Pe strada Anton Pann, firma SDC Imobiliare patronată de Stefania şi Daniel Berciu şi administrată de omul de afaceri din domeniul imobiliarelor Stefan Berciu, construieşte un ansamblu imobiliar în baza unui PUZ, elaborat de firma de arhitectură Arhimar, care poate fi considerat fals pentru că nu este în concordanţă cu realitatea. Reprezentanţii municipalităţii clujene, care au avizat planul respectiv au pus, în stil ”lăutăresc”, batista pe ţambal şi nu declară nimic. De asemenea, şi Stefan Berciu spune că nu ştie nimic.

În zona Pieţei Abator se află o străduţă mică, Anton Pann, care pe un capăt se înfundă iar celălalt face legătura cu o altă stradă de cartier, Someşului. Cu toate acestea, municipalitatea clujeană a aprobat un proiect imobiliar care, în final, va pune la dispoziţie aproximativ 400 de apartamente, ceea ce va schimba cu totul, cel puţin, traficul din zonă care va fi sufocat. Dar aceasta este cea mai mică problemă.
În proiectul respectiv s-au strecurat o serie de neconcordanţe care le-ar putea da de gândit poliţiştilor clujeni care îşi au sediul la nici cinci minute de mers pe jos până pe Anton Pann. Este vorba de faptul că în planul conceput de Claudiu Botea, unul dintre şefii firmei de arhitectură Arhimar, lipseşte cu desăvârşire imobilul aflat la numărul Anton Pann nr 14. Practic, casa respectivă, care nu se află în proprietatea firmei imobiliare, ci a unui clujean care nu are nici o legătură cu SDC Imobiliare nu a fost inclusă în plan, poate pentru a da ”fluiditate” proiectului imobiliar.
În urmă cu două săptămâni, reporterii Gazeta de Cluj au formulat o solicitare municipalităţii clujene pentru a primi un răspuns vizavi de modul în care a fost avizat un plan care nu este conform cu realitate. Răspunsul nu a venit până acum, solicitarea de presă neprimind nici măcar un număr de înregistrare.
Mai mult, autorizaţia de construcţie primită pentru unul dintre corpurile de clădire a fost primită fără a avea acordul tuturor vecinilor, pe diferite motive de bun simţ cum ar fi gradul de umbrire, etc, însă municipalitatea le-a dat cu flit clujenilor avizând proiectul. Spre exemplu, persoana care locuieşte pe strada Bucureşti la nr 8 nici măcar nu apare în lista vecinilor, chiar dacă în urma săpăturilor pentru fundaţia viitorului proiect i s-a dărâmat o parte dintr-un gard de cărămidă.
De asemenea, proprietarii imobilului de la adresa Anton Pann nr 10 stau cu popi de lemn în casă pentru susţinerea tavanului care stă să cadă din cauza aceloraşi lucrări. Oamenii au făcut sesizări la Inspecţia în construcţii, însă inspectorii au încercat să îi intimideze întrebându-i că de ce nu şi-au întabulat proprietăţile!

