Potrivit unor informaţii, clujeanul George Coldea, vărul generalului SRI Florian Coldea, este implicat într-o serie de afaceri din domeniul medical. George Coldea a avut legături de afaceri cu firmele Eurad Invest, aflată acum în insolvenţă, şi cu MEDICARE TECHNICS, ambele firme fiind beneficiarele unor contracte substanţiale cu instituţiile publice din domeniul medical. George Coldea este asociat şi cu Lorina, soţia fostului ministru Codruţ Sereş. Fostul demnitar a fost condamnat anul acesta la patru de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica.

 

Gazeta de Cluj vă prezintă o serie de conexiuni de afaceri din domeniul medical în care sunt implicaţi rudele generalului SRI, Florin Coldea, şi Lorina Sereş, soţia fostului ministru al Economiei, Codruţ Sereş, care a fost condamnat pentru acte de corupţie în dosarul Hidroelectrica.  Firmele respective au încheiat sute de contracte cu instituţiile medicale bugetate din România.

Potrivit unor informaţii, George Coldea este vărul generalului SRI Florian Coldea. El a avut legături cu două societăţi care activează în domeniul medical: Medicare Technics şi Eurorad Invest, companie aflată în insolvenţă. Eurorad este administrată de cetăţeanul german DAUS HANS JURGEN, compania fiind deţinută de două firme, una din Malta, cealaltă din Ungaria (MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LTD, acţionar majoritar, şi EURORAD 2002 KFT).

Firma Medicare Technics este administrată de STANCU MUGUREL, iar asociaţi sunt NECULAI MAZILU, GABRIEL CORNELIU ALBU, FANICA NICULESCU SANDRU, off-shore-ul COMPENIA ASSOCIATES LTD, BT LEASING TRANSILVANIA IFN SA şi firma românească DOMINION INVESTMENTS.

George Coldea mai este acţionar minoritar în cadrul firmei MEDICAL GAZPLUS SRL din Bucureşti alături de compania Ginza Invest. Societatea din urmă este administrată de SERES LORINA IOANA, soţia lui Codruţ Sereş. Firma Ginza a devenit acţionar majoritar după ce Coldea, care deţinea în 2014 90% din firmă, a vândut un pachet de acţiuni lui soţiei lui Sereş.

George Coldea mai deţine, împreună cu soţia lui, Simina, firma Isis consulting din Cluj Napoca. În ultimii doi ani firma a mers destul de rău din punct de vedere financiar pentru că a înregistrat pierderi. În 2014 societatea a declarat o cifră de afaceri de zero lei.

Reporterii Gazeta de Cluj au încercat să obţină un punct de vedere din partea lui George Coldea, însă el nu a răspuns apelurilor telefonice. Coldea a fost contactat la numerele de telefon deţinute de GLOBAL STRATEGIC SOLUTIONS SRL, firmă administrată şi deţinută de George Coldea, şi IMPACT STRATEGIC SOLUTIONS, societate administrată de Coldea împreună cu GRUITA BOGDAN ANDREI şi deţinută de off-shore-ul DIMERY CORP.

 

Saltimbanc economic

În mod atipic, firma Medicare Technics a beneficiat de un salt financiar demn de toată stima. Dacă în 2012 avea pierderi de peste 7,6 milioane de lei, în anul următor firma deja avea profit de 1,4 milioane de lei, iar în 2014 a declarat un profit de cinci milioane de lei la o cifră de afaceri de peste 16 milioane de lei.

George Coldea a avut legături cu această firmă în anul 2008 prin intermediul firmei în insolvenţă acum, Eurorad Invest. Potrivit Monitorului Oficial, ”Adunarea generală extraordinară a S.C. EURORAD 2008 S.R.L. formată din asociaţii SC EURORAD INVEST SRL reprezentată la semnarea prezentului de domnul DAUS H NS-JURCEN, cetăţean german, născut la 06.02.1953, în Germania şi S.C. MEDITERRANEAN RADIOGICAL SUPPLINES LIMITED cu sediul social în Malta, MT MSD08 Pieta, Sqaq Nra2, Triq ix-Xatt 48, cod fiscal C25471, reprezentată prin domnul Dans Hans-Jurgen, în şedinţa din 05 martie 2008, a hotărât următoarele: S.C. „EURORAD INVEST” S.R.L. cesionează 1% din capitalul social de 1000 lei format din 100 de părţi sociale a câte 10 lei fiecare, adică 1 parte socială către S.C. Medicare Technics SA, societate română de drept privat, cu sediul în Bucureşti, stradă Copilului nr.16, sector 1, reprezentată legal prin Dl. Coldea George-Tudor, cetăţean român, domiciliat în Mun. Cluj Napoca, care declară că acceptă cesiunea ce i s-a făcut şi recunoaşte, şi îşi însuşeşte prevederile actului constitutiv al societăţii.

