Majoritatea loturilor din licitaţia ”marea cadastrare” îşi cunosc câştigătorii pentru că la selecţia de oferte s-au înscris doar câte o firmă pentru un lot. Astfel că, dedicaţia fiind asigurată, cei 128 de milioane de lei pot fi mulşi. În spatele firmelor participante sunt politicieni clientelari, PSD-işti şi PNL-işti. Gazeta de Cluj vă prezintă societăţile care s-au înscris la această licitaţie. Aceste contracte fac parte dintr-un proiect mai amplu, în valoare de aproape un miliard de euro, care presupune cadastrarea întregii suprafeţe a ţării.

 

Pentru prima etapă a proiectului Marea Cadastrare s-au înscris deja, pe loturi, societăţile care vor să câştige contractele proiectului. Astfel, firmele Procad (valoare maximă 12,8 milioane de lei), Cartotop (valoare maximă 12,5 milioane de lei),  Primul Meridian (valoare maximă 12,5 milioane de lei), Theotop valoare maximă 13,4 milioane de lei), Romair Consulting valoare maximă 13,4 milioane de lei), Topoexim Expert valoare maximă 11,7 milioane de lei), Cornel&Cornel Topoexim (valoare maximă 14, 6 milioane de lei) şi Gauss împreună cu Ramb Holl (valoare maximă 11,4 milioane de lei) sunt singurele societăţi care s-au înscris pe loturile respective. În spatele acestor firme se află Ionuţ Săvoiu (deputat PSD), Marian- Jean Marinescu (europarlamentar PNL) şi Claudiu Ţaga (fost deputat PNL) Aceste licitaţii fac parte dintr-un proiect de 912 milioane de euro. Din aceşti bani, aproape 500 de milioane de euro vor fi cheltuiţi pe măsurători cadastrale care se vor face pentru înregistrarea într-un sistem naţional a 2.337 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 3.181. 263 de milioane de euro sunt alocate pentru alte servicii ce decurg din derularea acestui program şi pentru instruirea personalului de specialitate din cadrul ANCPI. 77,8 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru transformarea celor aproximativ opt milioane de cărţi funciare şi 600.000 de documentaţii cadastrale recepţionate în anii anteriori în documente digitale. Aproape 50 de milioane de euro vor fi destinaţi pentru dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice. 21,7 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru mentenanţa şi dezvoltarea Sistemului Românesc de Determinare a Poziţiei (ROMPOS) şi pentru realizarea de ortofotoplanuri în 230 de unităţi administrativ-teritoriale din mediul urban la scara 1:500 şi 1:1000 sunt alocate fonduri de 21,7 milioane de euro (96,6 milioane lei). 7,6 milioane de euro sunt alocaţi pentru tehnica de calcul şi stocare, iar cinci milioane de euro sunt alocate pentru activităţile de informare a publicului.

 

Cine va jongla cu un miliard de euro

Cel care se va ocupa de aceste licitaţii este Andrei Rizoiu, care a lucrat în corpul de control al lui Adrian Năstase, pe vremea când era prim ministru. Acelaşi personaj a fost angajat în firma Mandarine Production, societate unde a avut acţiuni soţia lui Victor Ponta.

De asemenea, Andrei Rizoiu este cunoscut în domeniul afacerilor imobiliare. El a ocupat funcţia de administrator  la două societăţi pe acţiuni, SC Delfincom şi Perla Costineşti.

SC Delfincom este o firmă care se ocupă cu dezvoltarea şi promovarea imobiliară şi care, anul trecut, a avut o cifră de afaceri de circa 1 milion de lei. Societatea este deţinută de Fondul Proprietatea şi de SIF Muntenia, SIF al cărui preşedinte este George Marian Dinu, un personaj extrem de interesant. Pe de o parte, la începutul anilor 90, el a fost consilier al Ambasadei României în SUA şi consilier în cadrul Misiunii Permanente a României la ONU.

Pe de altă parte, pe vremea regimului comunist, istoricul locurilor de muncă ale preşedintelui SIF Muntenia poate arăta că lucrurile sunt complexe şi au multe aspecte. Între 86 şi 87, Dinu a fost însărcinat cu afaceri al României la Mogadishu (Somalia), în 86 a fost Secretar I al Ministerului Afacerilor Externe, iar înainte de asta a fost prim-secretar al Ambasadei României în Rusia. Pe deasupra, el mai este şi membru în Rotary Club.

Cea de-a doua societate care a fost administrată de Rizoiu este B.T.T.PERLA COSTINESTIULUI SA, o firmă la care sunt asociaţi Dinu Gheorghe şi SC BTT Bucureşti SA. De-a lungul timpului, BTT şi-a închiriat şi vândut activele, adică hotelurile şi pensiunile pe care le avea în aproape fiecare staţiune din România, iar printre beneficiarii s-au regăsit pe Mohammad Murad, Dumitru Dragomir, Dinu Gheorghe sau Mircea Carciog, oameni de afaceri cunoscuţi pentru tunurile date în turismul românesc.

 

Milioanele lui Ţaga 

Timişorenii din cadrul acestei firme sunt Claudiu Ţaga şi Mircea Stoian. Claudiu Ţaga este un deputat care a cochetat cu liberalii dar şi cu “independenţa”. Însă, cu certitudine, Ţaga este implicat în afacerile cu măsurarea pământului. Potrivit reporterilor de la Q Magazin, “pentru campania agricolă din anul 2007, firma lui Claudiu Ţaga şi Mircea Stoian a încasat, pentru două loturi, 5 milioane de lei. Al treilea lot, reprezentând o zonă geografică, a fost „suflat” de firma portugheză Estereofoto Geoengenharia S.A. Un an mai târziu firma lui Claudiu Ţaga – care avea să intre în Parlament pe durata acestor contracte, din partea partidului de guvernământ la acel moment, respectiv PNL – participă din nou la licitaţie şi câştigă toate loturile, încasând mai mult de 8 milioane de lei. Nici anul 2009 nu a adus vreo concurenţă pentru firma Gauss, de parcă toate firmele care fac teledetecţie topografică intraseră în pământ! De data aceasta, tarifele au fost sensibil mai mari, în conturile fimei intrând peste 9 milioane de lei pentru aceste servicii”. anul trecut, cei de la Gauss au înregistrat o cifră de afaceri de peste 14,5 milioane de lei.

 

Hărţi pentru 320 de oraşe

Iniţierea şi implementarea activităţilor Programului naţional se realizează de Agenţia Naţională şi vizează în principal realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în 2.381 de unităţi administrativ – teritoriale, respectiv oraşe şi municipii, comune, inclusiv satele şi localităţi componente ale acestora, eliberarea certificatelor pentru înscrierea posesorilor ca proprietari, în cadrul înregistrării sistematice, eliberarea certificatelor de moştenitor, în cadrul înregistrării sistematice, realizarea de ortofotoplanuri pentru 320 de oraşe şi municipii, dezvoltarea şi mentenanţa sistemelor informatice, precum şi conversia în format digital a documentelor analogice existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.