Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a anuntat in sedinta plenara tinuta pe data de 9 octombrie 2017, in Strasbourg, ca Murat Arslan, judecator turc si presedinte al Yarsav, o asociatie independenta a judecatorilor turci, incarcerat din data de 19 octombrie 2016, este castigatorul premiului pentru drepturile omului Václav Havel pe anul 2017, a anuntat MEDEL intr-un comunicat de presa.

Premiul Václav Havel pentru drepturile omului este acordat in fiecare an de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (Parliamentary Assembly of the Council of Europe – PACE) in parteneriat cu Václav Havel Library si Charta 77 Foundation pentru a recompensa actiunile exceptionale ale societatii civile facute in vederea apararii drepturilor omului in Europa si dincolo de granitele ei.

Murat Arslan a fost nominalizat pentru acest premiu de catre MEDEL – Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés –, si de catre Uniunea Internationala a Magistratilor, avand si sprijinul altor asociatii international reunite in Platforma pentru o Justitiei Indepedenta in Turcia si Asociatia Judecatorilor Europeni.

Murat Arslan, nascut in 1974 in Ankara, Turcia, a fost ales in 14 martie 2011 presedinte al asociatiei Yarsav. Avand circa 1800 de judecatori si procurori turci ca membri, Yarsav este cea mai mare si mai reprezentativa asociatie a magistratilor din Turcia.

In timpul mandatului sau, Murat Arslan a avut interventii curajoase in societatea turca, denuntand toate abuzurile crescande facute de puterea executiva si legislativa impotriva drepturilor fundamentale ale cetatenilor si impotriva independentei puterii judecatoresti. Interventiile sale constante in social media, presa sau in forumurile institutionale nu au scazut in intensitate ca urmare a amenintarilor tot mai mari pe care guvernul turc le indrepta impotriva oricui “sfida” puterile hegemonice ale Presedintelui Erdogan.

Ca presedinte Yarsav, Murat Arslan a participat din partea asociatiei la intalniri ale asociatiilor internationale ale judecatorilor si procurorilor (IAJ, MEDEL, EAJ).

Interventiile sale publice in Turcia s-au facut prin diferite canale: conferinte, seminarii, discutii, articole si interviuri publicate in ziare si reviste, in care mereu s-a focusat pe statul de drept si necesitatea de a respecta drepturile omului si independenta justitiei.

Murat Arslan a participat, de asemenea, in organizatiile civice “Turkey is looking for justice movement” si “Resistance in Artvin Gold Mine”.

A avut un rol activ in monitorizarea proceselor politice dispuse de puterea executiva impotriva lui Cihaner, Can Dündar & Erdem Gül, precum si impotriva lui Deniz Feneri, membru in consiliul de administratie al Baroului din Istanbul.

Tocmai din cauza acestor luari de pozitie, pe care le-a avut ca presedinte al Yarsav, a fost demis in data de 3 august 2015 de la Curtea Constitutionala a Turciei pentru a fi numit la Curtea de Conturi. Aceasta numire a fost anuntata in presa sub titlul “Exilat la Curtea de Conturi”, fapt ce arata in mod evident motivatia politica a acestei noi numiri.

Dupa tentativa de lovitura de stat, din iulie 2016, asociatia Yarsav a fost desfiintata pe cale administrativa – a fost primul decret guvernamental anuntat dupa declararea starii de urgenta, pe 23 iulie 2016 – iar Murat Arslan a fost demis, impreuna cu mii de alti judecatori si procurori. Cu toate acestea, Yarsav a ramas in continuare membra al asociatiilor internationale MEDEL (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés), IAJ (International Association of Judges) si EAJ (European Judges Association).

Murat Arslan a fost arestat in octombrie 2016, in timp de exercita cel de al treilea mandat ca presedinte Yarsav, si este in continuare in inchisoare, fiind adus in fata unei instante o singura data, pe 26 octombrie 2016.

De cand a fost arestat Murat Arslan a suferit conditii grele de detentie. Verificarea motivelor de arest preventiv se face formal, doar pe hartie, arestul fiind – conform legislatiei de urgenta – prelungit automat fara nici o audiere in fata instantei. Dosarul sau este clasificat, iar avocatii nu au acces la acesta inainte de proces.

Murat Arslan a fost pedepsit de administratia penitenciarelor, luandu-i-se dreptul de a fi vizitat timp de o luna, deoarece a scris o scrisoare sotiei sale in care critica situatia din tara.

