Verestoy a luat banii pe centura Clujului

Dupa ce o parte din peretii de sustinere a versantilor de la centura Valcele-Apahida s-au fisurat, au inceput sa apara si gropi in asfalt. Mai mult, daca Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Cluj a reziliat contractul cu Vegyepszer, firma ungara care a castigat o parte din lucrari, conform unor informatii, in spatele intregii afaceri s-ar afla senatorului UDMR Verestoy Attila si o parte din conducerea publicatiei clujene Kronika. Una peste alta, cei aproximativ 20 de kilometri de centura au costat statul peste 150 de milioane de euro, marea parte a banilor au fost platiti, dar centura inca nu este finalizata.

Dupa nenumarate sincope, pentru construirea centurii Valcele-Apahida, in 2006 s-a facut o licitatie care a fost castigata de societatea Vegyepszer din Ungaria. Contractul licitat a fost de peste 31 de milioane de euro, bani platiti pentru lucrarile la un segment de drum. dupa castigarea contractului, firma ungara a angajat subcontractori carora le-a platit o mica parte din contractele de angajament, pentru ca, in 2009 Vegyepszer sa ceara deschiderea procedurilor de insolventa. Insa, acestia nu au fost toti banii luati de aceasta societate de la statul roman. Printr-o filiala din Oradea, care nu declarase insolventa, cei de la Vegyepszer au mai castigat un contract de 28 de milioane de lei. ca scuza, seful DRDP Cluj, Ioan Panteliomon, a declarat ca, in pofida faptului ca sucursala din Oradea avea acelasi nume (Vegyepszer) filiala respectiva avea alt Cod Unic de Identificare (CUI) inregistrat la Registrul comertului.
Insa, toate aceste neconcordante pot fi explicate cu informatiile publicate de ziarul clujean NapocaNews. Conform unui articol publicat in acest ziar, in spatele intregii afaceri s-ar afla senatorul UDMR Verestoy Attila si o parte din sefii ziarului clujean Kronika.
“Vegyepszer este actionar cu 85,9% la societatea Evro Drum SRL, alaturi de societatea elvetiana S-H Bau AG SA, fiind reprezentata, potrivit datelor de la Registrul Comertului, de Zoltan Fodor. Vegyepszer mai este actionar si la Drumuri si Poduri Miercurea Ciuc (98,7% din actiuni), pe care a cumparat-o impreuna cu societatea Arex FM SRL. Administratorul societatii Arex FM este Tamas Andras Csaba, care mai administreaza alte doua firme: Tectum Company, la care este actionar majoritar Vigh Adam Karoly, candidat UDMR la alegerile parlamentare din 2008, si Eco Term. Arex FM este detinuta de actionari inregistrati de asemenea in Ungaria – Arex FM Imobiliare (1,6%), Stelius ZRT (67,9%) si V-Ber Vagyonkeszelesi es Szolgaltato KFT (30,5%), fiind administrata de Zsigmond Barna Pal. La Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci Vigh, Adam Karoly figureaza ca proprietar al marcii „Kronika“ si al site-ului Kronika.ro, cel mai important ziar regional de limba maghiara din secuime. Firma care editeaza publicatiile este Casa de Editura „Kronika“, in al carei actionariat stufos apare si societatea Hellas Primex, detinuta de familia senatorului UDMR Verestoy Attila. Acesta ne-a declarat ca stie cine este firma maghiara, iar termenul de „regina a asfaltului“ i se potriveste perfect in acea zona. „Firma Vegyepszer, de care vorbiti, este, in Ungaria, un fel de Casuneanu si Umbrarescu la un loc. Nu cred ca au ei nevoie de recomandarea noastra sa-si faca afacerile in Romania“, a declarat Verestoy Attila. Politicianul UDMR a omis sa spuna ca si fostul sau cumnat, Ferenczy Karoly, prin firma Seviep Bau SRL, este unul dintre partenerii de afaceri ai firmei Vegyepszer”, arata articolul respectiv.

