Valentin Nica este unul dintre milionarii racordaţi la afacerile Clujului. A primit de la Primăria Cluj Napoca contractul de pozare a cablurilor de transmitere de date în subteran, este asociat în afacerea de restaurare a Băilor Someşeni, etc. El este  administrator la SVF Management Prod Serv SRL, o firmă care a cerut insolvenţa firmei Mobitelco, administrată tot de el. Tribunalul Bucureşti a acceptat judecarea procesului şi a deschis procedura de insolvenţă. În afacere este implicat şi Popa Anton Sorin, administrator şi acţionar la firma clujeană CS Invest Consulting dar şi unul dintre oamenii de bază de la Casa de Insolvenţă Transilvania. De remarcat este că Mobitelco SRL a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste opt milioane de lei, iar SVF Management Prod Serv a mers în ultimii doi ani din ce în ce mai rău.

 

Tribunalul Bucureşti a admis o cerere de intrare în insolvenţă atipică. Firma SVF Management Prod Serv, aflată în insolvenţă, a făcut o cerere de deschidere a procedurilor de insolvenţă pentru firma Mobitelco SRL. Ambele afaceri sunt administrate de Valentin Nica, un om de afaceri care este bine înfipt în mai multe business-uri din Cluj Napoca. Cererea de deschidere a procedurilor de insolvenţă a fost făcută de administratorul judiciar  Prime Insolv Practice. Ca o paranteză, această firmă de practicieni în insolvenţă se ocupă şi de insolvenţa firmei Fattoria Terrantica SRL, administrată de Mircea Băsescu, fratele fostului Preşedinte al României. De asemenea, şefii Prime Insolv sunt Andreea Blejnar, Tatiana Manolache Onofrei şi Ioana Toma.

”Admite cererea creditoarei SVF MANAGEMENT PROD SERV S.R.L. prin lichidator judiciar Prime Insolv Practice SPRL împotriva debitoarei MOBITELCO S.R.L.  În cazul în care debitorul nu depune, în 10 zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, la dosar, o declaraţie prin să-şi manifeste intenţia de reorganizare, în temeiul art. 85 alin. 1 raportat la art. 74 şi art. 67 alin. 1 lit. g din Legea nr. 85/2014, urmează a opera ridicarea de drept a dreptului de administrare – constând în dreptul de a-şi conduce activitatea, de a-şi administra bunurile din avere şi de a dispune de acestea, situaţie în care conducerea integrală a activităţii debitorului revine administratorului judiciar. Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i administratorului judiciar, în cazul în care operează ridicarea de drept a dreptului de administrare. Respinge cererea de deschidere a procedurii insolvenţei formulată de creditoarea CS INVEST CONSULTING SRL în contradictoriu cu debitoarea MOBITELCO S.R.L, ca neîntemeiată”, arată minuta sentinţei de deschidere a procedurii de insolvenţă. Potrivit dosarului, termenul de definitivare a tabelului creanţelor este de 12.10.2016, iar administratorul judiciar numit pentru Mobitelco SRL a fost desemnat Grupul de Insolvenţă şi Reorganizare (GIR) SPRL cu o remuneraţie de 3.000 lei din averea debitorului.

Pe de altă parte, GIR SPRL este condus de avocatul Daniel Olteanu, partener de afaceri de-a lui Dragoş Bîlteanu, ”tăticul” SIF Muntenia, acuzat de evaziune fiscală, şi soţul cântăreţei dejence Cristina Rus.

 

”Aghiotanţii” lui Udrea

Firma care a fost desemnată să se ocupe de insolvenţa Mobitelco este Grupul de Insolvenţă şi Reorganizare SPRL afacere condusă de avocatul Daniel Olteanu. El a fost unul dintre partenerii de afaceri ai lui Dragoş Bâlteanu, acuzat de evaziune fiscală. Potrivit unei anchete apărute în româniacurată.ro, Daniel Olteanu a fost reprezentant al offshore-ului Rushworld Tading Ltd (Cipru), care a cumpărat firma Smit Cont SRL din Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, ocazie cu care a fost instalat administrator Tudor Breazu, unul dintre ”aghiotanţii” Elenei Udrea.

