Magistratul ce în trecut activa la Judecătoria Cluj-Napoca a fost numit de CSM în 11 aprilie ca şef la Secţia Penală a Curţii de Apel Cluj, instanţă regională superioară ce are în subordine patru judeţe: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi implicit Clujul.

 

În şedinţa din 11 aprilie, cei de la Consiliul Superior al Magistraturii au dispus numirea în funcţia de Şef al Secţiei Penale Curtea de Apel Cluj a judecătorului Mihăiţă Lucian Marian. Mandatul acestuia va fi pe o perioadă determinată şi a început la 24 de ore de la decizia CSM.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât numirea în funcţia de preşedinte al Secţiei penale şi pentru cauze cu minori a Curţii de Apel Cluj a domnului judecător MARIAN MIHĂIŢĂ-LUCIAN, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 12.04.2017”, se arată în decizia Consiliului Superior al Magistraturii.

 

De la Cluj la Alba şi viceversa

Traseul profesional urmat de judecătorul Marian s-a făcut, după cum spune şi acesta, în raport cu locurile disponibile în instanţele judecătoreşti. Preţ de mai mult timp, magistratul a fost judecător şi purtător de cuvânt la Judecătoria Cluj-Napoca. Ulterior a obţinut gradul de a judeca la Tribunalul Cluj, iar la sfârşitul anului 2016 a trecut examenul de judecător la Curtea de Apel Alba. În decembrie şi-a cerut transferul la Cluj şi după cu expirarea mandatului de şef al Secţiei Penale a judecătorului Valentin Chitidean, Lucian Marian a intrat pe funcţie.

„Cum am ajuns de la Judecătoria Cluj-Napoca la Curtea de Apel Cluj e uşor de explicat. Eu aveam gradul de Tribunal încă din anul 2014, când am promovat examenul pe loc. După aceea la 1 iulie 2016 am promovat examenul efectiv la Curtea de Apel Alba, iar  la 1 decembrie 2016 am fost transferat la Curtea de Apel Cluj. Diferenţa între un judecător şi un judecător-şef de secţie, din punct de vedere salarial, nu este foarte mare. Cred că salariul creşte doar cu câteva sute de lei.

Funcţia de Şef al Secţiei Penale are în atribuţii organizarea activităţii departamentului, repartizarea dosarelor, şi multe alte atribuţii esenţiale pentru o practică unitară la nivelul Curţii de Apel dar şi la nivelul instanţelor subordonate.

Deja am trimis CSM-ului proiectul meu pentru acest mandat. Spre exemplu, una dintre practicile pe care doresc să le întăresc este cea a dialogului permanent între toate secţiile penale aflate în colaborare cu Curtea de Apel Cluj. Mai exact, voi încuraja ceilalţi colegi ai mei, pe judecătorii din cadrul secţiilor penale să discute deschis la şedinţele lunare probleme cu care se confruntă, să îşi exprime nelămuriri şi împreună să găsim răspunsuri la întrebările acestora cu privire la hotărâri, speţe sau legislaţie în vigoare”, declară noul şef al Secţiei Penale CA Cluj, Marian Mihăiţă-Lucian.

 

Referatul de aprobare alb pe negru

Direcţia de Resurse Umane şi Organizare – Serviciul Resurse Umane pentru Instanţele Judecătoreşti, al cărei secretar general este judecătorul Roza Marcu, a prezentat un referat prin care atesta eligibilitatea judecătorului Marian Mihăiţă pentru ocuparea funcţiei de la CA Cluj.

„Funcţia de preşedinte al Secţiei Penale şi pentru cauze cu minori a Curţii de Apel Cluj a devenit vacantă la data de 19 martie 2017, prin expirarea mandatului domnului judecător Chitidean Gheorghe Valentin.

În statutul de funcţii şi de persona, Curtea de Apel Cluj are prevăzută o schemă de 63 de posturi de judecător, toate ocupate, fiind vacantă funcţia de preşedinte al Secţiei Penale, iar pentru un post s-a aprobat ocuparea ei conform legii. Tot în cadrul CA Cluj funcţionează cinci secţii. Secţia Penală şi pentru cauze cu minori are o schemă de 19 judecători, din care un post este temporar vacant.

Propunerea preşedintelui Curţii de Apel Cluj de numire a domnului judecător Marian Mihăiţă-Lucian în respectiva funcţie de conducere, este motivată pe faptul că în data de 19 martie s-a încheiat mandatul judecătorului Chitidean(…). Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj, cu unanimitate de voturi, a avizat favorabil propunerea de numire a domnului judecător Marian Mihăiţă-Lucian”, se arată în referat.

De asemenea în şedinţa CSM s-a pus în discuţie istoricul magistratului Marian, inclusiv vechimea sa în magistratură, traseul profesional şi calitatea hotărârilor pronunţate. Toate acestea au dus la concluzia că judecătorul Mihăiţă-Lucian Marian a realizat, de-a lungul carierei sale un nivel performant în actul de judecată.

valentin chitidean

Valentin Chitidean celebru printr-o achitare

Fostul şef al Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj s-a remarcat în urmă cu doi ani prin sentinţa definitivă, dată în celebrul dosar „CĂPRIOARA”.

Mai exact, Curtea de Apel Cluj a pronunţat verdictul definitiv în cazul în care „baronul” Marian Oprişan a fost acuzat de comiterea mai multor infracţiuni în legătură cu achiziţionarea complexului turistic Căprioara. În februarie 2015, Oprişan a fost achitat, pe fondul cauzei, de magistratul Judecătoriei Cluj, Lucian Buta. Instanţa superioară, reprezentată prin judecătorul Valentin Chitidean, a judecat apelul procurorilor DNA a pronunţat sentinţa definitivă vineri dimineaţă. Astfel, în 18 decembrie 2015 s-a ajuns la finalul unui proces care a durat 9 ani. Chitidean a decis să respingă apelul DNA şi să menţină sentinţa de achitare a baronului PSD de Vrancea.

Chiar dacă i-a expirat mandatul de şef al Secţiei Penale CA Cluj, Chitidean rămâne în continuare pe funcţia de judecător în respectiva instituţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.