Val nou de pensionari pentru cei din MApN

899

Val de pensionări în armată, lucru confirmat chiar şi de ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu. Militarii ar fi recurs la treceri în rezervă masive după ce au apărut zvonuri potrivit cărora pensiile ar urma să scadă, potrivit România TV.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a dat asigurări, miercuri, că algoritmul de calcul va fi menţinut, iar pensiile nu vor scădea.

„În situaţia modificării actualei legi a pensiilor militare, suntem de părere că trebuie păstrat acelaşi algoritm de calcul al pensiilor. Lucrul acesta este convenit şi cu prim-ministrul, Mihai Tudose, este convenit şi cu doamna Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, convenit şi la nivel politic cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea”, a spus Ţuţuianu.

„Considerăm că valoarea pensiei nu trebuie să depăşească 100% din baza de calcul şi nu vom afecta în niciun fel pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală”, a subliniat ministrul Apărării.

Solicitat să precizeze de ce există acest val de pensionări în Armată, Ţuţuianu a răspuns: „Oamenii au auzit diverse discuţii în spaţiul public despre sistemul pensiilor militare de stat, foarte mulţi au auzit că se poate schimba baza de calcul şi că ar putea să ia pensii mai mici”.

„Am simţit nevoia să venim şi să spunem că algoritmul de calcul se va păstra. Media pensiei în sistemul militar este undeva la 3.000 lei. Sunt nişte pensii mari în sistemul militar, cele mai mari sunt la magistraţii militari, care sunt pe acelaşi nivel cu ale magistraţilor din sistemul ÎCCJ”, a subliniat Ţuţuianu.

El a arătat că speră ca acest val de pensionări să nu se menţină.

„Noi sperăm ca oamenii să rămână pe loc, pentru că sunt oameni la 47, 48 de ani, 50 de ani, în deplina capacitate tehnică, profesională şi extrem de utili pentru centrele de comandă ale Armatei Române”, a mai spus Ţuţuianu.

El a arătat că la nivelul MApN există o casă de pensii sectorială, iar pensiile sunt în plata MApN.

„Este nevoie să dăm un semnal corect către cei din sistemul militar, pentru că foarte mulţi stau în aşteptare să vadă cum se modifică cadrul legislativ şi dacă pleacă sau nu din sistem. Pensiile militare sunt plătite din bugetul MApN, nu din cel al asigurărilor sociale, aşa cum este în toate statele NATO şi UE”, a spus ministrul Apărării.

2 COMENTARII

  1. Chiar la 45 cred. Pai deaia vor sa iasa in pensie, daca ies acum cu toate sporurile, sar de 100% din baza de calcul, dupa cum zice loza asta de ministru si iau pensie mai mare. Daca ies dupa ce intra legea si nu mai pot trece de 100% din baza de calcul, atunci pensia e mai mica.

LĂSAȚI UN MESAJ