Clujul este reprezentat în Parlament de 14 politicieni. De la strung la filosofie, toţi au studii superioare în diferite domenii. Spre exemplu, senatorul Alexandru Cordoş, implicat într-un dosar penal, este de formaţie economist, dar a vrut mai mult, s-a specializat în Securitate şi a luat în piept şi un doctorat. Sau Elena Ramona Uioreanu, deputat clujean, se mândreşte cu o serie de competenţe prin străinătate pentru a se încurca, în final, cu o Facultate de Drept la Dimitrie Cantemir, locul de unde avocaţii ies ca pe bandă rulantă. În pofida faptului că politicienii clujeni au studii superioare, de sub costumele lor se mai văd maieurile transpirate şi băştile cu care îşi protejează ceafa de soare.

 

De multe ori îi vedem pe cei care reprezintă interesele clujenilor ca fiind afacerişti venali, hoţi, corupţi şi agramaţi care au ajuns în funcţiile respective împărţind limbi pe spinările adversarilor sau călcând pe cadavre. Însă, ei sunt mai mult decât o declaraţie de avere nejustificată. Politicienii clujeni sunt oameni, cu studii şi specializări. Unii sunt filosofi, alţii doctori în drept, strungari care au ajuns ingineri specialişti în mecanică energetică, preoţi care au sărit din sutană în relaţii internaţionale şi macroeconomie.

La cum arată CV-urile deputaţilor şi senatorilor clujeni, judeţul şi oraşele din jurisdicţia acestor politicieni ar trebui să zbârnâie. Însă, chiar dacă pare pe o treaptă superioară faţă de alte zone ale ţării, Clujul are destul de multe corigenţe pe care s-ar putea să nu le treacă.

 

mate andras levente

ŞOC! Un absolvent CNAp condamnat penal!

Mate Andras Levente este un deputat UDMR condamnat penal, dar care frecventează holurile şi cantina de la Camera Deputaţilor. Între 1992 şi 1996 a făcut Facultatea de Drept la Universitatea Dimitrie Cantemir. Avid de ştiinţă, Mate nu s-a mulţumit şi în 2006 a făcut cursurile Colegiului Naţional de Apărare, Bucureşti. Acest colegiu, pe care l-au urmat majoritatea politicienilor români, pare ca un Abecedar pe care trebuie să îl ştii dacă vrei să faci politică. Studiile din cadrul Colegiului Naţional de Apărare sunt echivalente cursurilor postuniversitare din învăţământul civil şi postacademice din învăţământul militar.

În mod obligatoriu, candidaţii trebuie să provină din următoarele instituţii: M.Ap.N., M.A.I., Guvernul României, servicii speciale, partide politice cu reprezentare parlamentară, administraţia prezidenţială, societatea civilă, mass media, ca să fie eligibili pentru a se înrola la CNAp. Unele surse spun că celor care intră la acest colegiu li se implantează un microcip în cap pentru a fi mai maleabili la mită, însă zvonistica spune multe şi nu trebuie luată în considerare.

 

aurelia cristea

Competenţele Aureliei

Aurelia Cristea, este un alt deputat clujean, de data aceasta PSD-ist. Studiile Aureliei Cristea nu sunt extrem de concludente. Ea a urmat cursurile Facultăţii de Management de la Universitatea de Vest Timişoara, iar între 2007 şi 2008 a făcut un master în domeniul Management Financiar Bancar la Universitatea Ecologică Bucureşti. Această universitate ar fi mai mult o unitate de învăţământ, unde absolvenţii intră şi pleacă ca într-un parc. Universitatea Ecologică face parte dintr-un lot cu cele mai slabe instituţii superioare de învăţământ, fiind cotată cu litera E. De asemenea, nici Cristea nu putea să nu frecventeze cursurile Colegiului Naţional de Apărare. În rest, studiile doamnei deputat se rezumă doar la atât, cu menţiunea că ea are şi câteva noţiuni de contabilitate de pe vremea când lucra ca aprozăreasă.

 

Gurzau_Adrian.jpg

Popa, Ardealul şi macroeconomia

Adrian Gurzău este un deputat care ar merita un roman, ori mai curând o schiţă. De formaţie el este un om aplecat către cele sfinte: între 1996 şi 2000, Gurzău a urmat cursurile  Facultăţii de Teologie Ortodoxă. Pentru că spiritualitatea a stat departe de el, Gurzău a terminat specializarea Patrimoniu Cultural. După aceea a dat de politică şi cursul vieţii l-a trimis pe Gurzău lângă Emil Boc în Consiliul Local Cluj. Apoi, a urmat cursurile Universităţii cu nume îndoielnic, Agora, din Oradea şi a făcut un master în domeniul Administraţiei Publice. Nu s-a mulţumit doar cu atât şi în 2009 a dat examenul de mediator, iar în 2011 a urmat cursurile Programului de perfecţionare în domeniul relaţiilor internaţional, unde a învăţat ABC-ul macroeconomiei. Pentru cei care vor să îi dedice mai mult timp acestui deputat, iată lista completă a ultimului pachet de specializări dobândit: ”Geoeconomie, Organizaţii economice şi financiare internaţionale, Negocieri comerciale, Comunicare şi persuasiune, Comunicare prin mass-media, Securitatea informaţiilor, Globalizare şi securitate, Securitate economico-financiară, Politici UE,Luarea deciziilor în UE, Extinderile succesive şi implicaţii SEAE, Dezvoltare regională şi locală, GIS aplicat în diplomaţie şi politică externă, Programele de asistenţă pentru dezvoltare oferite de România, Drept public şi European, Drept Diplomatic şi Consular, Protecţia internaţională a drepturilor omului”.

