Parlamentul maghiar a adoptat o noua Constitutie, care va intra in vigoare la inceputul anului 2012. Opozitia ungara, dar si Uniunea Europeana si Germania, se arata ingrijorati de varianta finala a actului legislativ, care prelungeste privilegiile majoritatii Fidesz dincolo de mandatul pe care il exercita in prezent. In plus, o serie de drepturi fundamentale prevazute de legislatia europeana au fost omise din noua constitutie, iar etnicii maghiari din afara granitelor vor avea drepturi cetatenesti extinse.

Partidul de guvernamant din Ungaria a reusit la mijlocul lunii aprilie sa obtina, cu doua treimi dintre voturile parlamentarilor, adoptarea unei noi Constitutii, o constitutie cel putin controversata, care a atras critici din partea mai multor parteneri europeni. Opozitia a incercat sa boicoteze adoptarea noii Constitutii in formula propusa de Fidesz, pe care o considera un atac la adresa democratiei si a drepturilor cetatenilor. Membrii partidului de extrema dreapta, Jobbik, au votat impotriva noului text legislativ, dar membrii Opozitiei, socialistii si membrii partidului verzilor, LMP, au ales sa nu participe deloc la vot, in semn de protest ca vocea lor nu a fost ascultata la consultarile pe marginea noii Constitutii. Astfel, din cei 386 de parlamentari maghiari, 262 au votat pentru, 44 impotriva actului legislativ, fiind inregistrata o singura abtinere.

Proteste in strada si boicotul Opozitiei

In zilele dinaintea adoptarii controversatei constitutii, mii de maghiari au participat la un mars de protest in Capitala, iar in timpul votului s-a organizat un flash-mob in apropierea Parlamentului. Potrivit unui sondaj realizat de Median, 57% din maghiari considera ca noua Constitutie trebuie confirmata prin referendum si doar 29% au declarat ca este suficient ca doua treimi din parlamentari sa o aprobe.
Criticii acestui nou act fundamental arata ca partidul de guvernamant incearca, printr-o serie de prevederi, sa isi extinda puterea dincolo de mandatul pentru care a fost ales, elimina sistemul de monitorizare fiscala, amenintand astfel adoptarea monedei europene, si limiteaza libertatile civile.
Noua Constitutie a Ungariei incepe cu referinte la Dumnezeu, Crestinism, patrie, „Sfanta Coroana a Ungariei” si valorile familiei traditionale, elemente care au atras ingrijorarea Opozitiei si a observatorilor externi in legatura cu respectarea drepturilor civile ale ateilor, homosexualilor si familiilor monoparentale. Membrii Fidesz nu par insa ingrijorati de aceste aspecte, considerand ca actul normativ este bazat pe fundamentele crestine ale natiunii maghiare. Premierul Viktor Orban, presedintele partidului de guvernamant, a afirmat ca aceasta constitutie va permite Ungariei sa desavarseasca tranzitia spre democratie, care a inceput la caderea comunismului, si va ajuta la crearea stabilitatii politice si economice. Alte prevederi impun ca gradul de indatorare al tarii sa ramana sub 50%, scot traficul de persoane in afara legii, creeaza conditii pentru protejarea naturii si a biodiversitatii si acorda drepturi cetatenesti maghiarilor din afara granitelor.

Consultarea partidelor si a populatiei, optionala

Textul votat in Parlament a fost pregatit de Fidesz pe cont propriu, fara consultarea partidelor din opozitie. Vice-premierul maghiar Tibor Navracsis a declarat ca Opozitia a fost invitata sa depuna versiuni proprii, dar au refuzat sa contribuie la elaborarea proiectului. „Am discutat contextul si proiectul Constitutiei timp de aproape un an. Cate zile, saptamani sau ani trebuie sa asteptam pana cand si organizatiile non-guvernamentale vor accepta procesul de consultare?”, a declarat acesta, citat de Associated Press.
Noua lege supune o serie de decizii importante necesitatii de a intruni doua treimi din voturile parlamentarilor, iar presedintele va putea dizolva forul legislativ daca bugetul de stat nu este aprobat pana in luna aprilie. Casatoria este definita ca uniunea dintre un barbat si o femeie, iar viata fetusului este protejata din momentul conceptiei, prevederi pe care activistii le vad ca initiative pentru interzicerea avortului si a oricarei propuneri pentru casatoriile sau uniunile civile intre homosexuali.
Noua Constitutie este inspirata de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Dar, spre deosebire de actul european, nu condamna discriminarea pe baza orientarii sexuale. Desi membrii Fidesz care au participat la scrierea noii Constitutii sustin ca homosexualii sunt „acoperiti” de sintagma „si orice alta circumstanta”, activistii nu sunt multumiti de prevederile legale.
Ministrul adjunct pe probleme de politica externa al Germaniei, Werner Hoyer, a declarat ca evolutia actuala a Ungariei nu este in concordanta cu valorile europene. „Urmarim evolutia Ungariei cu mare atentie si nu lipsiti de ingrijorare. Temerile legate de legea mass-mediei sunt intarite de adoptarea noii Constitutii”, a declarat acesta, citat de sursa mentionata.

