În cursul acestei săptămâni, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ ) ar fi trebuit să se pronunțe în procesul lui Steluța Cătăniciu, dar au amânat publicarea soluției pentru sfârșitul lunii. În același timp, judecătorii supremi au aprobat cererea de sesizare a Curții Constituționale formulate de Cătăniciu privitoare la modul de stabilire a incompatibilității de către Agenția Națională de Integritate ( ANI ). Pe 24 martie anul trecut, la ÎCCJ a fost depus dosarul 556/33/2013 în care Steluța Cătăniciu, deputat clujean, a reclamat Agenția Națională de Integritate care îi pusese  ”ștampila” de incompatibil.

 

În mod normal, Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ ) ar fi trebuit să emită o soluție în cadrul procesului deschis de deputatul clujean Steluța Cătăniciu împotriva Agenției Naționale de Integritate ( ANI ), care a acuzat-o de incompatibilitate. Însă, magistrații au amânat emiterea soluției până pe data de 24 noiembrie. Până atunci, magistrații au admis o cerere de sesizare a Curții Constituționale depusă de Cătăniciu, care contestă modul în care ANI i-a stabilit gradul de incompatibilitate.

Procesul în care deputatul clujean contestă decizia ANI a ajuns anul trecut la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar instanța a admis judecarea dosarului abia la sfârșitul lunii trecute, după mai bine de un an de zile de la înregistrarea dosarului. ”Eu nu am fost la acest termen din proces, iar până acum am primit citații. Am fost anunțată doar că recursul a fost declarat admisibil. La Înalta Curte de Casație și Justiție termenele pot fi și de doi ani de zile”, a declarat Steluța Cătăniciu pentru Gazeta de Cluj.

Deputatul clujean a comentat și faptul că ea nu se consideră incompatibilă și că acuzațiile care  i se aduc sunt nefondate.. Inspectorii agenției Naționale de Integritate spun că în timp ce era consilier local la primăria clujeană, Steluța Cătăniciu a apărat în instanță interesele unei societăți comerciale în timp ce, în aceeași perioadă, a votat o hotărâre de consiliu care viza societatea respectivă, fapt care a generat starea de incompatibilitate.

Anul acesta, Curtea Constituțională a admis o sesizare de neconstituționalitate și a decis că magistratul care verifică legalitatea netrimiterii în judecată este incompatibil să  judece si  cauza pe  fond sau apel. Potrivit plenului Curții Constituționale, judecătorul care dispune începerea judecății este incompatibil să exercite și funcția de judecată, în caz contrar încălcându-se articolul 21 alineatul 3 din Constituție referitor la dreptul la un proces echitabil și articolul 124 alineatul 2 din legea fundamentală, potrivit căruia justiția este unică, imparțială și egală pentru toți.

 

ANI o consideră incompatibilă

Steluța Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situație de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administrațiilor județene și locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal și vicepreședintele comisiei Juridice din Camera Deputaților. Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.

La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂȚII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, și, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj.

În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul inspectorilor ANI.


 

Ce legi a încălcat Cătăniciu

Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

 


 

Coleg condamnat cu suspendare

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare  de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să-i fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.