S.C. MEDITERRANEAN RADIOGICAL SUPPLINES LIMITED cesionează 7% din capitalul social de 1000 lei format din 100 de părţi sociale a câte 10 lei fiecare, adică 7 părţi sociale către Medicare Technics SA care declară că acceptă cesiunea ce i s-a făcut şi recunoaşte şi îşi însuşeşte prevederile actului constitutiv al societăţii Pe viitor capitalul social de 1000 lei de părţi sociale a câte 10 lei fiecare va fi deţinut astfel:

S.C. MEDITERRANEAN RADIOLOGICAL SUPPLIES LIMITED, deţine 92 părţi sociale, a câte 10 RON fiecare, totalizând 920 RON, subscrise integral în lei, reprezentând 92 % din capitalul social.

S.C. MEDICARE TECHNICS SĂ, deţine 8 părţi sociale, a câte 10 RON fiecare, totalizând 80 RON, subscrise integral în lei, reprezentând 8% din capitalul social. Celelalte prevederi ale actului constitutiv rămân neschimbate.

Redactat de avocat Călin Portan în 4 exemplare originale care după citire şi explicare, atestându-se identitatea părţii şi constatându-se voinţa să liberă şi neviciata exprimată în conţinutul actului, a fost semnat de către această, actul primind data certă nr. 46/21 mai 2008 în registrul special, conform dispoziţiilor art.3 alin. I, teză a treia din Legea nr. 51/1995”.

 

Sereş condamnat la patru ani de puşcărie

La sfârşitul lunii februarie, Fostul ministru Codruţ Sereş a fost condamnat definitiv în dosarul „Hidroelectrica” la patru ani de închisoare cu executare, de către judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. El a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în septembrie 2011, pentru că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari. În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii DIICOT l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale.

În acelaşi dosar, procurorii i-au deferit justiţiei şi pe cei care făceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing – Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic. La începutul lunii decembrie 2006, Codruţ Şereş şi-a dat demisia dinâ funcţia de ministru. El fusese interceptat de Serviciul Român de Informaţii, în 2005, monitorizările relevând raporturile directe dintre acesta şi Stamen Stanchev, precum şi aranjamentele de culise privind privatizările unor firme din domeniul energetic, inclusiv promovarea proiectului de hotărâre de Guvern privind vânzarea pachetului de opt la sută din acţiunile Petrom.


Potrivit senatorului Valer Marian, generalul SRI Florian Coldea a fost propulsat în această funcţie, potrivit unor rudenii apropiate ale acestuia, pe filieră politică PDL, respectiv cu concursul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi a socrului acestuia Gheorghe Seculici. Primarul Gheorghe Falcă era, în perioada respectivă, secretar executiv naţional al PDL şi se afla în relaţii apropiate cu preşedintele Traian Băsescu, care i-a fost naş de căsătorie, precum şi naş de botez al unicului său copil. Coldea este originar din comuna Tȃrnova judeţul Arad, a absolvit un liceu industrial din municipiul Arad şi a studiat un an si jumătate la Institutul Politehnic din Timişoara, unde studia şi Gheorghe Falcă. A renunţat la Institutul Politehnic după ce a căzut mai multe examene şi a urmat Facultatea de Psiho-Sociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, pe care a absolvit-o în anul 1996, dar nu a obţinut note de trecere la examenul de licenţa, pe care l-a trecut doar anul următor. Florian Coldea a fost numit prim-adjunct al directorului SRI la data de 27 iulie 2005. „În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent. Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii. A participat la misiuni, acţiuni şi operaţiuni complexe derulate în special pe profil antiterorist, în cooperare cu parteneri străini ai SRI.

Sebastian Albescu

4 COMENTARII

  1. De groaza ! Ăștia nu-s aceeași ciuperca cu alta pălărie , MEDIST SRL ( asociați cam aceeași -doar puțin diferă ministerele ). Cred ca tot din Cluj pleacă .
    Ce de lucru are DNA -ul !
    Nu-i bai , ca e timp berechet .
    Oare cât va rabda pământul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.