Centura a ramas fara constructor

Revenind la declaratiile sefului DRDP Cluj, Ion Pantelimon, el spune ca refacerea lucrarilor revine in sarcina firmei care a construit centura, SC Vegyepszer, o societate ungureasca. Pana in momentul de fata, DRDP Cluj a decontat lucrari de circa 500 de milioane din cele 580 de milioane de lei. Insa, cei de la SC Vegyepszer au intrat in insolventa. In cadrul contractului incheiat pentru centura, firma ungureasca a fost creditata de o alta societate, SC Bohn.
“Ce pot sa spun este ca noi am avut grija si am cerut in garantie o firma care sa vina sa preia obligatiile Vegyepszer, in cazul in care aceasta nu isi va putea duce obligatiile contractuale la bun sfarsit. Astfel, Vegyepszer a venit in asociere cu firma Bohn. In acest demers am cerut consultanta si de la ANRMAP. Costurile pentru sustinerea acestui versant sunt de 40.388.000 de lei, din care noi nu am cheltuit decat 21.000.000 de lei. Desi Vegyepszer a lucrat mai mult, nu le-am platit pentru ca avem pretentia sa termine tot. In doua-trei saptamani decidem daca mai continuam cu ei sau mergem mai departe cu un nou constructor”, a declarat Pantelimon.
De asemenea, DRDP Cluj a reziliat contractul cu cei de la Vegyepszer, astfel ca refacerea centurii este extrem de problematica.

Senatorul conectat la digital

Senatorul Verestoy Attila este un obisnuit al afacerilor extrem de profitabile cu statul. El detine, prin interpusi, controlul asupra uneia dintre cele trei firme din Romania care ofera serviciul de semnatura digitala autorizata. 
SC Digisign a fost inregistrata la Registrul Comertului in 2005, iar patronii de la acea data au fost generalii in rezerva Victor Marcu si Constantin Grigoriu Dan, iar SRL-ul are ca obiect de activitate vanzarea de tehnologii de securizare si de servicii de certificare si “semnatura electronica“. Prin intermediul generalului (r) Marcu, fostul ministru al Telecomunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Zsolt Nagy (UDMR), emite un ordin prin care firma este acreditata pentru a furniza servicii de certificare calificata digitale. Printre primele contracte castigate de SC DigiSign, la nivel national, se poate aminti sistemului securizat de transfer si monitorizare a asigurarilor RCA, iar contractul a fost platit de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Constantin Grigoriu Dan, unul dintre co-fondatorii SC Digisign, a fost implicat in cel putin doua dosare care au ajuns in fata judecatorilor: “Afacerea Jimbolia” (contrabanda cu produse petroliere) si “Devalizarea Bancorex”. Insa, Constantin Grigoriu Dan a renuntat destul de repede la partile sociale din cadrul SC Digisign, iar, in 2007, acest exemplu a fost urmat si de fostul generalul rezervist Marcu, care i-a vandut afacerea senatorului UDMR, Verestoy Attila. In momentul de fata, SC Digisign este administrata de Balogh Anna, Silviu Sabau si Iosif Szavuj, iar actionari sunt SC Ines Group SRL si off-shore-ul Comaford LTD. Chiar daca nu apar in declaratiile de avere ale senatorului Verestoy, off-shore-ul este detinut de el. Anna Balogh este avocat din Targu Mures si mai figureaza drept asociat cu Verestoy Attila in alte afaceri.

Traseul a derapat din faza de proiect
Traseul centurii a fost proiectat de la bun inceput printr-o zona in care terenul este instabil, chiar daca acest lucru se stia inca de pe vremea imperiului roman. Insa, conform unor informatii confidentiale, traseul centurii a fost trasat prin zona respectiva pentru a se putea vinde o partea din padurea care a fost defrisata pentru a deschide calea centurii Valcele Apahida. Proiectantul centurii a fost societatea clujeana, DP Consult in actionariatul careia se gaseste Mircea Pop, fost director adjunct in cadrul CNADNR, adica institutia care a organizat licitatia pentru acest proiect. Lucrarea de proiectare a fost facuta la cererea lui Emil Boc. In 2006, societatea DP Consult se ocupa de exproprierile terenurilor peste care urma sa treaca centura Valcele Apahida. La data respectiva, DP Consult castigase licitatia pentru proiectarea centurii si guvernul promisese ca va da circa 45 de milioane de euro pentru construirea ei. In mare parte, Emil Boc a trasat aceasta centura pe un studiu de fezabilitate comandat de Miron Mitrea pe vremea cand acesta era ministrul Transporturilor si PSD-istii, care conduceau Clujul, ii cereau lui Mitrea sa dea bani pentru acest proiect.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.