Un sistem de control ex-ante în achiziţiile publice cu fonduri europene ar putea fi implementat până la sfârşitul anului, urmând să fie extins şi la achiziţiile naţionale, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu.

„Guvernul a aprobat un memorandum iniţiat de ANI şi de ANRMAP privind implementarea unui sistem de control ex-ante în achiziţiilor publice cu fonduri europene, care, ulterior, va fi extins şi la achiziţiile naţionale. Este primul sistem din România care va fi 100% de prevenţie”, a afirmat şeful ANI, la conferinţa anuală pe achiziţii publice.

Potrivit acestuia, conflictul de interese a devenit o problemă pregnantă în ultimii doi ani, fapt semnalat şi în rapoartele Comisiei Europene pe justiţie ca şi element nou introdus, din cauză că fenomenul a devenit de masă. 

În opinia sa, problema conflictului de interese în achiziţiile publice se manifestă şi în domeniul achiziţiilor publice cu fonduri europene şi în cel al achiziţiilor publice cu fonduri din bugetul naţional. De aceea, într-o perspectivă apropiată, această problematică trebuie abordată unitar, dar încă nu este momentul.

”Acum, dacă am aborda unitar problema, am deschide mii de dosare privind conflicte de interese în achiziţiile publice cu fonduri europene, ceea ce nu este viabil, pentru că blochează proiecte, scade absorbţia şi ne generează vulnerabilităţi şi pe orizontală şi pe verticală. De aceea, noi am propus un sistem care să prevină apariţia conflictelor de interese şi să dea posibilitatea şefilor de instituţii sau persoanelor cu funcţie de decizie să ia măsuri în timp util pentru a putea elimina aceste probleme”, a adăugat Horia Georgescu.

Oficialul ANI a explicat că acest sistem de control ex-ante va oferi posibilitatea ca, atunci când o rudă de până la gradul doi a unei persoane cu o funcţie de decizie într-o instituţie sau într-o comisie de licitaţie va participa la o procedură, printr-o analiză inteligentă a datelor dintr-un sistem informatic, să fie emise avertismente de integritate către şefii instituţiilor. Ulterior, se va da un răspuns dacă au fost luate măsurile necesare sau nu, iar în caz contrar vor fi sesizate instituţiile competente.

„Acest sistem va responsabiliza şi pe orizontală şi pe verticală pe toată lumea, pentru că niciun preşedinte de consiliu judeţean sau primar nu va mai putea spune că nu a ştiut că soţia sa a participat cu firma la o licitaţie pe care o şi câştigă, întâmplător. Eu cred că acesta este un lucru foarte bun. Cele mai mari probleme în achiziţiile publice se întâlnesc la autorităţile publice locale. Acolo, frauda este sistematică, se produce prin intervenţia indirectă a consilierilor locali şi judeţeni, a aleşilor locali, care, prin mecanisme aparent legitime, gestionează şi redirecţionează banii spre buzunarele proprii sau ale firmelor ce aparţin rudelor. Acolo trebuie intervenit şi, cu siguranţă, acest sistem va descuraja din start anumite practici şi va responsabiliza funcţionarii publici implicaţi în aceste activităţi”, a explicat Georgescu.

Implementarea acestui proiect se află în fază avansată, şeful ANI sperând să fie operaţionalizat până la finele anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.