Partidele politice trimit în forurile deliberative locale şi judeţene, persoane cu un trecut îndoielnic. Unul dintre consilierii judeţeni din Cluj, Nati Ariton (PSD), a fost condamnat, în 1984, la şapte ani de închisoare pentru delapidare, după ce a fost prins de locatarii blocului care îl administra şi dat pe mâna poliţiştilor.

 

Nati Ariton a delapidat 70.000 de lei

Unul dintre consilierii judeţeni clujeni, Nati Ariton (PSD), a fost condamnat, în 1984, la şapte ani de închisoare pentru delapidare, după ce a fost prins de locatarii blocului pe care îl administra şi dat pe mâna poliţiştilor. În prezent, el conduce un sindicat puternic, BNS Cluj. Nati Ariton a fost validat ca şi consilier judeţean săptămâna trecută. Nati Ariton a delapidat 70.000 de lei. Colegii din BNS ai lui Nati Ariton spun că nu ştiau de pata din cazierul ai actualului lider sindical.

”Prin sentinţa penală nr. 271 din 14 februarie 1985 a Judecătoriei Cluj-Napoca, a fost condamnat inculpatul NATI ARITON (…) pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare la 7 ani de închisoare şi 3 ani interzicerea unor drepturi pentru infracţiunea de delapidare.

Inculpatul a mai fost obligat să plătească Asociaţiei de locatari din Cluj-Napoca str. Mogoşoaia nr.4, ap. 20 suma de 68.555.71 lei, cu dobândă de 6%, menţinând şi sechestrul asigurător.

În motivarea sentinţei se reţine că inculpatul în perioada 19 octombrie 1982 – 26 septembrie 1984 a lucrat în calitate de administrator la Asociaţia de locatari din Cluj, str. Mogoşoaia nr.4 şi în mod repetat şi-a însuşit sume de bani din gestiune, totalul suma de 68.555.51 lei.

Împotriva sentinţei a introdus recurs inculpatului, criticând sentinţa pentru netemeinicie, numai cu privire la cuantumul pedepsei aplicate, solicitând reducerea pedepsei având în vedere intenţia sa de a recupera prejudiciul, că în gospodăria sa nu sunt bunuri materiale care să fi fost realizate din aceste sume însuşite, iar anterior a avut o comportare bună la locul de muncă”, se arată în sentinţa Tribunalului Cluj din 1985.

Recursul lui Nati este nefondat, pentru următoarele considerente:

”Starea de fapt este pe deplin dovedită, iar inculpatul în declaraţia sa dată în faţa instanţei recunoaşte însuşirea în întregime a sumei de 63.555.71 lei, sumă dovedită şi prin actele de verificare şi expertiză contabilă”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Cluj din 1985.

”La individualizarea pedepsei instanţa a avut loc în vedere pericolul social al faptei, ţinând seama de prejudiciul cauzat avutul obştesc şi nerecuperat, că inculpatul are un copil, iar anterior nu a mai fost pedepsit penal, pentru care a aplicat o pedeapsă înspre minimul special, situaţia în care critica adusă sentinţei este nefondată, iar în baza articolului. 379 pct.1 lit. b Cod proc. penală recursul se respinge.

În baza art. 88, c.p. deduce arestul preventiv de la 24 noiembrie 1984 până la zi”, se mai arată în sentinţă.

 

”Clujul oamenilor curaţi”?

Conducerea social-democraţilor clujeni l-a susţinut pe Nati Ariton pe lista de candidaţi ai PSD la Consiliul Judeţean Cluj.

„În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii sindicatelor, precum şi datorită faptului că PSD a avut un dialog constructiv de-a lungul timpului cu sindicatele, îl va susţine pe lista de candidaţi la Consiliul Judeţean Cluj, pe fostul preşedinte al Blocului Naţional Sindical Cluj, Nati Ariton”, au declarat reprezentanţii PSD.

Fostul preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, explica la începutul lunii trecute beneficiile măsurilor din guvernarea PSD, atât pentru România cât şi pentru Cluj. Cu două zile înainte de alegeri, Lăpuşan le-a cerut clujenilor să opteze pentru cele două echipe ale PSD, formate din oameni tineri, dinamici, buni profesionişti:

“Pentru Consiliul Judeţean Cluj şi pentru Primărie am propus oameni cinstiţi şi buni profesionişti care s-au angajat că vor debloca toate proiectele de investiţie ale Clujului. Oamenii noştri vin, de asemenea, cu propuneri de proiecte de dezvoltare pe termen lung”, a transmis Remus Lăpuşan.

Deci, fostul preşedinte PSD Cluj, Remus Lăpuşan, susţine că a propus pentru Cluj oameni cinstiţi. Aşa se face că Nati Ariton, cel condamnat la închisoare pentru delapidare, a fost validat ca şi consilier judeţean în cea de-a doua jumătate a lunii trecute.

 

Ce zice Ariton?

Preşedintele filialei clujene al Blocului Naţional Sindical (BNS), fostul puşcăriaş Nati Ariton, a ţinut să se apere, pe un ton destul de vehement. Ariton a fost deranjat de dezvăluirile făcute, de documentntul prin care liderul BNS a fost condamnat la închisoare în urmă cu aproape 30 de ani. Sindicalistul clujean a recunoscut problemele prin care a trecut în 1984.

„Într-adevăr, am avut un incident în perioada aceea, de care nu sunt mândru, dar pe care mi-l asum. După acel episod neplăcut, în care am fost fraierit, am suferit şi eu şi familia mea şi am plătit sub toate formele. Am fost amnistiat, nu graţiat, mi s-a şters acea pată, chiar dacă o duc cu mine. Mi-am făcut reabilitarea politică şi am toate drepturile să continui cu toate activităţile politice. Nu m-au tras la răspundere nici măcar cei 3.600 de oameni de la mine din firmă, deşi poate că ei erau îndreptăţiţi, iar şi în ziua de azi tot acolo sunt”, s-a apărat Nati Ariton pentru România liberă.


 

Nati Ariton a condus BNS Cluj, care este implicat în gestionarea unor programe, finanţate din fonduri europene, de două milioane de euro şi de unde a primit un salariu de peste 15.000 de lei.

Cu ocazia unei şedinţe trimestriale extraordinare al filialei Blocului Naţional Sindical (BNS), a fost dezbătută şi s-a luat act de voinţa preşedintelui de filială, Ariton Nati, de a demisiona din această funcţie. În urma acesteia demisii, la conducerea filialei judeţene a fost propus şi votat ca preşedinte interimar, până la noile alegeri, Gabriel Bunea, liderul Sindicatului Naţional a Lucrătorilor de Penitenciare – Gherla. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.