 

radu_zlati

Despre deputatul Zlati …

Deputatul liberal clujean Radu Zlati a terminat în 1984 Facultatea de Istorie. De atunci şi până acum Abecedarul s-a schimbat de mai multe ori.

 

cornel itu cluj dna

Itu – de la forjă la strung

Chiar dacă este PSD-ist, în secţiunea ”studii şi specializări” din CV-ul deputatului Cornel Itu, acesta pare cel mai onest. El este dejean, şi-a dat BAC-ul în 1974, apoi s-a apucat de poalele forjei şi a făcut Şcoala Tehnică a Întreprinderii „Metalurgica” Aiud – diplomă de absolvire a Şcolii de Specializare Postliceală – Forje şi tratamente termice. După ce părinţii au mai luat o gură de aer şi l-au putut trimite pe Cornel la facultate, deputatul clujean a ajuns la Institutul Politehnic Cluj-Napoca, unde a fost şef de promoţie. În 2004, Itu a obţinut diploma de inginer la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Printre specializările deputatului se numără şi ”Condition Monitoring, Optical Mesurements, Technology of Bearings – SKF/CEHIA-2001”. Pentru ca cititorii să nu rămână cu gura căscată, trebui menţionat că SKF – Cehia este un strung.

 

Ioan Moldovan

Cel mai mic CV la 64 de ani

Deputatul Ioan Moldovan are acum 64 de ani, iar în afară de satisfacţiile aduse de familie, pare că a trăit degeaba. CV-ul lui arată că şi-a terminat liceul în 1971, după patru ani a ajuns desenator tehnic. Timp de aproape 40 de ani deputatul Moldovan a vegetat şi pare că nu a fost animat de nimic. Abia în 2012, nevoia de şti l-a ajuns din urmă şi, gâfâind, l-a înscris pe Ioan Moldovan la o Facultate de Administraţie Publică, dintr-o oarecare universitate pentru că nici nu este menţionată. Este cunoscută discuţia din mediul academic clujean care dezbate dacă Moldovan a făcut facultatea la Făurei sau Mintiu Gherlii pentru că liniile de studiu diferă net, iar el pare că nu marşează pe nici una dintre ele.

 

Vincenţiu – karatistul diplomat

În secţiunea de studii şi specializări, deputatul Vincenţiu Mircea Irimie nu s-a putut abţine să nu scrie că ştie şi bătaie. El are centura neagră cu 1 Dan la karate, aşa că atenţie cu votul data viitoare!

Însă alegătorii nu trebuie să teamă de Irimie pentru că el este un băiat fin, cu carte: timp de trei ani a buchisit Managementul la Spiru Haret. După aceea, timp de alţi trei ani a făcut masterul în Administraţia Publică (MASTERAT ÎN ADMINISTRAŢIA, DREPTUL ŞI MANAGEMENTUL SERVICIULUI PUBLIC ŞI PROTECŢIEI MEDIULUI).

Spre deosebire de colegii săi care au sărit o singură dată trambulina ”Colegiul Naţional de Apărare”, Irimie a urmat şi cursurile Universităţii Carol Davila, cu acelaşi profil, ”Securitate şi Bună guvernare”.

 

elena uiorenu

 

 

 

 

 

 

 

 

Elena – spumantul politicii clujene

Elena Ramona Uioreanu, o prezenţă plină de spirit din politica locală, şi-a tocit coatele pe mai multe bănci din străinătate. Din 1993 până în 1996, deputatul a absolvit câte o şcoală pe an: în 93 – Liceul Coşbuc din Năsăud, în 94 – Şcoala de Limbă franceză Montreal, Canada, în 95 – cursuri de tehnică de calcul în Bistriţa, în 95 – cursuri de management în NCW Olanda –  Cluj.

Practic ea a fost o navetistă însetată de cunoaştere. Timp de patru ani, Elena Uioreanu s-a hodinit, pentru ca în 2000 să absolve cursuri de administraţie publică în Danemarca. Tot din 2000, ea a urmat o şcoală a Liderilor politici în Michigan. De remarcat este că Elena Uioreanu nu dă numele vreunei şcoli din străinătate. Însă, ea se mândreşte cu Facultatea de Drept Dimitrie Cantemir din Cluj-Napoca şi cursuri SNSPA.

