Un ministru cere demisia sefilor Postei Române

47

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Lucian Șova, cere demisia membrilor Consiliului de Administrație şi a directorului general interimar al Poștei, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an.

 

Ministrul a convocat, luni dimineaţa, o şedinţă de urgenţă la Compania Naţională„Poşta Română” (CNPM) şi a cerut demisia membrilor Consiliului de Administrație şi a directorului general interimar, Andrei Stănescu, din cauza managementului defectuos din ultimul an.

Totodată, Lucian Șova a decis să trimită Corpul de control al ministrului la Poşta Română.

Acesta va verifica, între altele, modul de îndeplinire a măsurilor dispuse de Consiliul Concurenței cu ocazia aplicării sancțiunii contravenționale care a condus la acumularea datoriilor către bugetul de stat.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societaţii Informaţionale (MCSI) întreprinde toate măsurile legale posibile pentru a evita ca această companie să intre în incapacitate de plată şi pentru a putea începe punerea în aplicare a unui plan strategic de redresare a acesteia, elaborat în ultimele două luni.

MCSI consideră că situaţia în care se află compania nu este numai urmare a “grelei moşteniri”, ci şi perpetuării aceleaşi stări de fapt, fără ca managementul executiv sau neexecutiv să ia vreo măsură legală de relansare a activităţii.

Ministerul Comunicaţiilor atrage atenţia că toată conducerea Poștei Române are obligaţia legală să ia toate măsurile, astfel încât compania să nu ajungă în incapacitate de plată sau insolvenţăA sta pasiv şi a aştepta ca acţionarul majoritar să-şi majoreze capitalul social, solicitând întâi de toate majorarea indemnizaţiei membrilor Consiliului de Administraţie, nu este în atribuţia unui preşedinte al vreunui Consiliu de Administraţie.

MCSI precizeaza că suma destinată capitalizării CNPR este prevăzută în continuare în bugetul ministerului şi nu este afectată de rectificarea bugetarăPoșta a obșinut un profit brut de 3,8 milioane de euro în 2016, dupa ce în 2015 a avut pierderi, pe fondul unei amenzi de 7,4 milioane de euro de la Consiliul Concurenței. Postul de director general al Poștei a fost recent scos la concurs de către Ministerul Comunicațiilor în conformitate cu OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat, selecția urmând să fie făcută de George Butunoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