Uniunea Europeană pregătește o serie de documente cu privire la Brexit

128

O serie de cinci documente de poziție cu privire la ieșirea Regatului Unit din Uniune, are să declanșeze o escaladare a tensiunilor Uniunii Europene cu Marea Britanie pe tema Brexitului.

Astfel, potrivit documentelor se ia în calcul găsirea unei soluții în problema frontierei comune dintre Republica Irlanda și Irlanda de Nord — parte a Marii Britanii — astfel încât să se evite apariția unei așa-zise „frontiere dure” și să fie menținut fragilul proces de pace nord-irlandez.

Guvernul britanic și irlandez promite să evite crearea unei „hard border” — ceea ce ar însemna în esență reinstalarea punctelor de control la graniță, dar mai mulți politicieni din opoziție din ambele țări au pus la îndoială planurile în acest sens.

Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, a afirmat recent în cursul unei vizite în Irlanda că se așteaptă ca tratativele cu privire la viitoarea graniță să fie „extraordinare, foarte complexe și dificile”.

Un alt document se referă la solicitarea UE ca Marea Britanie să asigure protecție legală pentru circa 3000 de produse alimentare și băuturi europene, între care șunca de Parma (prosciutto), brânza feta și vinul spumant spaniol cava, potrivit The Guardian.

Bruxellesul mai cere Londrei, să asigure standarde europene de protecție a datelor pentru documentele clasificate ale Uniunii, precum și tratament egal companiilor din UE implicate în proiecte de infrastructură cu finanțare publică începute înainte de Brexit.

„Per ansamblu, cele cinci documente reafirmă hotărârea UE de a se concentra exclusiv pe aspectele legate de divorț, sfidând oferta ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, de a demonstra ‘flexibilitate și imaginație’ și de a trece la aspectele legate de comerț”, declară The Guardian.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