Una dintre propunerile șefului CJ Cluj, Alin Tișe, a picat! Spitalul de copii promis e în aer

418

Una dintre promisiunile șefului Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, nu se va mai concretiza. El a spus că dorește să construiască un spital pentru copii în locul terenului viran din curtea spitalului de pneumoftiziologie Leon Daniello, unde ar fi trebuit să se edifice proiectul Akademia Center. Tișe spune că spațiul este prea mic, cei de la Direcția de Sănătate Publică spunându-i că ar trebui aproximativ două hectare de teren, în loc de 7.000 de mp cât este acolo. Mai mult, situația juridică a terenului de pe strada Victor Babeș colț cu Hașdeu este încă incertă.

 

Una dintre promisiunile heirupiste a șefului CJ Cluj, Alin Tișe, nu se va mai concretiza, cel puțin în forma ei inițială. Șeful executivului județean a declarat că nu se va mai putea construi un spital pentru copii pe terenul viran din curtea spitalului de pneumoftiziologie Leon Daniello de pe strada Victor Babeș colț cu Hașdeu din cauza spațiului prea mic. Potrivit lui Tișe, cei de la Direcția de Sănătate Publică i-au atras atenția că normele actuale prevăd ca pentru un pat de spital să fie disponibil minim 700 mp de spațiu verde. Iar terenul respectiv are o suprafață de aproximativ 7.000 de mp.

În urmă cu nici două luni de zile, Tișe declara că este absolut convins că terenul respectiv va putea găzdui un spital pentru copii și că investiția va fi a consiliului județean. ”Consiliul Judeţean se va adresa Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a solicita radierea unor înscrieri ce s-au făcut în trecut, cu atât mai mult cu cât domeniul public al judeţului nu poate fi grevat în niciun fel. Tot cu acest prilej preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat faptul că un proiect definitoriu ce se intenţionează a fi realizat în actualul mandat al conducerii forului administrativ judeţean îl reprezintă edificarea unui Spital pediatric monobloc, construcţie pentru care se are în vedere terenul de pe strada Victor Babeş cu o suprafaţă de aproximativ 7.000 m², a cărui destinaţie prevăzută în PUG permite realizarea unui astfel de obiectiv. De altfel, proiectul conceput anterior de către Nisco Invest a prevăzut, de asemenea, construirea unei unităţi ce includea servicii medico-sanitare, cu o arie construită de cca. 1.600 m² (2S+DS+P+3E) şi o arie desfăşurată de cca. 11.000 m². Terenul în cauză este apreciat ca fiind extrem de potrivit pentru acest proiect cu atât mai mult cu cât Procentul de Ocupare a Terenului reglementat de PUG este de 80%, existând, totodată, posibilitatea de a realiza un acces dublu, atât de pe strada Victor Babeş cât şi de pe strada Haşdeu”, spunea Tișe.

akademia center

Tișe grăbit de retrocedarea clădirilor spitalelor din Cluj Napoca

În luna august, el  declara că început o serie de negocieri pentru readucerea terenului respectiv în proprietatea de facto a administrației județene.

”De asemenea, un alt argument pentru urgentarea acestui proiect este acela că, mai multe clădiri în cadrul cărora funcţionează secţii ale acestui spital se află în plin proces de retrocedare sau sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj-Napoca, motiv pentru care întâmpină, deseori, dificultăţi în realizarea unor investiţii asupra acestor clădiri. Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură. În acest context, forul administrativ judeţean va derula, în perioada imediat următoare, toate procedurile necesare în vederea obţinerii documentaţiilor tehnice, pentru demararea lucrărilor de edificare a acestui proiect de maxim interes”, a mai adăugat Tișe.

 

Afaceri ca între prieteni

SC Nisco Invest, societatea patronată de omul de afaceri clujean, Dan Nistor, a primit în urmă cu cinci ani un teren (circa 4.000 de mp) în incinta spitalului de pneumoftiziologie Leon Daniello din cadrul Ansamblul Clinicilor pentru a construi o parcare şi un centru multifuncţional. În acea perioadă, la şefia CJ Cluj era liberalul Marius Nicoară, care este unul dintre cunoscuţii lui Nistor, iar într-o perioadă de circa trei ani, SC Nisco Invest a mai primit prin atribuire sau rectificări la contractul de concesiune încă aproape 4.000 de mp în aceeaşi locaţie. Tot în aceeaşi perioadă, proiectul iniţial s-a transformat, ajungând în momentul de faţă să semene mai mult cu un mall decât cu o parcare cu spaţii medicale.

Cu tot acest sprijin din partea instituţiei conduse de liberali, Nistor nu a apucat nici măcar să ridice un prim etaj al acestui proiect imobiliar. Mai mult, conform unor acţiuni care au ajuns în faţa magistraţilor clujeni, afaceriştii clujeni nu şi-au plătit o parte din lucrările contractate pentru construirea Akademia Center, proiectul celor de la SC Nisco. Reprezentanţii unei firme din Bucureşti, SC Soil Tech Drilling, care lucrat la construirea fundaţiilor acestui proiect susţin că trebuie să primească circa 5,5 milioane de lei de la SC Nisco Invest, drept pentru care I-au dat în judecată.  Acţiunea a fost deschisă la Tribunalul Comercial Cluj în august 2008, iar cei de la SC Soil Tech au primit câştig de cauză, astfel că judecătorii au instituit un drept de poprire (drept de retenţie) asupra unei suprafeţe de teren care, în mod normal, aparţine Consiliului Judeţean Cluj şi a fost dat în concesiune către SC Nisco Invest.


 

CJ Cluj s-a mișcat ca melcul

De-a lungul timpului, patronul Nisco Invest, Dan Nistor, a spus că a avut dificultăţi în începerea proiectului pentru că administraţia judeţeană i-a pus la dispoziţie terenul după 2 ani de la semnarea contractului de concesiune. Conform unor informaţii, terenul respectiv nu era lipsit de sarcini şi nu avea canalizare. În tabelul celor care au de primit bani de la SC Nisco, CJ Cluj s-a înscris cu suma de 16,5 milioane de lei (redevenţa pentru teren pe care firma lui Nistor ar fi trebuit să o achite timp de 25 de ani), BCR, cu 13 milioane de lei (împrumut bancar), BRD cu 2,5 milioane lei (Împrumut bancare),  SC Engexpor cu 4,7 milioane lei şi Soil Tech Drilling cu 5,5 milioane lei.

“Societatea debitoare a ajuns în imposibilitatea demarării lucrărilor pentru acest proiect în principal datorită întârzierii de doi ani și șase luni a predării amplasamentului de către Consiliul Județean, considerând apoi că înghețarea proiectului este varianta optimă până la terminarea recesiunii economice din România”, consideră lichidatorul.

Sebastian Albescu

LĂSAȚI UN MESAJ