Inspecţia în construcţii, sare la intimidare

Proprietarul locuinţei de pe Anton Pann nr 10, după ce a observat că, în urma lucrărilor de demolare de la clădirea cu care se învecina, i-au apărut fisuri în tavan a sesizat Inspecţia în Construcţii.
Iată un răspuns tipic al unei instituţii de stat la care cineva vine cu o problemă majoră. ”În nota de constatare întocmită la solicitarea dumneavoastră, expertul tehnic autorizat atestat MDRT, ing. Damian Alexandru, constată degradări ale imobilului care impun luarea unor măsuri de urgenţă, care s-au şi realizat, urmând a se realiza o expertiză tehnică a întregului imobil. În baza recomandărilor din expertiza tehnică se vor efectua lucrările de intervenţie pentru asigurarea exploatării în siguranţă a imobilului. În cazul în care prin expertiza tehnică se va dovedi că lucrările de desfiinţare a imobilului de la nr 12 au condus la apariţia degradărilor din apartamentul dumneavoastră, vă puteţi adresa proprietarului de la nr 12 pe cale amiabilă ori prin instanţele de judecată, pentru recuperarea prejudiciilor. Prin procesul verbal de control întocmit s-a dispus proprietarului de la nr 12, efectuarea unei expertize tehnice de către un expert tehnic atestat, în vederea continuării desfiinţării peretelui calcan menţinut parţial, dinspre proprietatea dumneavoastră şi pentru calitatea lucrărilor executate”, arată răspunsul semnat de inspectorul şef judeţean Gheorghe Coman. Cu alte cuvinte, omului care i se dărâma casa i se recomandă o discuţie amiabilă sau un proces, iar imobiliarului i se recomandă ”efectuarea unei expertize”!
puz sdc imobiliare
Plutaşii de pe Tanganyika
În toată această afacere imobiliară, instituţiile statului se comportă de parcă ar face temenele ca nu cumva să ciobească ceva din anvergura acestui proiect.
Stefan Berciu, ”amfitrionul” acestei petreceri imobiliare, este consul onorific al statului african Burundi la Cluj Napoca, de parcă în municipiul lui Boc ar exista o comunitate de burundezi. Trebuie luat aminte că primii locuitori ai acestui stat african, care se învecinează cu Tanzania, au fost pigmeii, lucru care le-ar putea da de gândit reprezentanţilor instituţiilor din Cluj Napoca, pentru că Berciu are de gând să construiască în Cluj Napoca aproape 1.000 de apartamente în proiectele din Anton Pann, Mărăşti sau pe strada Ploieşti. Vizavi de problemele imobiliare de la proiectul menţionat în cadrul acestui articol, Berciu spune că nu ştie nimic.
”Nu cred că vorbiţi de proiectul acesta. Dacă eu merg pe stradă şi vă spun ce văd eu, este posibil să nu înţelegeţi exact la ce mă refer! Vorbiţi cu arhitecţii cel mai bine”, a declarat Berciu. Cel care a lucrat pentru PUZ-ul ansamblului imobiliar de pe strada Anton Pann, Claudiu Bota, unul dintre şefii Arhimar, este în concediu şi nu a răspuns apelurilor telefonice.
Printre cei care au cerut aprobarea PUZ-ului pentru edificarea proiectului se află nume grele din mediul de afaceri şi politic clujean.
Dan Dunca, un om de afaceri din domeniul imobiliarelor, face un ansamblu imobiliar în cartierul Gheorghe alături de virgil Ardelean, fostul şef DGIPI, cu care se cunoaşte de-o viaţă. Şi acolo, proiectul este semnat tot de Arhimar iar aprobările au fost emise în pofida nemulţumirilor vecinilor din zonă.
Mircea Vasile Ilea, patronul Ruttrans şi fost beneficiar al afacerii Codec, cea în care amenzile rutiere date de radarele fixe ajungeau în conturile unor clujeni deştepţi.
Firma Sompan, controlată de afaceriştii dejeni Mihai Petric, Traian Marius Hossu şi Emil Săvan, mai figurează prin beneficiarii acestui PUZ. Cei trei fac parte din persoanele fără de care în zona Dejului n u se mişcă aproape nimic. Din acest grup a făcut parte şi PSD-istul Alexandru Lăpuşan, fost Ministru al Agriculturii , care a murit anul trecut.
Potrivit surselor de pe piaţa imobiliară, Berciu ar fi cumpărat de la cei enumeraţi mai sus terenul respectiv pe care edifică proiectul SDC Imobiliare.
Potrivit autorizaţiei de construcţie, pentru primul dintre cele patru corpuri de clădire, lucrările pentru locuinţe vor fi în valoare de peste 8,7 milioane de lei, pentru spaţiile comerciale vor fi de 143.950 de lei iar pentru organizarea de şantier valoarea lucrărilor va fi de 312.512,20 lei.


Expertiză ”ochiometrică” pentru o demolare
Pe terenul de la Anton Pann nr 12, unde se va edifica ansamblul imobiliar al celor de la SDC Imobiliare existau nişte construcţii care au fost demolate în baza unei expertize tehnice realizate de Vasile Păcurar. Din punctul de vedere al specialiştilor din domeniu lucrarea poate părea una făcută pe genunchi. Potrivit capitolului ”Constatări, observaţii şi recomandări”, analiza clădirii respective care a fost demolată a fost făcută vizual, adică ”ochiometric”. Cu alte cuvinte, experţii s-au uitat la clădire şi au zis că poate fi demolată fără nici o problemă, mai puţin pentru vecinii de la Anton Pann nr 10, care riscă să le cadă tavanul în cap.