Tot avocatul Daniel Olteanu apare ca şi acţionar o perioadă şi în firma Vitalmed 2001 SRL (deţinătoare a unei părţi din Think Tech SRL) alături de grecul Emmanouil Sorillos. De asemenea consoarta lui Daniel Olteanu, Iuliana Elena Olteanu, apare pentru o vreme ca acţionară împreună cu Emmanouil Sorillos în Super Total Service SRL, firmă rebotezată ulterior Smart Telecom Solutions SRL. Adică în chiar societatea care a încheiat controversatul contract de milioane de euro cu Poşta Română în guvernarea Tăriceanu. Potrivit DNA, ”Contractele dintre CN Poşta Română SA şi SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunţate unilateral, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru Florin Aurelian şi Mihăilescu Cosmin Dragoş (în calitate de consilier juridic „delegat” de un cabinet de avocatură). În acest fel, CN Poşta Română SA şi-a asumat riscul plăţii unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanşate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluţionarea litigiului comercial cu CN Poşta Română SA, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro.

Ulterior, Ciobotaru Florin Aurelian, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcţia comercială din CN Poşta Română SA, a negociat şi a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziţie transparente şi legale, fără o justificare economică şi în condiţii dezavantajoase pentru compania naţională, un contract de asociere în participaţiune.

Este de precizat că CN Poşta Română SA a încheiat cu Smart Telecom Solutions SRL şi apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participaţiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziţie publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unităţile poştale ale companiei. În realitate, în ambele cazuri, reţeaua de terminale POS aparţinea Payzone Romania SA (care a instalat terminalele, care deţinea platforma de operare şi un „call-center” pentru oferirea de consultanţă şi service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât şi Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă – cu aceste societăţi comerciale CN Poşta Română SA a acceptat nejustificat să îşi împartă profitul”.

radu lotrean

Asociaţi controversaţi

În Cluj Napoca, unul dintre asociaţii constanţi ai lui Valentin Nica este Nicolae Badiu, om de afaceri racordat, în anii trecuţi, la fondurile gestionate de liberali. Cei doi au fost ”titulari” pe o parte din afacerea Tetarom pe vremea când parcurile industriale erau administrate de Consiliul judeţean Cluj condus de liberalul clujean Marius Nicoară. Ei au încercat să dezvolte proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I şi II. Compania CBC Development, care ar fi trebuit să finalizeze în Tetarom I un complex hotelier până cel târziu în septembrie 2008, era condusă de aceiaşi Nica şi Badiu. Nicolae Badiu a fost proprietarul AsRo Medica, al restaurantului Sinaia şi acţionar la Arcada Grup şi Imobiliare DPM.

Nica şi Badiu au fost singurii finanţatori legali ai social-democraţilor clujeni în campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial,Valentin Nica, în numele societăţii SVF Management, a donat către PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorală din 2004. Coincidenţă sau nu, Valentin Nica a câştigat mai multe licitaţii de la CJ Cluj, iar în comisiile respective se afla şi Şerban Graţian, unul dintre consilierii judeţeni ai social-democraţilor clujeni. Drept exemplu stă faptul că CBC Development a câştigat, prin licitaţie, terenurile din Tetarom I şi Tetarom II, pentru a construi şi administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat în cele două parcuri industriale. Nicolae Badiu a fost antreprenorul complexului de locuinţe Europort, despre care Gazeta de Cluj a sesizat o serie de nereguli. Cei care s-au mutat în locuinţele respective au îndurat frigul o iarnă întreagă deoarece locuinţele nu fuseseră racordate la reţeaua de gaz, asta pe lângă faptul că dezvoltatorii imobiliari nu au respectat termenele de predare, iar finisajele nu s-au ridicat la înălţimea promisiunilor făcute.

duct city ziardecluj

”Căblăraia” Duct City vândută la RDS

Valentin Nica şi Nicolaie Badiu au controlat afacerea Duct City, în asociere cu primăria clujeană. În cadrul acestui business, cablurile de transmisie de date care atârnă pe stâlpii din Cluj Napoca trebuiau pozate într-o reţea subterană.

