Veronica Stanca, partenera de business a Elenei Udrea, executată pentru jumătate de milion de euro

1140

Sălăjeanca Veronica Stanca, una dintre partenerele de afaceri ale Elenei Udrea, este executată silit de mai multe bănci pentru datoriile pe care le-a acumulat una dintre societăţile ei, Primarom Exim SRL. Firma se află în faliment, iar lichidatorul care se ocupă de această procedură este Casa de Insolvenţă Transilvania. Stanca a încercat să mascheze trecerea unui bun din patrimoniul companiei în proprietatea fiicei ei, dar creditorii s-au sesizat şi au dat-o în judecată pe partenera de afaceri a Elenei Udrea.

 

În cadrul falimentului firmei Primarom Exim SRL, aflată în patrimoniul Veronicăi Stanca, partenera de afaceri a Elenei Udrea din cadrul afacerii Băile Boghiş, executorii judecătoreşti Pintea Bogdan şi Coroian Vasile, împreună cu Banca Transilvania au deschis un proces de recuperare a sumei de 516.908,34 de euro. Prima instanţă din acest dosar, Judecătoria Zalău a pronunţat Hotărârea 640/2017, iar potrivit minutei s- a admis cererea formu­lată de către Biroul Executorului Judecătoresc Pintea Bogdan Ioan, din Baia Mare, privind creditoarea intervenientă Banca Transilvania şi a încu­viinţat executarea silită imobiliară împotriva debitoarei Veronica Elena Stanca. Procedura a fost iniţiată în baza unui Bilet la ordin, stipulat fără protest, avalizat de Veronica Elena Stanca pentru SC Primarom Exim SRL, bilet emis în data de 12 august 2014 şi scadent la data de 21 iulie 2015. Biletul la ordin în cauză priveşte o creanţă a Băncii Transilvania, în cuantum de 516.908,34 de euro, reprezentând debitul principal, şi 35.643,68 de lei, reprezentând cheltuielile de executare silită aferente unui dosar de executare silită deschis în anul 2016, la Biroul Executorului Judecătoresc Vasile Coroian. În baza acestor date, a fost încuviinţată executarea silită a unui teren cu suprafaţa de 2.500 de metri pătraţi, situat în extravilanul comunei Benesat, judeţul Sălaj, aflat în proprietatea Veronicăi Elena Stanca.

De acum trei ani, Sc Primarom Exim, firma lui Stanca, se află în insolvenţă de această procedură ocupându-se Casa de Insolvenţă Transilvania.

Anul trecut, Veronica Stanca a încercat să scoată din patrimoniul Primarom Impex o benzinărie din Şimleul Silvaniei şi să o treacă în patrimoniul unei firme deţinute de fiica ei, dar una dintre băncile creditoare a făcut o sesizare în instanţă apreciind falimentul Primarom Exim drept unul „deghizat, menit să servească exclusiv intereselor acesteia (a Veronicăi Stanca, n.red.)”.

 

Faliment prin metoda suveică

Printre cauzele care au dus la deschiderea acestei proceduri, se numără şi acordarea unor împrumuturi societăţilor din cadrul grupului.”Pe parcursul perioadei analizate societatea a acordat împrumuturi succesive către societăţile din cadrul grupului, în special către societatea Vidalis Impex SRL. Nerecuperarea acestora a dus la scăderea lichidităţii societăţii şi înregistrări de restanţe către creditorii săi. Precizăm şi faptul că societatea Vidalis Impex SRL se află în procedura de insolvenţă, astfel încât aceste sume acordate cu titlu de împrumut au un grad de recuperare redus. Totodată, începând cu luna martie 2011, societatea Primarom Exim SRL a încheiat mai multe contracte de consultanţă respectiv prestări servicii, în baza cărora fiecare furnizor a emis către Primarom Exim SRL facturi pentru serviciile efectuate fără a avea întocmite situaţii de lucrări, devize de lucrări sau alte documente justificative din care să reiasă necesitatea serviciilor prestate. Societăţile care au emis aceste facturi fac parte din cadrul grupului de societăţi (Consult Prod SRL, New Consulting SRL, Invest Topaz SRL, North Sea Associated, Vidalis Impex SRL) şi au fost emise pentru perioade relativ scurte de timp cuprinse între 1 – 3 luni, după care aceste avansuri se stornează parţial sau integral.”, arată datele din raportul cauzelor care au băgat această firmă în insolvenţă. Cu toate acestea, reprezentanţii CITR au considerat că nu este necesară angajarea răspunderii patrimoniale faţă de Veronica Stanca.

De remarcat este că Veronica Stanca s-a înscris cu următoarele creanţe în tabelul creditorilor: 799.147 lei, 3.910.200 lei şi 7.150.548 lei, cea mai mare fiind “sub condiţia suspensivă a executării contractelor de credit garantate”.