Arhimar lucrează pentru Primăria Cluj Napoca
Când a văzut că i se fisurează tavanul, proprietarul imobilului de la numărul 10 de pe str Anton Pann a cerut ajutorul direcţiei de Urbanism din cadrul administraţiei locale care i-a răspuns omului prin intermediul arhitectului Cristian Bănuţ de la Arhimar. Omul a sesizat municipalitatea că, fără acordul lui, se execută lucrări la zidul calcan, adică cel lipit, practic, de locuinţa lui. În loc să îi răspundă angajaţii primăriei, arhitectul Bănuţ îi spune că pentru acest gen de lucrări nu era nevoie de acordul lui!

 

Ce spune municipalitatea clujeană despre casa dispărută

În data de 29.06.2017, municipalitatea clujeană a emis următorul răspuns la solicitările de presă formulate de Gazeta de Cluj.

”Autorizatia de construire nr. 213/06.03.2017 s-a emis pentru executarea lucrarilor de construire pentru: „ANSAMBLU CU FUNCTIUNI MIXTE (LOCUIRE SI COMERT, SERVICII) – IMOBIL B cu regim de inaltime 2S+P+4E+Er” proprietar conform CF-ului 322897 fiind SC MEZAGRO SA. Autorizatia de construire 213/06.03.2017 s-a emis in baza Certificatului de urbanism nr. 4168/11.08.2016 si are la baza studiul de urbanism PUZ aprobat cu HCL 381/16.06.2016, prin care se aproba incetarea totala a valabilitatii documentatiei de urbanism PUZ aprobata cu HCL 463/2007 si aprobarea PUZ -de restructurare urbana, str. Anton Pann nr.12-16. Din documentatia de ridicare topo existenta in documentatia PUZ, imobilul identificat cu nr. cad. 308678 (40mp) si nr. cad. 308654 (72mp) de la adresa str. Anton Pann nr.14 al caror beneficiar este SC SOMPAN INVEST SRL, se invecineaza la vest cu imobilul autorizat dar, pentru care exista acord notarial pentru elaborare PUZ, iar certificatul de urbanism nr. 4168/11.082016 s-a emis si pentru imobilele cu nr. cad 308678 si cad 308654 de la nr. 14 pentru desfiintare constructii existente si construire ansamblu cu functiuni mixte conform PUZ aprobat cu HCL 381/2016.

Referitor la a doua intrebare cu privire la omiterea din lista vecinilor a acordului vecinului de pe str. Bucuresti nr.8, va informam ca s-au parcurs toate etapele de informare si consultare a publicului, la adresa respectiva figurand SC CONCEFA SRL care a fost notificata prin adresele: 352125/433/25.09.2015 , expediata in 07.10.2015 si adresa 101299/433/10.03.2016, expediata in 30.03.2016 cu privire la noua varianta a documentatiei de urbanism PUZ si intentia si propunerea documentatiei de urbanism PUD de pe str. Anton Pann nr.12-16. In total au fost notificati proprietarii de pe parcelele vecine de la 23 de adrese postale diferite. In conformitate cu ordinul nr. 2701/30.12.2010 emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului pentru aprobarea Metodologiei de informare si consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului si de urbanism” aprobat cu HCL nr. 153/2012 a fost intocmit Raportul informarii si consultarii publicului nr. 206217/11.05.2016, care fundamenteaza decizia Consiliului Local de adoptare sau neadoptare a planului de urbanism sau amenajarea teritoriului.

Procesul de informare si consultare a publicului s-a desfasurat in conformitate cu Documentul de planificare nr. 69174/18.02.2016. Publicul a fost invitat sa participe la Dezbaterea publica la sediul Primariei, in data de 09.03.2016, ora 11, anuntul cu privire la Dezbaterea publica a fost afisat pe site-ul institutiei la sectiunea „Comunicate”, anuntul privind consultarea populatiei a fost publicat in ziarul Monitorul de Cluj din 16.07.2015. Cetatenii au fost informati prin afisare pe site-ul institutiei a ordinei de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism, sa participe la dezbaterile care au avut loc la Primarie, in Sala de sticla, in data de 09.03.2016, la ora 11”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.