Creșterea salariului minim pe economie aduce și o creștere teoretică pentru ceea ce înseamnă câștigul unui zilier, scrie Agro Inteligența. În realitate, sumele pe care le câștigă cei care muncesc cu ziua sunt negociate cu fermieri, cererea pentru mână de lucru fiind mare mai ales pe perioada verii. Aproape că nu există fermă în România unde să nu ia oameni la lucru cu ziua la recoltat și semănat, în ciuda faptului că mare parte din muncă este făcută acum cu utilaje agricole performante.

Chiar dacă remuneraţia acordată zilierilor se negociază între părţi, legea stabileşte o limită inferioară, care depinde de salariul minim brut pe ţară. De aceea, orice creştere a salariului minim duce automat la majorarea remuneraţiei zilierilor.

Salariul minim brut pe ţară a crescut de la 1 iulie, de la 975 la 1.050 de lei. Astfel, de la 1 iulie, la 170 de ore lucrate de un zilier într-o lună, valoarea pe oră va creşte de la 5,7 lei, cât este în prezent, la 6,1 lei. Înainte de creşterea salariului minim de la 1 ianuarie, valoarea pe oră era de 5,3 lei. Până în 2014, atunci când Legea zilierilor a suferit modificări semnificative, remuneraţia trebuia să fie de cel puţin 2 lei pe oră, însă era impusă şi o limită maximă de 10 lei pe oră. În prezent, legea nu mai impune o limită maximă, ceea ce înseamnă că tariful pe oră poate fi, în funcţie de negocierea părţilor, şi de 10, 50 sau 100 de lei pe oră.

Beneficiarul datorează statului un impozit pe venit de 16%. Zilierii nu sunt asiguraţi în sistemele de asigurări publice. Dacă vor, ei au posibilitatea de a se asigura în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi sistemul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.