Constitutia favorizeaza actuala majoritate

Textul noului act legislativ fundamental a fost ratificat de presedintele maghiar Pal Schmitt, membru Fidesz, pe 25 aprilie, acesta urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2012. Constitutia maghiara trebuia schimbata pentru ca actualul act legislativ este o ciorba, o parte datand din era comunista, o parte modificata in 1990 la caderea blocului sovietic, si o alta parte schimbata de Fidesz dupa castigarea alegerilor anul trecut.
Insa schimbarea trebuia facuta cu girul tuturor partidelor de la Putere si al populatiei, lucru care nu s-a intamplat, in contextul marginalizarii Opozitiei si a refuzului de a organiza un referendum. Desi socialistii, membrii LMP si ai Jobbik au cerut consultari pe marginea Constitutiei, Guvernul a acordat parlamentarilor doar o luna de dezbateri pe marginea actului legislativ, pentru care discutiile publice au inceput abia vara trecuta. In loc sa negocieze cu Opozitia, Fidesz a realizat un sondaj in care a trimis opt milioane de chestionare, ale caror raspunsuri au promis ca le vor lua in considerare. Insa Fidesz are dreptul de a schimba singur Constitutia Ungariei, considera europarlamentarul Jozsef Szajer, care a adaugat ca referendumurile pe probleme constitutionale nu sunt permise de lege.
Criticii au subliniat o serie de probleme suplimentare cu noua Constitutie maghiara. In primul rand, Fidesz isi extinde influenta asupra unor institutii-cheie dincolo de mandatul care se termina in 2014, ca, de exemplu, Consiliului Fiscal. Amendamentele adaugate in ultimul moment de ministrii Fidesz, 99 la numar, au fost toate adoptate, din cele depuse de Jobbik sau parlamentarii independenti fiind aprobat unul singur. O parte din aceste amendamente modifica conducerea Justitiei, adaugand la Curtea Constitutionala noi membri numiti de actuala majoritate parlamentara si fortand o parte din actualii judecatori sa se pensioneze. Noul Parlament, chiar daca nu va fi dominat de Fidesz, nu poate alege nici un procuror sau inspector pentru fonduri publice pana in 2022. In plus, viitorul Parlament nu va putea adopta moneda unica europeana fara aprobarea Fidesz sau fara a schimba din nou Constitutia.

Lipsa de transparenta, amendata de UE

In al doilea rand, Comisia de la Venetia, organismul european consultativ pentru legi constitutionale, considera ca procesul adoptarii noului act fundamental a fost lipsit de transparenta. „Procesul curent de pregatire a proiectului noii Constitutii, in contextul adoptarii sale rapide, ridica o serie de probleme care trebuie tratate cu atentie deosebita de autoritatile maghiare. Acestea includ lipsa de transparenta a procesului si distribuirea unei variante a acestuia catre public abia in 14 martie, cu cateva saptamani inainte de adoptarea sa, lipsa dialogului dintre majoritate si Opozitie, ocaziile insuficiente pentru o dezbatere publica adecvata asupra acestui proces fundamental si timpul limitat pus la dispozitie”, arata Comisia. Comisia Europeana, in schimb, s-a spalat pe maini, declarand ca este dreptul maghiarilor de a decide asupra propriei Constitutii, pentru ca Ungaria ramane o democratie constitutionala.
Nu in ultimul rand, noua Constitutie naste ingrijorari in randul tarilor vecine din cauza articolelor care prevad ca Ungaria este responsabila pentru toti etnicii maghiari care traiesc in statele invecinate, majoritatea in Slovacia, Romania si Serbia. Aceste prevederi ar putea sa le confere maghiarilor din aceste state drept de vot si dubla cetatenie.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.