În contextul dezvăluirii făcute de Inspecţia Judiciară, despre faptul că mai bine de jumătate dintre magistraţii din România au sau au avut dosar la DNA, un nou abuz iese la iveală. După cazul procuroarei Mariana Alexandru, forţată să se pensioneze, un caz asemănător este cel al Oanei Schmidt-Hăineală.

oana haineala

Situaţie este halucinantă: DNA îi deschidea dosar Oanei Schmidt-Hăineală chiar în perioada în care aceasta era preşedintele CSM. Se întâmpla imediat după instalarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA, în condiţiile în care era de notorietate relaţia bună dintre Oanea Schmidt-Hăineală şi predecesorul lui Kovesi la DNA, Daniel Morar. Morar şi Hăineală au militat pentru numirea unui şef la DNA care să provină din interiorul instituţiei.

Singurul procuror care a ocupat funcţia de preşedinte al CSM, în prezent şefă a Corpului de control a Ministerului Justiţiei, Oana Schmidt-Hăineală a avut timp de cinci ani un dosar la DNA, au dezvăluit surse judiciare pentru STIRIPESURSE.RO.

Potrivit surselor juriciare, încadrarea din dosar era de abuz în serviciu. Dosarul a fost ţinut deschis la DNA timp de cinci ani, pentru ca la final să fie clasat pe motiv că „fapta nu există”.

Conform aceloraşi surse judiciare, dosarul a fost ţinut în nelucrare timp de cinci ani cu un scop abuziv. Astfel, dosarul ar fi fost folosit pentru ca procuroarei Oana Schmidt-Hăineală să i se blocheze accesul în diverse funcţii. Astfel se explică şi faptul că în 2016, deşi Oana Schmidt-Hăineală s-a înscris în competiţia pentru funcţia de procuror general şi era considerată favorită, ministrul Raluca Prună l-a propus pe Augustin Lazăr.

Rezumând: DNA s-a sesizat din oficiu în 2013, pentru un presupus abuz în serviciu, a ținut cauza deschisă peste cinci ani, pentru a bloca acceasul Oanei Schmidt-Hăineală în orice funcție. Apoi, în vara anului 2018, dosarul a fost clasat pe motiv că fapta nu există, de frica Inspecţiei Judiciare, care a demarat verificări exact pe tema dosarelor cu magistraţi de la DNA.

Până la ora publicării acestui articol, Oana Schmidt-Hăineală nu a putut fi contactată pentru a comenta informaţiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.