În anul 2006, Primăria Cluj Napoca a dat un contract pentru realizarea unei reţele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet, etc) care sunt agăţate pe stâlpii din Cluj Napoca. Societatea câştigătoare, CFO Integrator, controlată de grup de oameni de afaceri cu opţiuni liberale, s-a obligat ca în termen de trei ani să facă o reţea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj Napoca trebuie să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea reţelei şi se obliga să îi convingă pe operatorii de date să îşi mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. Afacerea Duct City este extrem de bună, astfel că “ameninţările” care transpar din acest nu sunt decât un mod prin care societatea comercială forţează mâna municipalităţii, care la rândul ei, îi va presa pe operatorii de date. Conectarea la Duct City va băga în conturile acţionarilor CFO Integrator sume de bani care gravitează în jurul sutelor de mii de euro lunar.

În urma unor consultări între primărie şi acţionarii CFO, s-a hotărât ca suma pe care vor trebui să o plătească viitorii chiriaşi ai acestei reţele, adică firmele de telefonie şi de internet, va fi nu mai mare de 18 euro/100 de metri de microtub/lună. La un calcul sumar, dacă fiecare metru al acestei reţele va fi închiriat la acest preţ,  în fiecare lună, în conturile CFO Integrator va intra circa un milion de euro. Din această sumă, firma va trebui să plătească Primăriei Cluj-Napoca o sumă anuală de 1% din venitul brut, dar nu mai puţin de 100.000 de euro, iar contractul cu municipalitatea este încheiat pentru o perioadă de 20 de ani, după care reţeaua Duct City va intra în administrarea primăriei.

Odată cu finalizarea reţelei, toţi care vor dori să construiască în Cluj-Napoca vor avea nevoie de un aviz din partea CFO Integrator pentru a-şi putea edifica proiectele. Acest aviz va costa 50 de lei, astfel că afacerea nu va duce lipsă de fonduri. În cazul Duct City a intervenit Consiliul Concurenţei, care a semnalizat faptul că, dacă o singură societate gestionează transferul de date, se creează o situaţie de monopol. Răspunsul venit din partea autorităţilor clujene a fost sec. Dacă cineva va dori să realizeze o altă reţea subterană, să depună oferte.

baile_someseni ziardecluj

Afaceri cu Popa

Printre firmele care au de primit bani de la Mobitelco SRL se numără societatea CS Invest Consulting din Cluj Napoca. Acţionarul majoritar şi administratorul acestei afaceri este Popa Anton Sorin implicat în afacerea ieşeană a Combinatului de Utilaj Greu Fortus Iaşi din care reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania au ieşit cam ciufuliţi.

Popa spune că acum nu mai colaborează la fel de des ca înainte cu Casa de Insolvenţă Transilvania.

”Am făcut cererea pentru că aveam de luat de la ei (SVF Management Prod Serv, n.red.) foarte mulţi bani. Nu ştiu de ce au respins judecătorii cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă înaintată de noi, poate pentru că cei de la SVF au făcut-o primii. Noi nu aveam nici o legătură cu Casa de Insolvenţă Transilvania, înainte aveam mai multe colaborări, dar în ultimul timp nu prea mai aveam”, explică administratorul CS Invest Consulting.

În 2012, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania S.P.R.L. Cluj, Sigma I.P.U.R.L. Iaşi, şi fostul director general al SC Fortus SA, Marinela Chelu au fost în atenţia procurorilor. În această afacere a fost implicat şi Sorin Popa de la CS Invest Consulting.