 

La cererea creditorilor, insolvenţa s-a transformat în faliment

În cadrul procesului de insolvenţă, doi dintre cei mai mari creditori, ANAF şi BCR, au cerut instanţei să respingă planul de reorganizare al firmei făcut de Casa de Insolvenţă Transilvania. În cadrul dosarului, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca a cerut ca planul de reorganizare să fie respins ”în temeiul dispoziţiilor art. 145 alin.1 lit B din Legea nr.85/2014 să dispuneţi intrarea în faliment a debitoarei SC Primarom Exim SRL”. „În speţă, din cele cinci categorii de creditori, au votat pentru aprobarea planului de organizare trei categorii, respectiv pentru creanţele salariale, creanţele care beneficiază de clauza de preferinţă şi creanţele creditorilor indispensabili, procentul însumat fiind de 3,95% din totalul creanţelor(n.r. în loc de minim 30%!!!!)”, motivează statul.

De asemenea, reprezentanţii BCR au considerat că „Planul de reorganizare a societăţii nu respectă prevederile art. 133 din Legea 85/2014. Planul de reorganizare propus de doamna Stanca Elena Veronica nu este fezabil. Planul de reorganizare nu trebuie să se realizeze aşa cum s-a întâmplat şi la celelalte societăţi administrate de doamna Stanca, precum SC Consult Pord SRL- dosar 3023/84/2013 şi/sau SC Invest Topaz SRL- dosar 3022/84/2013 şi/sau New Consulting SRL- dosar 2565/84/2013 şi/sau North Sea Associeted Industries SRL-dosar 2651/84/2013, de unde a rezultat că o amânare a deschiderii procedurii falimentului, cu consecinţele acumulării de noi datorii. Cerem respingerea planului şi deschiderea procedurii de faliment”, arată reprezentanţii BCR.

Ţinând cont de aceste motive, instanţa a decis să respingă planul de reorganizare al CITR şi a dispus intrarea în faliment.

”Admite cererile formulate de creditoarele BCR SA, Banca Transilvania şi DGRFP , cu consecinţa respingerii cererii de confirmare a planului de reorganizare al debitoarei SC Primarom Exim, iar în temeiul art. 140(5) din L85/2014 dispune începerea de îndată a procedurii falimentului împotriva acestei debitoare. În temeiul art. 145 alin. 2 din L85/2014, dispune dizolvarea societăţii debitoare. În temeiul art. 145, alin. 2 lit. c) din L85/2014 confirmă în calitate de lichidator judiciar CITR Filiala Cluj desemnat potrivit art. 73 din lege, care va exercita atribuţiile prevăzute de lege în sarcina sa, precum şi pe cele care îi vor fi stabilite de judecătorul sindic. Stabileşte pentru lichidator un onorariu de 1500 lei lunar”, arată Tribunalul Sălaj.


Fostul soţ, fost şef la  SRI

În cadrul Vidalis Impex SRL, o altă firmă de-a Veronicăi Stanca care se află în insolvenţă, în tabelul preliminar al creditorilor, Nicolae Viorel STANCA, fost soţ al Veronicăi STANCA, fost parlamentar şi general SRI în rezervă, figurează cu două creanţe garantate, în valoare totală de 8,55 milioane lei, dar cea mai mare este sub condiţie suspensivă, reprezentând, de fapt, o garanţie pentru obligaţii financiare asumate de fosta soţie.


Falimentele şi insolvenţele partenerei de afaceri a Elenei Udrea

 • ARCO STEEL SRL Zalău (CUI: 15941426) – radiată în urma închiderii procedurii de faliment
 • BALNEOFARM AQUA COSMETICS SRL Zalău (CUI: 26598316)
 • BOGHIŞ AQUAFARM COSMETICS SRL Zalău (CUI: 10217202)
 • BĂI BOGHIŞ SRL Zalău (CUI: 32255126)
 • CONSULT PROD SRL Zalău (CUI: 16056385) – faliment
 • CORAL INVEST SRL Zalău (CUI: 16968977)
 • ELECTROPRIM SRL Zalău (CUI: 14128388) – radiată în urma închiderii procedurii de faliment
 • GAMMA STEEL SRL Zalău (CUI: 18647299) – radiată în urma închiderii procedurii de faliment
 • INVEST TOPAZ SRL Zalău (CUI: 16968985) – faliment
 • IZOMAT SA Şimleu Silvaniei (CUI: 687592) – insolvenţă
 • NEW CONSULTING SRL Zalău (CUI: 15132484) – faliment
 • NORTH SEA-ASSOCIATED INDUSTRIES SRL Zalău (CUI: 16056393) – faliment
 • OPAL INVEST SRL Zalău (CUI: 16968969)
 • PRIMAROM EXIM SRL Zalău (CUI: 10034019) – insolvenţă
 • VIDALIS IMPEX SRL Zalău (CUI: 5387995) – insolvenţă
Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