Acum cred că am dreptul de a spune azi, în clipe de cumpană…ceea ce cred și ceea ce simt.

Ceea ce văd astăzi în media mă întristează profund.

Acuzațiile aduse în aceste zile necesită un răspuns rapid și ferm al SRI, o anchetă serioasă.

Instituția nu poate fi târâtă în derizoriu și penal de către acțiunile generalului Florian Coldea.

Îi respect acestuia prezumția de nevinovăție, așa cum mi-aș fi dorit să îmi fie respectată și mie.

Dar aici este vorba de chiar existența Serviciului, care nu poate fi pusă la îndoială de nimeni.

Chiar în aceste momente, mii de oameni, bărbați și femei, ofițeri și subofițeri își desfășoară activitatea, 24/24, 7 zile din 7. Chiar în aceste clipe, zeci de operațiuni, activități, măsuri specifice, sunt realizate în zone extrem de sensibile (contraspionaj, antiterorism etc.). Nu putem pune în pericol aceste elemente fundamentale, nu putem lăsa neîncrederea și îndoiala să își facă loc în sânul cadrelor Serviciului, mai ales pentru că ne iubim țara și pentru că luptăm pentru binele oamenilor. Este necesar ca Serviciul să revină la obiectele sale legale și fundamentale.

În special, având în vedere contextul de securitatea extern marcat de criza teroristă și evoluțiile geopolitice îngrijorătoare.

Dar mai ales, având în vedere contextul intern! Știm și simțim cu toți cum neîncrederea populației în misiunea și valorile Serviciului poate conduce la insecuritatea societății. Menirea Serviciului este de a-i proteja și de a-i apăra pe cetățeni (mai ales drepturile și libertățile acestora) și nu de a-ai asculta și de a-i teroriza.

Îndemn în concluzie la calm, legalitate, fermitate și demnitate.

Însemn la recâștigarea încrederii românilor prin acțiuni care să redea onoarea Serviciului li a miilor de români patrioți care muncesc zi de zi în SRI pentru ca siguranța națională să fie un obiectiv îndeplinit.”

Citiți mai mult pe evz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.