La sfârșitul anului trecut, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca a atribuit două licitații, în valoare de peste jumătate de milion de lei, fără TVA, către Agenția Spațială Română (ROSA). Această agenție este controversată pentru că o asociație care are același domeniu de activitatea a depus o plângere la Direcția Națională Anticorupție împotriva ROSA. Potrivit comunicatului, „obiectul acţiunii penale îl constituie lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR, precum şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat această competiţie”.

 

În noiembrie anul trecut, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj Napoca a atribuit două contracte (Contract servicii: Studiul poluanților din atmosferă și biosferă în zona Transilvaniei și Determinarea hărții insolației în platoul Transilvan pentru eficientizarea surselor alternative de energie), primul în valoare de 250.000 de lei, fără TVA, cel de-al doilea în valoare de 310.000 de lei, fără TVA, Agenției Spațiale Române (ROSA).

Între Agenția Spațială Română (ROSA) și Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) există o rivalitate veche animată, în principal, de faptul că prima primește licitații de la stat și este subvenționată de stat, iar la ARCA este o penurie de fonduri.

Reprezentanții Asociației ARCA au hotărât să-și ia destinele în mâini și au făcut o plângere la DNA împotriva celor de la ROSA pe care îi acuză de ”lipsa de transparenţă menită să ascundă incompetenţa şi frauda în Programul de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare – Tehnologie Spaţială şi Cercetare Avansată STAR, precum şi conflictele de interese şi abuzurile în serviciu care au marcat această competiţie”.

Potrivit celor din cadrul ARCA, ROSA este o agenţie guvernamentală, condusă în prezent de Piso Marius-Ioan, „care primeşte fonduri guvernamentale şi distribuie în mod clientelar, la diverse organizaţii din România, afiliate domniei sale, finanţări pentru proiecte spaţiale”. „Desigur, niciun contribuabil român nu a auzit de vreo acţiune de succes desfăşurată de această agenţie guvernamentală, deşi fiecare dintre noi contribuie financiar la alimentarea anuală cu milioane de euro a conturilor ROSA”, spune ARCA.

„Noi, românii, am scos din buzunar 60 de milioane de lei pentru prima competiţie şi urmează să mai scoatem încă 324 de milioane până în 2017, pentru următoarele etape ale programului STAR. Din păcate, domnul Piso nu numai că manageriază programul sfidând legea, dar îl foloseşte şi pentru răzbunări personale. Fiind obsedat de distrugerea ARCA, acesta ne-a telefonat să ne invite la concursul de proiecte, cu scopul de a ne discredita prin respingerea, în mod aberant, a proiectelor noastre”, se spune în comunicatul ARCA, precizând că în fişele de evaluare a proiectelor, care ar fi trebuit să conţină argumente ştiințifice şi tehnice, pot fi găsite expresii precum: „Nu vă uitaţi la lumina în care se prezintă”, „Ar putea merge, dar niciodată un ONG nu va putea deveni furnizor ESA. Ar fi premieră mondială” etc.

„Avem, prin urmare, toate motivele să ne îndoim de imparţialitatea şi de competenţa experţilor folosiţi în evaluări. Acţiunile ARCA au drept scop identificarea şi prezentarea faptelor incriminaţilor, elemente care să conducă la destructurarea reţelei financiare clientelare constituite în jurul lui Piso Marius-Ioan, preşedintele ROSA”, mai spune ARCA.

Asociaţia precizează că a cerut DNA să verifice „lipsa totală de transparenţă prin care Agenţia Spaţiala Română repartizează proiecte de zeci de milioane de euro destinate cercetării spaţiale, fără a publica procedura de selecţie a evaluatorilor şi modul de alocare a proiectelor către aceştia, în vederea evaluării”.

 

ARCA vs Rosa

Pe de altă parte, Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a declarat că ARCA face „circ” după ce a pierdut o competiţie de proiecte, care au fost jurizate de experţi internaţionali. Potrivit lui Piso, ARCA urmăreşte prin această acţiune la DNA să îşi facă „publicitate”.