Radu-Lucian Lotrean şi Simona-Silvana-Georgeta Sermer, în calitate de reprezentanţi ai caselor de insolvenţă Transilvania S.P.R.L. Cluj şi Sigma I.P.U.R.L. Iaşi, au fost acuzaţi de subevaluarea, cu intenţie, mijloacele fixe ale combinatului ieşean care au fost vândute în 2010 la licitaţie. Cei doi au stabilit sume diminuate faţă de valoarea reală a bunurilor, în complicitate cu Anton-Sorin Popa, reprezentant al SC Invest Consulting SRL. El a realizat evaluarea respectivelor mijloace fixe, iar în urma licitaţiilor, Fortus SA a fost prejudiciată cu suma totală de peste 1,5 milioane de euro.

Raportul DNA mai arată că în urmă trucării licitaţiilor, două societăţi au obţinut foloase materiale de pe urmă achiziţionării utilajelor la preţuri inferioare. Este vorba de o firmă din Piatra Neamţ, SC Mereva Tools SRL, care a câştigat aproximativ 2 milioane de euro, şi SC Colect Metal SRL din Iaşi, care a încasat 277.000 de euro.

Administratorii judiciari au prejudiciat combinatul cu 150.000 euro, sumă rezultată de pe urmă unor plăţi pentru două rapoarte de evaluare. S-a dovedit însă că beneficiarul banilor, Anton-Sorin Popă, făcea parte din echipa Casei de Insolvenţă Transilvania şi nu trebuia să primească nimic pentru muncă prestată. Ulterior, Tribunalul Iaşi a stabilit ca onorariul lui să fie 0 lei, iar onorariul de succes de 5% din vânzarea bunurilor.


Băile Someşeni

Valentin Nica este acţionar alături de fostul şef al Baroului Cluj, Gidro Stanca, în cadrul firmei Băile Someşeni Group, firmă care are activitatea întreruptă. În urmă cu patru ani, la Curtea de Apel Constanţa, s-a tranşat ultimul termen din procesul în care s-a disputat “paternitatea” Băilor Someşeni. Astfel, Rădulescu Tudor Gheorghe, fratele şefei Baroului Cluj, Gidro Stanca, a fost nevoit să accepte despăgubirea stabilită de un evaluator în urmă cu câţiva ani. Suma pe care Rădulescu o va primi este de circa 600.000 de euro, iar fratele şefei baroului clujean a contestat de-a lungul procesului raportul de evaluare care a stabilit acest preţ. În 2009, Rădulescu i-a dat în judecată pe Gidro şi pe asociatul ei, omul de afaceri Valentin Nica, dar în 2010 procesul s-a terminat defavorabil pentru el. După ce a contestat deciziile, a reuşit să strămute judecarea dosarului la Curtea de Apel Constanţa, dar nici această instanţă nu i-a dat câştig de cauză lui Tudor Rădulescu.

 


Istoria Duct City

În 2006, primăria şi-a anunţat intenţia de asociere cu o firmă privată pentru realizarea acestui proiect. În acelaşi an a fost făcut un anunţ, prin care cei interesaţi puteau depune oferte, iar în scurt timp a fost aleasă o societate formată din două companii de renume european (EFS European Financial Services S.G. şi Windmill International LTD) şi SC Mobitelco SRL, o firmă din Bucureşti care aparţine lui Valentin Nica şi lui Petre Ştefan. După câştigarea acestei afaceri, în 2007, companiile de renume european au început să se retragă.

După ce firma CFO Integrator a început să construiască reţeaua, au apărut o serie de acuzaţii de monopol din partea ANCOM. “Furnizorii de reţele de comunicaţii electronice care şi-au dezvoltat reţele de acces în municipiul Cluj-Napoca consideră că implementarea proiectului de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca va determina o re-monopolizare a pieţei de infrastructură, va obliga operatorii existenţi să suporte costuri uriaşe în vederea alinierii la noile reglementări şi va afecta, în acelaşi timp, utilizatorii finali de servicii de comunicaţii electronice”, se arată într-un raport al ANCOM, care a fost expediat către Consiliul Concurenţei şi către municipalitatea clujeană.

Sebastian Albescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.