DNA si DIICOT au fost sesizate de catre fostul ministru al agriculturii, Ilie Sârbu, vizavi de eficienta unor asa-zise vaccinuri. ANSVA declara ca nu mai foloseste produse de gen, dar, recent, au mai fost cumparate 500.000 de doze. Fermierii se considera înselati de autoritatile care le-au vândut dozele si le-au pus animalele în pericol.

Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii a cerut instantelor competente sa investigheze  situatia aparuta din cauza achizitionarii de catre Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a unor vaccinuri ineficiente pentru pesta porcina. Acesta considera achizitiile ANSVA ca fiind urmarea unui act de „mare coruptie” si cere sa se ia masuri urgente împotriva celor responsabili. PSD a depus chiar o motiune de cenzura, în care se arata ca pentru eradicarea pestei porcine, cheltuielile oficiale pe 2006-2007 au fost de 4,2 milioane de lei, iar cheltuielile pentru cele 7 milioane de doze ale ser marker, importat la limita valabilitatii, s-au ridicat la circa 15 milioane euro.
"Am primit o notificare, pe 14 aprilie, prin sistemul rapid de alerta, ca la anumite loturi de vaccin marker s-a constatat o scadere a imunitatii. Cei de la companie au oprit distributia, nu numai în România, dar si în celelalte state unde distribuiau. Noi am cerut la Insitutul de Control al Produselor Biologice, pentru un punct de vedere si asteptam hârtiile lor", a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele ANSVSA, Radu Roatis
Potrivit unui comunicat de presa, remis marti, Comisia de Sanatate a Uniunii Europene si Agentia Europeana de Medicina (EMEA) au constatat ca produsele folosite în România pentru combaterea pestei porcine sunt total ineficiente.Astfel, vaccinul marker, produs de firma Intervet, utilizat de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), este înregistrat cu o valabilitate de 3 ani, însa EMEA si-a exprimat îngrijorarea chiar fata de produsele mai vechi de noua luni.
Reprezentantii Asociatiei Fermierilor din România au declarat ca se simt batjocoriti de atitudinea autoritatilor si ca nu si-au putut imagina ca statul român poate, cu buna stiinta, sa îi oblige sa achizitioneze astfel de vaccinuri. Mai mult decât atât, acestia i-au acuzat pe angajatii Guvernului ca profita de pozitia pe care o au pentru a încheia contracte avantajoase pentru ei.
Autoritatea Veterinara a început vaccinarea de urgenta împotriva pestei porcine în luna decembrie a anului 2006, iar în iunie 2007 anunta ca toate focarele au fost închise. În luna august a anului trecut au fost confirmate însa trei noi focare, acestea fiind primele aparute în ferme profesionale. Focarele au fost depistate la ferme din Timis ale companiei amerciane Smithfield. Un nou focar de pesta a fost confirmat la începutul lunii octombrie 2007 în rezervatia Insulei Mici a Brailei, la un porc mistret.Programul de erdaicare a pestei prin vaccinare continua si în acest an.
Comisia Europeana a decis în luna septembrie a anului trecut sa prelungeasca, pâna la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor românesti la livrarile de carne si produse din carne de porc în statele din UE, considerând ca boala nu este înca tinuta sub control.

(L.P.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.