Comuna Călățele a obținut o victorie împotriva firmei SPAGEROMIXT SRL. La sfârșitul anului trecut, Judecătoria Cluj-Napoca a emis sentința prin care S.C. Spargeromixt S.R.L să achite datoria de peste 80 de mii de lei. Astfel că după patru ani și un dosar al fostului primar ce a fost găsit efectuând trafic de influență în favoarea firmei mai sus menționată, justiția i-a dat câștig de cauză administrației de la Călățele

 

Toată povestea din Călăţele a început în anul 2008, când Petru Toadere a fost ales primar. El a concesionat o suprafaţă de 20 de hectare de teren firmei Spageromixt, care îi avea ca acţionari pe spaniolul Juan Carlos Lopez Garcia, pe germanul Petra Wick şi pe românul Alin Andrea. Contractul de concesiune este pe 49 de ani, iar societatea a deschis o carieră de granit.

Conform contractului, Primăria Călăţele trebuia să primească un euro pentru fiecare tonă de granit exploatată. Petru Toadere a permis firmei cu pricina să înceapă exploatarea pietrei în anul 2008, când aceasta nu deţinea nici măcar un certificat de urbanism, iar firma cu pricina a fost amendată de mai multe ori. Petru Toadere le-a cerut reprezentanţilor acesteia o şpagă de 10.000 de euro, pentru a facilita obţinerea unor avize din partea unor instituţii precum Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare din Cluj ori autorizaţii pentru conectarea exploatării de granit la reţelele de electricitate şi de apă.

 

DNA l-a ridicat pe Toadere în 2009 dar a revenit pe funcție

Conform unui comunicat al DNA Cluj din 2009, primarul din Călăţele, Toadere Petru, era acuzat de trafic de influenţă și mai mult de atât, a fost surprins luând mită 5.000 de euro de la două persoane care doreau să deschidă în zonă o mină de exploatare.

Edilul fusese suspendat, din decembrie 2009, pentru că a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tribunalul Cluj, la cererea procurorilor DNA. Petru Toadere a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, însă aceeași sentință l-a ajutat să revină pe funcție deoarece nu mai era cercetat penal, ci condamnat.

În vremea aceea toți consilierii locali au votat în unanimitate întoarcerea lui Toadere, pe funcția de primar.

 

Mandat nou, primar nou- lupta aceeași

După alegerile din 2012, primar al comunei Călățele a devenit Vasile Tripon, fostul viceprimar ce a ocupat funcția de primar al comunei, atunci când a fost închis Petru Toadere.

Fără să trecem cu vederea greșeala pe care Consiliul Local a făcut-o când în momentul în care Toadere era la conducere s-a votat o hotărâre prin care reverența se micșora de la un euro/tonă la 35 de cenți.

În urma deciziei se începe emiterea de facturi ce taxau Spageromixt cu aproape jumătate din prețul inițial stabilit pe contractul de concesiune. Spageromixt plătea mai puțin, doar în baza facturilor emise ilegal, deoarece nu exista un act adițional la contract care să facă legală hotărârea.

Primarul este arestat. Tripon devine primar interimar și… apare Curtea de Conturi. Se verifică hotărârea și se cere imediata anulare a acesteia. Astfel că printr-o altă ședință se anulează hotărârea și mai apoi se emite o factură ce conținea diferența de la 35 de cenți la 1 euro pe care Spageromixt nu a mai plătit-o luni de zile.

Prejudiciul pentru acea perioadă a fost de peste 80.000 de lei, iar Spageromixt nu a mai putut să o achite deoarece și-a sistat activitatea din lipsa unor avize de funcționare a firmei.

Spaniolul Juan Carlos Lopez Garcia, germanul Petra Wick şi românul Alin Andrea s-au retras cu tot cu firmă, de pe teritoriul din Călățele și nu au mai plătit restanța în valoare de aproape 20.000 de euro.

 

vasile tripon

O bătălie câștigată dar nu și războiul

Judecătoria Cluj-Napoca a emis o sentință în favoarea Primăriei Călățele prin care obligă clar pe Spageromixt la plata sumei de 82.775,55 lei:

„ Soluția pe scurt: Admite cererea formulată de creditorii PRIMARIA COMUNEI CĂLĂȚELE, CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI CĂLĂȚELE  și COMUNA CĂLĂȚELE, in contradictoriu cu debitoarea S.C. SPAGEROMIXT S.R.L. și, în consecință: Obliga debitoarea să achite creditorilor suma de 82.775,55 lei, reprezentând contravaloarea facturii fiscale nr. 40/17.06.2011 si dobânda legală calculată asupra acestei sume, începând cu data de 17.06.2011 şi până la data plăţii efective.”se arată  în soluția dată de Judecătoria Cluj-Napoca la începutul lunii noiembrie.

Însă, la două luni după pronunțare, cei de la Spageromixt nu au binevoit să achite datoria. Primarul comunei, Vasile Tripon anunță că va profita de acest lucru pentru a înainta un proces prin care să rezilieze contractul de concesiune(valabil 49 de ani) dintre unitatea administrativ teritorială și Spargeromixt.

„Încă nu au achitat factura, chiar azi am vorbit cu juristul și secretarul să meargă la Curtea de Apel Cluj . Spageomixt avea avize de exploatare dar nu  mai avea avize de funcționare și din 2012 nu au mai lucrat deloc. Astfel că, tot prin instanță, căci altă cale nu avem vom cere rezilierea contractului cu această firmă, tocmai pentru că nu au plătit acea factură de peste 80.000 de lei.

 

Suprafață cu resurse de granit blocată, iar primăria cumpără din vecini

Din toată povestea, cel mai mult au de suferit contribuabilii( ca de obicei). Deși Spageromixt nu mai exploatează de aproape patru ani, terenul este blocat prin contractul de concesiune, încheiat pe 49 de ani.  Astfel că, primăria cumpără granit din alte comune, de la firme ce pun preț complet, în vreme ce aceasta are în posesie un teren cu astfel de resurse ce rămâne neatins.

Granitul cumpărat de Călățele de la alte firme este folosit la asfaltarea a 80 de km de drum comunal și costurile sunt ridicate în ideea în care prețul la care se achiziționează tona de granit conține deja contribuții către primăriile ale căror terenuri sunt concesionate firmelor ce au câștigat licitații pentru exploatare.

 

Fostul primar apare întru-un alt dosar

Toadere a fost condamnat și pentru că a păgubit Primăria din Călăţele cu suma de 262.181 lei, reprezentând valoarea a 4 staţii de epurare, pentru care a semnat de luare în custodie şi care au fost achitate, dar care nu au mai fost livrate de firma SC Silcom Instal SRL, care ulterior a intrat în insolvenţă, conform oradecluj.oradestiri.ro.

Reprezentanţii firmei SC Silcom Instal SRL au fost şi ei condamnaţi în acelaşi dosar, cu pedepsele de 3 ani, respectiv 6 ani de închisoare cu executare, având  şi ei condamnări anterioare.

Toţi trei condamnaţii au fost obligaţi de instanţă să achite în solidar prejudiciul în valoare de 262.181 lei, dispunându-se sechestrul asupra bunurilor mobile şi imobile.

Toadere a mai fost condamnat pentru trafic de influenţă, la pedeapsa de 3 ani de închisoare, executată parţial, după ce a fost surprins în flagrant, pe când primea suma de 10.000 de euro, pentru a interveni în favoarea reprezentanţilor unei firme, care dorea să amenajeze o carieră de piatră, pentru scoaterea unei suprafeţe de pădure din circuitul silvic.

exloatare granit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.