Simpaticul judecător Danileț Vasilică-Cristi a fost surprins în compania ambasadoarei Olandei, Stella Ronner Grubacic, cea care și-a exprimat de-a lungul timpului un interes mare pentru modificarea Legilor Justiției. Cei doi au luat prânzul în restaurantul UpTown din centrul Capitalei, aflat foarte aproape de locul de muncă al ambasadoarei. Acest lucru ridică semne de întrebare, mai ales dacă luăm în calcul, ultimele poziții publice a celor doi.

Despre Danileț se știe demult faptul că este un judecător foarte activ pe facebook care nu a ratat nici o ocazie de a critica legile, făcând des afirmații cu tentă politică despre Legile Justiției, lucru nepermis conform art. 124 din Constituție care prevede că „judecătorii se supun legii”, adică o aplică, nu o comentează.

În luna noiembrie 2017, Departamentul SUA a transmis Parlamentului României să nu modifice Legile Justiției deoarece aceasta este o amenințare a progresului pe care țara noastră l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică, stârnind reacții negative. Mai exact, SUA a fost acuzată că se implică în adoptarea legislației, lucru ce contravine uzanțelor diplomatice.

La scurt timp, Danileț a ieșit într-o postare pe facebook și a început să explice de ce ordinul Departamentului de Stat al SUA „nu este un amestec în treburile interne ale statului”. Potrivit acestuia, „independența justiției este o valoare europeană și internațională”.

Anterior, judecătorul a publicat pe facebook o altă postare în care făcea referire la evenimentele #rezist din România, mulțumindu-le „celor care susțin în stradă Justiția”.

 

Noua prietenă a lui Danileț

Noua prietenă a lui Danileț, Stella Ronner Grubacic este unul dintre demnitarii străini care ne-au taxat continuu pe tema corupției și care nu s-a sfiit să critice Parlamentul în procesul de modificare a Legilor Justiției. Aceasta este o susținătoare a așa-zisei lupte împotriva corupției din România și a DNA-ului condus de madam Kovesi.

Ambasada Olandei este printre cele șapte ambasade care au trimis un comunicat comun în care atrag atenția că modificarea Legilor Justiției și amendamentele depuse de Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de România în domeniul reformelor din justiției. Acestea au avertizat coaliţia PSD – ALDE să evite orice acţiune care ar putea slăbi independenţa justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe Legile Justiţiei.

„Noi, reprezentanți ai țărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenenţa la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune şi în special pe statul de drept. Recunoaştem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce priveşte construirea unui parcurs şi aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiţiei. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiţiei, în forma lor actuală, precum şi recentele amendamente propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progres.

În acest context, facem apel la părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei şi să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneţia, pentru a menţine astfel independenţa sistemului judiciar şi a păstra intact procesul de reformă în general”, mai precizează cele şapte reprezentanţe diplomatice.

Ambasadele îşi exprimă încrederea că toţi actorii politici implicaţi vor acorda atenţia cuvenită acestor preocupări legitime, ”în concordanţă cu angajamentul nostru european comun, şi vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament”, se arată în comunicatul celor șapte ambasade.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.