Union Co, o firmă abonată la contractele IT ia spuma licitațiilor de la Institutul Oncologic

437

Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca a organizat o licitație pentru acordarea unui contract cadru ”Furnizare echipament de procesare a datelor, imprimante laser”.

Majoritatea contractelor au fost câștigate de firma Union Co, o companie abonată la banul public care a furnizat echipamente către DNA, UBB, Compania de Apă Someș, etc.

Firma clujeană a vândut tonere pentru IPJ Cluj, calculatoare pentru Universitatea de Agronomie Bucureşti sau echipamente video de 250.000 lei Camerei Deputaţilor, unde înțelegerea a fost parafată, la vremea respectivă, cu Roberta Anastase.

Tot firma clujeană Union Co a câștigat de la Poliția de Frontieră un contract de aproape jumătate de milion de euro. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a cumpărat de la firma clujencei „tehnică IT&C- procurare staţii de lucru pentru asigurarea suportului tehnic necesar activităţilor specifice controlului şi supravegherii frontierei şi procesului de învăţământ”. Acordul cadru încheiat de IGPF pe 19.07.2013 a presupus cumpărarea de staţii de lucru cu monitor (minim 180 de bucăţi, maxim 1000) şi UPS (minim 180 de bucăţi, maxim 1000). Valoarea totală a contractului a fost de 446.500 de euro, fără TVA, bani europeni proveniţi din Fondul pentru Frontierele Externe.

În Cluj Napoca, firma Union Co, patronată și administrată de DEZSO AGNES, a fost amendată pentru că a falsificat o serie de documente pentru participarea la o licitație organizată Universitatea Babeș Bolyai. Licitația respectivă a a avut loc în perioada 2008-2009, iar patroana Union Co și unul dintre directorii societății, Sipos Istvan, au fost amendați abia la trei ani după organizarea licitației. Conform citynews.ro din 2011, ”potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în 18 iunie 2007 Universitatea Babeș-Bolyai a organizat o licitație ce avea ca obiect furnizarea de produsetehnică de calcul. Este vorba despre 60 de calculatoare desktop și laptop, în valoare totală de peste 200.000 de lei. La licitația organizată în acea zi s-au înscris firmele Union Co SRL, Electroweigl SRL și Expert Service SRL. Potrivit caietului de sarcini, firmele participante trebuiau să prezinte o autorizație de livrare de la producător.

După ce reprezentanții Universitatea Babeș Bolyai au desemnat firma Union Co drept câștigătoare, societatea Electroweigl a contestat licitația pe motiv că documentele firmei câștigătoare nu ar fi în ordine. Mai exact, firma deținea autorizația de livrare de la un producător care a nu a eliberat un asemnea act pentru acestă firmă. UBB a reclamat firma Union Co doar după un an. Potrivit actelor, abia în 5 mai 2008 universitatea a depus o plângere penală la Poliție împotriva societății comerciale. În septembrie 2009, Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe Sipos Istvan și Dezso Agnes, dar a decis aplicarea unei amenzi administrative pentru cei doi în valoare de 100 de lei”.

După câțiva ani, în septembrie 2014 UBB a atribuit firmei Union Co un contract de aproximativ un milion de euro. (sursa foto ziardecluj.ro. Dezso Agnes)

LĂSAȚI UN MESAJ