Decizia Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei de a acorda premiul Vaclav Havel lui Murat Arslan este un semnal important pentru cei ce inca lupta pentru drepturile omului din Turcia, sustine MEDEL in comunicat.

Murat Arslan este simbolul acelora care nu se predau si, riscandu-si chiar propria viata, lupta pentru drepturile omului si cred in continuare ca cetatenii turci au dreptul de a trai liberi si intr-un stat democratic, un stat care respecta libertatile individuale si garantează accesul liber si egal la un sistem independent de justitie, care poate sa instaureze si protejeze acele drepturi drepturi fundamentale ale omului.

Inca de la inceputul brutalelor represiuni asupra societatii civile si asupra puterii judecatoresti din Turcia, MEDEL a primit nenumarate strigate de ajutor din Turcia, pe care le-a publicat in ebook-ul atasat comunicatului de presa, ce poate fi accessat aici.

Cu toate acestea, in aceasta zi nu este nimic mai potrivit decat sa-l lasam pe Murat Arslan sa vorbeasca prin cuvintele pe care, arestat fiind, le-a scris sotiei sale, motiv pentru care a si fost pedepsit:

Nu putem lasa o tara in voia sortii, o tara si justitia sa fie dusa in ruina, si nu o vom face. Am lasat puncte de referinta la fiecare colt care sa ne duca spre salvare. Nu vom da inapoi. Azi suntem in exil, suntem in lanturi, dar acest adevar nu poate fi schimbat. Pretul pe care il platim nu face altceva decat sa ne intareasca credinta in zile mai bune si hotararea de a rezista.(…) In fiecare seara merg la culcare cu speranta intr-o zi mai buna si impacat cu mine, in fiecare dimineata ma trezesc zambind. Zambetul nu imi paraseste chipul niciodata. Si avand in vedere asta, mi-a trecut o idee prin minte. Istoria nu a scris niciodata despre un dictator care a mers in mormant cu zambetul pe fata, si nu o va face niciodata.

Cu 4600 de judecatori si procurori demisi si 2600 inca tinuti in arest fara a exista un rechizitoriu impotriva lor, statul de drept sangereaza, ranit si in coma, in Turcia. Cu toate acestea, credem ca in cele din urma se va vindeca si se va reinstaura. Vom avea grija sa se intample asta. Istoria a dovedit ca nu exista exceptie de la asta. Deoarece credem in justitie si in cuvintele scriitorului Ahmet Altan, credem ca ‘Oamenii drepti poti sa castige luptele chiar si din inchisoare. Cei nedrepti le vor pierde chiar si din palate’“, a spus Yavuz Aydin, judecator turc, refugiat din Turcia si care a primit drept de azil in Romania.

L-am cunoscut pe Murat Arslan si suntem in contact permanent cu sotia si avocata lui. Sunt mandra de el, de Yavuz Aydin si de fiecare judecator si procuror turc care se afla in inchisoare in Turcia sau in surghiun, pentru ca au militat pentru respectarea drepturilor omului in Turcia. Ei ne arata ca lupta pentru drepturile omului si statul de drept este fara de sfarsit si ne dau cu adevarat o lectie de curaj si independenta. Este datoria noastra, a fiecarui judecator, sa fim alaturi de ei. Este obligatia Europei sa fie alaturi de ei, sa denunte cu toata puterea incalcarea drepturilor omului din Turcia. Nu putem deveni complici la astfel de abuzuri, tacand! Din pacare, reactia slaba a autoritatilor europene fata de situatia din Turcia ne-a dovedit cat de vulnerabili suntem ca cetateni in fata abuzurilor din partea statului, a incalcarilor drepturilor fundamentale si ca fiecare dintre noi suntem primii chemati sa le apare. Nici un pas inapoi nu trebuie facut de la statul de drept si drepturile fundamentale, nici un compromis, oricat de mic, nu trebuie acceptat. Premiul primit de Murat Arslan este o prima recunoastere de catre Europa a luptei pe care judecatorii din Turcia o duc, o recunoastere careia trebuie sa i se adauge un sprijin pe masura“, a spus judecator Dana Girbovan, presedinte UNJR.

UNJR este afiliata la MEDEL, avand de-a lungul timpului proiecte comune cu Yarsav, asociatia condusa de Murat Arslan.

De asemenea, de la inceperea persecutiei impotriva judecatorilor si procurorilor din Turcia, UNJR a avut o serie de pozitii publice atat in Romania, cat si in afara, prin care a solicitat ca acestia sa fie eliberati, iar drepturile omului sa fie respectate in Turcia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.