Cercetările arheologice întreprinse de arheologii Muzeului National de Istorie a Transilvaniei în parcul Ion Luca Caragiale au avut rezultate spectaculoase, pe care nimeni nu le anticipa. A fost găsit zidul de nord al oraşului roman Napoca, peste care este perfect suprapus zidul medieval al orasului medieval Napoca. De altfel, profesorul universitar Virgil Pop,consiler superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Cluj cere într-un memoriu adresat Primariei Cluj continuarea cercetării arheologice în parcul Caragiale si transformarea acestuia într-un parc arheologic.

În concluziile memorioului privind Reabilitarea Parcul Caragiale şi valorificarea descoperiri arheologice se arată următoarele: 

„Rezultatul săpăturilor este mult mai spectaculos decât se anticipa. Partea inferioară a zidului roman este intactă. Proiectul trebuie reevaluat cu continuarea cercetărilor. Dacă porţiunile de zid ce se vor cerceta sunt la fel de spectaculoase ca cele recente merită transformarea într-un parc arheologic. Marcarea zidului fără cercetare trebuie exclusă, mai mult deteriorează patrimoniul decât îl valorifică. 

Contactul direct sporeşte spectaculozitatea zidăriei romane, astfel că se recomandă asigurarea accesului public până la baza (cu mari modificari ale solutiei iniţiale:extinderea săpăturii, platforma, balustrade, măsuri de securitate pentru public, etc).
Se recomanda, de asemenea, păstrarea în sit a capitelului roman reutilizat în zidăria medievală, păstrarea zidurilor recente (sec XIX) alături de cele romane şi refacerea marcajului realizat la clădirea telefoanelor în anii 970. În acest fel reutilizarea şi suprapunerea este mai sugestivă.
Daca porţiunile de zid ce se vor cerceta sunt la fel de spectaculoase ca cele recente merită transformarea într-un parc arheologic.
Dacă acest lucru nu e posibil din motive de finanţare si organizare, proiectul poate ramane în faza avizată initial, iar continuarea se va face în cateva decenii sau în generaţia viitoare. Important este ca vestigiile arheologice să nu fie deteriorate prin acţiuni pripite” recomandă Prof. Dr. Arh. Virgil Pop.

De asemenea, arhitecţii  Octav Sivliu Olănescu şi Vlad Sebastian Rusu au trimis un memoriu Muzeului de Istorie a Transilvaniei în care susţin valorificarea descoperirilor arheologice din muzeul Ion Luca Caragiale:

„În calitate de proiectanți specialitatea Arhitectură pentru proiectul menționat  mai sus, vă înaintăm propunerea noastră de valorificare a descoperirilor arheologice, realizate cu ocazia săpăturilor din cadrul șantierului de amenajare.În urma sondajelor arheologice de pe suprafața Parcului Caragiale s-a identificat traseul zidului medieval, suprapus
peste traseul zidului roman. Dată fiind însemnătatea acestor descoperiri, starea fizică bună a zidului și faptul că traseul acestuia nu interferează cu amenajările inițiale ale parcului și nici cu vegetația arboricolă existentă, propunem următoarele:

  • Valorificarea întregului traseu al zidului, prin expunerea sa la suprafață și integrarea acestuia în amenajările
    inițiale ale parcului. În acest sens se vor impune lucrări de decopertare ale straturilor vegetale și o săpătură de
    cca. 1 m adâncime și 3 m lățime pe toată lungimea traseului zidului;
  • Restaurarea și protejarea zidăriei de piatră, ce urmează a fi expusă, prin soluții și tehnici specifice conservării
    în aer liber a descoperirilor arheologice;
  • Crearea unei delimitări din tablă oțel pe ambele părți ale zidului, la o distanță de 50 cm. de fiecare latură a
    zidului;
  • Propunerea unor traversări de tip pasarelă peste cota zidului, realizate din oțel sau sticlă structurală, pentru
    facilitarea accesibilității pietonale pe direcția nord-sud a parcului;
  • Păstrarea unui sondaj deja executat, până la o adâncime de cca. 4 m, pentru expunerea elevației zidului,
    protejate cu delimitări din structură metalică și balustrade pentru siguranța în exploatare.”

În răspunsul oferit de Dr. George Cupcea din partea muzeului de istorie se arată că colectivul de cercetare al muzeului este de acord punerea în valoare a cel puțin unui sector din zidul de incintă roman, suprapus de cel medieval, al oraşelor Napoca, respectiv Cluj, adugând că zonele parcului şi străzile din vecinatate au  fost cercetate arheologic mai multe puncte. Din datele obţinute din aceste cercetări arheologice se poate afirma că „în zona parcului I.L. Caragiale, incinta oraşului roman este suprapusă de cea medievală. Din lungimea zidului au fost cercetați în toate secțiunile peste 20m, în punctele sondate fiind surprinsă şi talpa fundației ce coboară la sub -4 m adâncime de la nivelul de călcare al parcului.” 

De asemenea, dacă se aprobă varianta de punere în valoare prousă, adică expunerea întregului traiect al zidului de incintă, mai sunt necesare o serie de cercetări arheologice care să evidenţieze stadiul de conservare al structurii pe mai multe porțiuni. Lucrări care vor necesita suplimentări de fonduri pentru cercetări arheologice.

Gazeta de Cluj i-a contactat pe consileirul judeţean Cristian Şipos, pe senatorul Alexandru Cordoş, pe deputatul Csoma Botond şi pe deputatul eruopean Daniel Buda pentru a-i întreba dacă sunt de acord cu transformarea parcului Ion Luca Caragiale într-un parc arheologic.

„În principiu, sunt de acord, dar trebuie să vădă toţi cetăţenii, să ştie românii ce a fost descoperit. O să mă documentez mai bine pe subiect şi pot reveni cu un răspuns mai detaliat”, a afirmat Cristian Şipoş

„Eu nu am nimic împotrivă. Dacă nu vor fi restricţii în sensul că publicul nu va putea folosi acel spaţiu, n-am nicio problemă. Vă spun sincer că nu cunosc subiectul, acum aud prima data de la dumneavoastră, dar în principiu nu am nicio problemă. Dacă se pun în valoare e foarte bine. Eu sunt de acord”, a afirmat Csoma Botond.

„Oportunitatea transformării parcului Caragiale într-un parc arheologic poate fi transpusă în realitate în masura în care actualele cercetări arheologice pot fi extinse pe întreaga suprafață a parcului urmând traseul zidului roman și a suprapunerilor ulterioare. În măsura în care aceste săpături oferă rezultate esențiale, bine documentate de către specialiști, atunci desigur că refacerea întregului proiect al reamenajarii parcului devine imperios necesară. Punerea în valoare a vestigiilor arheologice antice și medievale înseamnă marcarea unor momente importante din istoria urbei, momente și etape care sunt parte integrantă a identității contemporane a Municipiului Cluj-Napoca. Totodată acest parc poate deveni un important reper turistic unde vizitatorii se pot familiariza cu istoria orașului și desigur municipalitatea ar putea aduce fonduri la bugetul local prin stabilirea unor taxe de vizitare și ghidaj.

In concluzie, consider că este nevoie de o strategie coerentă, cu alocarea  resurselor necesare nu doar acțiuni la întâmplare pe termen scurt cum se întâmplă de prea multă vreme”, a răspuns Alexandru Cordoş.

Daniel Buda nu a răspuns solicitării noastre. Râmâne de văzut dacă Emil Boc va ţine cont de părerea arhitecţilor şi va valorifica descoperirile arheologice din parcul Ion Luca Caragiale sau nu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.