„Din 120 de proiecte, ei s-au clasat pe locul 110 – 115 şi de acolo a ieşit tot circul. Întotdeauna cel care pierde are probleme. Dar aici este vorba despre întreg sistemul de cercetare din România, nu este nicio regulă deosebită, evaluările au fost făcute cu experţi străini şi în sistemul ăsta sunt multe entităţi implicate (…) ei (ARCA, n.r.), de fapt, nici nu prea există. Sunt un ONG care, de fapt, trăieşte din publicitate”, a spus Marius-Ioan Piso pentru Mediafax. În ceea ce priveşte ISS, care ar fi primit cele mai multe fonduri în cadrul programului STAR, Marius-Ioan Piso a spus că acesta este „un institut de cercetare fundamentală”, care are cele mai bune performanţe din ţară şi este cunoscut în străinătate.

„Sunt membru fondator. ISS a fost înfiinţat, la solicitarea noastră, în 1990, de la începutul începutului. Agenţia Spaţială Română, la fel. Nu cred că se pune problema vreunui conflict de interese. ISS este un institut de cercetare fundamentală, care nu întâmplător are poate cele mai bune performanţe din ţară şi este un institut foarte bine cunoscut în lume şi persoana mea şi poziţia mea şi toate relaţiile şi lucrurile astea sunt perfect transparente, cunoscute de toată lumea, şi ştiinţifică şi administrativă”, a spus Piso.

Potrivit acestuia, ISS a făcut primele experimente spaţiale ale României în anii 70. „De atunci, este o tradiţie constantă, au participat la mai mult de 40 de misiuni spaţiale (…) sunt implicaţi în câteva misiuni spaţiale foarte prestigioase, misiunea PLANCK, în urma căreia s-a făcut harta universului, misiunea Euclid, care acum începe şi va studia universul în toate detaliile etc.”, a explicat Piso.

El a subliniat faptul că acţiunea depusă de ARCA la DNA face parte „dintr-o serie de atacuri” ale ARCA asupra ROSA. „Ei sunt o organizaţie care trăieşte absolut din reclamă, ei, acum zece ani, «trimiteau» un om în spaţiu, au scris în toată lumea că România va fi a patra ţară care va trimite oameni în spaţiu şi încetul cu încetul tot aşa… N-au reuşit să facă, dar din această reclamă formidabilă se creează astfel de situaţii. Organizaţia asta este condusă de o persoană care are teologie ca specialitate, deci… Noi lucrăm cu ingineri, cu doctori, cu academicieni, plus că nu prea ne face vreo problemă. Problema e că se creează această publicitate”, a mai spus Marius-Ioan Piso, precizând că ROSA nu are resurse pentru a intra „în jocul de comunicate” pe care îl face ARCA.

 

ROSA lui Piso

Marius Ioan Piso este preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) din anul 2004 şi, totodată, director executiv al instituţiei El coordonează ROSA începând cu 1995, pe trei direcţii strategice: trasarea şi coordonarea implementării strategiei spaţiale a României, reprezentarea Guvernului României la nivel naţional şi internaţional şi continua dezvoltare de parteneriate, colaborări şi relaţii bi- şi multi-laterale, precum şi implicarea Agenţiei în programe naţionale şi internaţionale de cercetare şi dezvoltare în domeniul spaţial. De numele său se leagă înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) în 1991 şi obţinerea statutului acesteia de organizaţie independentǎ 4 ani mai târziu, fondarea Institutului de Ştiinţe Spaţiale, dar şi startul cooperării dintre România şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Preocuparea constantă pentru dezvoltarea institutelor de cercetare și industriei spaţiale în România, precum şi rezultatele obţinute de-a lungul timpului de comunitatea ştiinţifică şi tehnologică, adesea sub coordonarea sau îndrumarea sa, s-au concretizat cu aderarea ţării la Agenţia Spaţială Europeană în 2011, România fiind cea de-a doua țară din spațiul ex-sovietic care a devenit Stat Membru ESA. Pe de altă parte, o serie de alți cercetători din domeniul spațial spun că cei de la ROSA, practic, nu au realizat nimic până acum și, mai curând, cheltuiesc fondurile bugetare degeaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.