 

Nechita Adrian Oroş, un veterinar la locul potrivit

Deputatul liberal a făcut între 1984 şi 1989 Facultatea de Medicină Veterinară, în 1993 şi-a început doctoratul iar în 2003 a fost numit doctor în ştiinţele medicale – domeniul medicinii veterinare. Alte studii şi specializări nu apar în CV-ul lui Nechita, ceea ce poate însemna că este o persoană dedicată meseriei de veterinar şi că locul de muncă îi oferă experienţe complete. Însă, Nechita are iniţiative legislative privitoare la mass-media, la codul penal, la Legea educaţiei, etc.

 

steluta-cataniciu

Un avocat de la Cantemir

Steluţa Gustica Cătăniciu este avocat şi deputat liberal. Ea a făcut studiile la Universitatea Dimitrie Cantemir, iar licenţa şi-a dat-o la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai. Cei care au trecut prin şcolile de avocatură clujene ştiu ce înseamnă acest lucru, însă pentru cei care n-au habar, explicaţia este următoarea: ca să treci anul fără probleme faci cursurile în cadrul unei universităţi care fabrică absolvenţi pe bandă rulantă, iar ca să ai o diplomă onorabilă, dai examenul la o şcoală serioasă.

 

alin tise
alin tise

Senatorul filosof cu limbaj licenţios

Senatorul Alin Tişe are în CV o secţiune de studii şi diplome care pot da migrene. După ce a terminat liceul, Tişe a făcut Facultatea de Drept la UBB, după aceea a urmat un master în acelaşi domeniu şi încă unul în Administraţie Publică, la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative. După aceea, Tişe s-a dus la Facultatea de Studii Economice şi s-a înscris la alt master, cel de-al treilea, unde s-a format în domeniul Audit şi Convergenţă Contabilă. În 2013, când putea spune că a scăpat, Tişe a fost înregimentat la celebrul Colegiu Naţional de Apărare. Iar anul trecut Alin Tişe a fost făcut doctor în Filosofie. Nu în filosofie de pahar, cum fac unii prin cârciumi, ci filosofie Politică, titlul tezei fiind ” Rolul discursului politic în consolidarea democraţiei”.

Cu toate acestea, cartea pare să îi fi adus amărăciune senatorului Tişe pentru că în ultima vreme el este autorul unor comunicate de presă cu un limbaj destul de licenţios care l-ar putea promova în ultima bancă.

 

nicoara.jpg

Inginer şi-atât

În fiecare domeniu de activitate trebuie să existe un inginer neîmplinit. Spre exemplu, în gazetăria românească Cristian Tudor Popescu este una dintre cele mai vocale prezenţe, un ziarist incisiv cu un limbaj extrem de plastic şi impresionant. La bază, el este un inginer neîmplinit, care a absolvit în anul 1981 Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti.

Senatorului Marius Nicoară îi place viaţa şi este un bonjurist al politicii clujene. Şi el este inginer, cu Facultatea de Mecanică din cadrul Universităţii tehnice clujene. Însă, lui Nicoară îi place mecanica, atunci când vine vorba de maşini, şi tehnica, atunci când se referă la prepararea unui Aperol spritz.

 

laszlo attila

Din medic ajuns pacient

Iniţial, senatorul clujean Laszlo Attila a avut intenţii onorabile. Visa să devină medic, ceea ce a şi făcut: în 1990 a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie Cluj Napoca, iar pentru o perioadă scurtă de timp a fost şi medic la un spital din localitatea Szolnok, Ungaria. Însă, pe parcursul vieţii, ceva i-a schimbat traseul profesional: senatorul clujean a dat cu nasul de politică. Urmarea a fost că în 2012 Laszlo Attila a făcut urmat cursuri de resurse umane la Universitatea de Ştiinţe Pécs din Budapesta.

 

Alex_Cordos_2.JPG

Cordoş şi filosofia cătuşelor

Senatorul PSD Alexandru Cordoş pare un tip spălat, cu gulerul cămăşii scrobit, manşete cu butoni… un tip care a făcut ASE-ul la Bucureşti, Dreptul la UBB, Comerţ Internaţional în America, ce mai, un tip cult! Însă, şi-a dat doctoratul la Baia Mare în Filosofia Dreptului… La fel de bine ar fi putut să îşi facă doctoratul la Băicoi, măcar că acolo nu e universitate! Cu toate acestea, există suspiciuni că senatorul clujean se ocupa, până de curând, cu şpăgi şi întreţinerea sistemului Pile-Cunostinţe-Relaţii. Aşa că zicala ”Ai carte, ai parte” poate însemna şi parte de cătuşe.

 

125 de doctori

Potrivit unei analize făcute la nivel naţional,  în Parlament sunt 383 de deputaţi şi 167 de senatori. Dintre cei 550 de parlamentari, 125 şi-au dat doctoratul sau sunt doctoranzi. 77 deputaţi şi 48 de senatori se află în această situaţie. Mai sunt alţi doi deputaţi care au probleme legate de doctorat şi pentru un număr de 16 senatori şi deputaţi nu există date, ei neavând CV-uri publicate. Ce este de consemnat, 75% dintre posesorii de diplomă de doctor şi doctoranzi au obţinut titlurile de doctor şi au început doctoratul fie în timpul mandatului de parlamentar, fie în perioada în care deţineau funcţii importante în anumite instituţii ale statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.